Astarastoae, un nou dosar

Subtitlu

miercuri, 14 decembrie 2011, 22:56
4 MIN
 Astarastoae, un nou dosar

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" Iasi, Vasile Astarastoae, a fost reclamat procurorilor de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice. Acesta sustine ca are dovezi pentru a-si demonstra nevinovatia si explicatii pentru care a intrat in atentia institutiilor statului deoarece are o pozitie critica la adresa Guvernului.

Ce spune ANI?

Potrivit comunicatului ANI, "in urma evaluarilor demarate la data de 24 octombrie 2011, s-a constatat ca Vasile Astarastoae, director al Institutului de Medicina Legala Iasi si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, a semnat, in exercitiul atributiilor de serviciu,  zece contracte de munca, respectiv, de prestari servicii, in valoare totala de 204.759 de lei, incheiate intre IML Iasi si UMF Iasi, cu propria persoana, precum si cu fiica sa, Daniela Astarastoae, in cadrul derularii mai multor proiecte cu finantare europeana. Astfel, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila comitere de Vasile Astarastoae a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.

ANI sustine ca procedura a fost indeplinita conform cerintelor Legii 176/2010. Acestea se refera la instiintarea persoanelor evaluate, rectorul UMF Iasi fiind informat, prin adresa nr. 115978/G/I.I./26.10.2011, despre declansarea procedurii de evaluare.

"Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila savirsire de catre Astarastoae Vasile, director al Institutului de Medicina Legala Iasi si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, fapte prevazute si pedepsite de Codul Penal al Romaniei", se arata in comunicatul ANI. 

Astfel, ANI a dispus "sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila comitere de catre Vasile Astarastoae a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice".

Replica lui Astarastoae

Rectorul reclamat acuza institutia ca nu a respectat legea si cere ca ANI sa raspunda in fata legii pentru incalcarea dreptului la aparare. "Cel care este acuzat are la dispozitie 15 zile pentru a-si sustine punctul de vedere cu privire la acuzatii, avind termen pina pe 17 decembrie. Am primit instiintarea pe 2 decembrie, iar astazi este abia in 14. Am pregatite toate materialele necesare pentru a dovedi ca acuzatiile sint false. Faptul ca aceasta reclamatie vine inainte de alegeri (16 decembrie – n.r.) spune multe", a precizat Vasile Astarastoae.

El precizeaza ca prima parte a comunicatului contine cuvinte care ar putea disculpa ANI de o eventuala raspundere publica, cuvintele folosite sugerind si nu invinovatind concret. Opinia lui Astarastoae privind acuzatiile care i se aduc inaintea votului pentru postul de rector consta in faptul ca "se incearca blocarea mea de a accede la aceasta functie si acest lucru este inadmisibil intr-un stat democratic".

Faptul ca de 21 de ani sint sub lumina reflectoarelor publice si apoi brusc am devenit tinta mai multor institutii publice a fost cauzat de interventia mea cu privire la Institutul de Oncologie, cind am primit si recomandarea sa fiu "mai putin vocal".

Explicatiile sale cu privire la statutul de pion incomod pentru institutiile statului sint legate de bugetul Legii Educatiei, de noua Lege a Sanatatii. "Bugetul Educatei incalca legea acordind un procent de sub 6% din PIB, am deranjat declarind ca voi lupta pentru respectarea legii. Noua Lege a Sanatatii, ce nu a fost inca pusa pe site, va fi net defavorabila pacientilor. Se va face transferul raspunderii statului pe spatele cetatenilor, populatia vulnerabila va deveni si mai vulnerabila, ingradindu-se accesul la serviciile de sanatate. Coplata este un sistem de bir pus pe spatele populatiei vulnerabile", a declarat Vasile Astarastoae.

Observator extern la alegeri

Privind acuzatiilor ca ar fi incheiat 10 contracte de munca cu propria persoana, acesta precizeaza: "Am contract de munca cu UMF Iasi din 1979. Am semnat acte aditionale la contractele de munca, acestea fiind in numar de trei, cind s-a schimbat legea, nicidecum 10. Nu m-am angajat pe mine insumi, dar daca ANI imi spune cum trebuia sa procedez cind rectorul Astarastoae il angaja pe profesorul Astarastoae, asa procedam. Daca am gresit, sint dispus sa platesc, dar daca altii au gresit, e bine sa-si asume responsabilitatea si sa plateasca".

Deoarece saptamina trecuta Vasile Astarastoae a fost acuzat de contracandidatul sau ca ar incerca sa fraudeze voturile pentru functia de rector, acesta a precizat ca a cerut Ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa trimita un observator extern care sa se asigure ca procesul de votare se desfasoara dupa normele legii. Totodata, acesta a precizat ca nu este dependent de nicio functie de conducere, dar ca doreste "sa educe populatia prin cultura dialogului si a frumosului, iar acest lucru poate fi realizat si printr-o eventuala intrare in politica". Nu a precizat insa daca este vorba de un partid existent sau de un altul, nou.

Comentarii