La „Simfonia ceaunelor” s-a cintat pe opt voci (GALERIE FOTO)

sâmbătă, 17 martie 2012, 18:52
4 MIN
 La „Simfonia ceaunelor” s-a cintat pe opt voci (GALERIE FOTO)

 Citeva sute de ieseni au stat simbata ceasuri intregi in Piata Unirii, ca sa prinda o portie gratuita din bunataturile pregatite de maestri bucatari in opt ceaune de mari dimensiuni. Specialisti in gastronomie din Constanta, Cluj, Tirgu Mures, Republica Moldova, Uzbekistan, Rusia si Albania au fost urmariti citeva ore bune de ieseni, in timp ce preparau ciorba taraneasca, tocanita din carne de pui si de porc trasa prin untura, gulas, ciulama de ciuperci cu mamaliguta, orez cu carne de pui sau ciorba de peste.  Evenimentul, intitulat „simfonia ceaunelor",  a reprezentat o demonstratie culinara oferita publicului in cadrul Campionatului International de Gatit in Aer Liber. In asteptarea momentului degustarii, iesenii adunati in Piata au putut vizita si o expozitie culinara inedita, organizata la parterul Hotelului Unirea". Printre cei inscrisi in competitia de meniuri festive, s-au aflat si cantina Universitatii de Medicina si Farmacie sau Grupul Scolar Economic „Virgil Madgearu".

„Anul trecut a fost mai frumos, ca a fost mai multa mincare"

„Mama, ce-i asta? Cine maninca mai repede?", a intrebat nedumerit un baietel, neintelegind ce se petrecea simbata, in jurul prinzului, in Piata Unirii. Spectatorii mai in virsta, veniti sa urmareasca demonstratia de la ora 12, isi exprimau dezamagirea in legatura cu faptul ca se gatea putina mincare. „Numai pe fundul ceaunului…", a spus mihnita o batrinica. „Domnu’ da nu mai vine tigaia aia mare de anul trecut?", a intrebat un om al strazii pe unul dintre bucatari. „Anul trecut (cind s-a stabilit un record mondial – cea mai mare tocana de pui cu ciuperci, n.r.) a fost mai frumos, pentru ca a fost mai multa mincare", a concluzionat o pensionara. „Ametiti" de mirosurile venite din ceaune, iesenii sprijiniti de gardurile care imprejmuiau zona unde avea loc show-ul gastronomic mai rupeau cite o bucata dintr-un covrig sau dintr-un pateu. Ca sa-si potoleasca foamea, un pusti al strazii sufla intr-o punga cu aurolac, in spatele cortului amenajat de organizatori. Dupa ora 16, o parte din bucatari, terminind de gatit, au inceput sa serveasca persoane din rindul organizatorilor.

De la meniuri studentesti la ciuperci umplute cu oua de prepelita

Oamenii aflati dincolo de garduri, se uitau cu jind si isi exprimau nemultumirea. „Intii dau la personal si apoi ce mai ramine la oameni!", a spus suparata o doamna trecuta de 50 de ani. „E un fel de reclama, un schimb intre ei. Daca mai ramine ceva, dau si la oameni, ca doar nu o sa arunce", a adaugat o alta ieseanca. Organizatorii anuntasera insa ca vor fi impartite aproximativ 1500 de portii. Dupa peste 5 ore in care a fost „fiert", odata cu mincarea, la foc mic, publicul a primit „dezlegare" la degustare. Cei care au stat pina la finalul demonstratiei s-au imbulzit ca sa primeasca cite o portie din ceaune, pentru a se convinge daca a meritat asteptarea. In paralel cu „simfonia ceaunelor", s-a desfasurat la parterul Hotelului „Unirea" Cupa Moldovei la Gatit, sectiunea de meniuri festive. Preparatele concurentilor au fost reunite intr-o expozitie inedita. Printre standurile care au reprezentat o atractie pentru vizitatori s-au numarat si cel ale cantinei UMF sau al Grupului Scolar „V. Madgearu". Cantina studenteasca s-a prezentat in concurs cu meniuri „exotice" : fructe de mare, salata de scrumbie asezata in platou sub forma de peste, salata de morcov cu crab, pui de rasa mica preparati in sos de citrice sau ciuperci umplute cu oua de prepelita. „Am venit la acest campionat sa aratam ca putem oferi studentilor mult mai mult decit meniul zilnic care le este oferit la cantina. Speram sa placa publicului ceea ce am creat noi in bucataria studenteasca. Din ce avem aici, in meniul zilnic al studentilor putem introduce ruladele, de exemplu, mai putin fructele de mare, pentru ca nu sint pe gustul fiecaruia. Dar, la mesele festive pe care le pregatim in cadrul seratelor studentesti, ne putem prezenta cu aceste meniuri si in fata lor", a precizat Petronela Budescu, administrator al cantinei UMF.

Echipa de liceeni a facut figura frumoasa

Trei elevi de la Grupul Scolar „V. Madgearu", insotiti de profesoara cu care fac pratica, au atras atentia cu mai multe specialitati deosebite: budinca din fructe de mare, rulada din piept de curcan cu varza chinezeasca inabusita, ciuperci si bacon sau spuma de ciocolata alba cu aroma de menta, avind ca decor figurine din martipan.  „Produsele le-am facut in cursul zilei de ieri, in laboratorul scolii. Pina acum am primit reactii foarte placute de la vizitatori. E a doua participare a scolii noastre la acest campionat", a spus Catalina Ciornei, eleva in clasa a X-a la „V. Madgearu". Echipa de liceeni a participat si la cea de a doua sectiune a campionatului, cea de gatit in aer liber, care a avut loc ieri. Sub indrumarea profesoarei Gica Bratan, elevii au facut la gratar frigarui. In competitia de gatit la ceaun, gratar sau plita s-au inscris peste 40 de bucatari din tara, Israel, Egipt, Albania, Rusia, Republica Moldova sau Uzbekistan.

Comentarii