13 tineri capabili asteapta ca Bacaul sa le sufle in pinze

miercuri, 18 iulie 2001, 23:00
5 MIN
 13 tineri capabili asteapta ca Bacaul sa le sufle in pinze

Vestile bune apar mai rar in viata de zi cu zi, plina de violenta si de saracie. Asa se face ca intimpinam cu bucurie faptele bune sau pe oamenii deosebiti, care merita popularizati. 13 adolescenti cu minte brici si suflet de artist au reusit, datorita evolutiilor lor, sa fie invitati in Statele Unite ale Americii, ca sa arate tinerilor americani de virsta lor cum se vorbeste corect limba engleza sau cum se recita si se joaca piesele lui Shakespeare. Sint tineri din trupa de teatru a Clubului Britanic din Bacau, pe care pasiunea pentru limba engleza si talentul i-a adus aproape de performanta.
Trupa este condusa de profesoara de engleza Andreea Luca, o tinara pe care nu o deosebesti de elevii ei. Tinerii, liceeni si studenti din Bacau, isi petrec timpul de mai multa vreme la club unde, printre altele, scriu piese de teatru, le regizeaza si le joaca tot ei. Atit de mare este pasiunea pentru teatrul in limba lui Shakespeare, incit bacauanii nostri au "ras" cam toate premiile pe la festivalurile nationale de gen. Numai anul acesta au cucerit, la festivalurile din Timisoara ("Theatre For Teenagers", adica Teatru pentru Adolescenti) si din Iasi (organizat de MATE, "Moldavian Association of Teacher of English", adica Asociatia din Moldova a profesorilor de engleza), aproape toate titlurile puse in joc. Adica premiile pentru cea mai buna piesa, cea mai buna actrita in rolul principal, cea mai buna regie, cea mai buna voce, cea mai buna coregrafie, intocmai cum este premiat un film de marca la Oscar.
"Veniti in America, sa aratati tinerilor ce insemna arta si cultura"
Joaca lor le mingiia doar orgoliul, pentru ca premiile abia le acopereau banii de tren. Numai ca vestea despre adolescentii cu veleitati scriitoricesti-regizoresti-actoricesti din Bacau a ajuns, intr-o zi, si la urechea unui om de teatru cu bani. Carmella Altamura, directoarea unie companii de teatru din SUA, a fost in toamna trecuta in Bacau ca sa asiste la concertul de pian al fiicei sale, la Sala Ateneu. Intimplarea a facut ca strengarii au cunoscut-o si i-au dat sa vizioneze o caseta cu ultimele lor spectacole. Altamura a ramas muta de admiratie si prima ei reactie a fost ca nu crede ca poeziile si textele compuse de tinerii din Bacau ar fi facute de "oameni care nu vorbesc engleza nativ". Dupa ce s-a lamurit ca acestia nu glumesc, le-a promis ca le va facilita un curs de pergatire intr-o companie de teatru profesionista din America. Andreea Luca, profesoara tinerilor, isi aminteste ca "doamna Altamura le-a spus sa vina in SUA ca sa dea un exemplu copiilor americani, care nu mai sint interesati de poezia, arta si cultura lor, de cum se vorbeste, recita sau se joaca in limba lor".
Si chiar s-a tinut de cuvint, pentru ca trupa a primit invitatie sa plece pe 25 iulie in statul New York, la "Altamura Center For Arts and Cultures", un centru de descoperire si dezvoltare a talentelor din intreaga lume. Aici, talentatii nostri copii s-ar pregati, timp de mai bine de doua luni, cu specialisti ai altei companii profesioniste de teatru, "Shakespeare on the Hudson". "Acolo am putea invata multe despre teatru, de la trucuri actoricesti, pina la cum se monteaza luminile si muzica intr-un spectacol, pentru ca avem ocazia sa lucram cu profesionisti", ne-a povestit Andreea. Americanii le-au spus ca le asigura cazarea, masa si ceva bani de buzunar, mai precis conditii pe care tinerii bacauani nici nu aveau curajul sa le viseze.
O suma pe care unii o dau intr-o saptamina doar pe protocol
Profesoara si lidera lor s-a pus pe treaba si, in citeva saptamini, a organizat o selectie dura a celor 13 locuri puse in joc pentru stagiul din America. In afara probei de limba, la care toti sint foarte buni, ei au avut de trecut si pe cea de aptitudini. In functie de biletelul tras, au trebuit sa improvizeze un mic scenariu, sa scrie o piesa sau sa interpreteze un monolog. Notele au fost date de ei, de profesor si de spectatorii care au asistat la concurs. Toate bune si frumoase, numai ca, dupa lungi investigatii, fericitii au aflat ca cel mai ieftin bilet dus-intors pina la New York costa 500 de dolari. Bani pe care majoritatea parintilor lor nu putea sa-l suporte. Intr-o clipa, visul a amenintat sa se naruie. Chiar si obtinerea, in urma cu doua zile, a vizelor, nu a avut darul de a le reda total entuziasmul.
Ieri, tinerii s-au mai incurajat un pic dupa ce au fost vizitati si de Steven Roman, directorul Consiliului Britanic din Bucuresti. Acesta a ramas si el profund impresionat de ce inseamna Clubul Britanic de la Bacau. Steven Roman a promis si el ca va face demersuri la atasatul cultural al Americii, Kiki Muncsy, ca sa ii ajute pe bacauani, si a transmis rugamintea sa tuturor oamenilor de afaceri din Bacau ca sa contribuie la succesul echipei romanesti. Dupa ce au primit cite trei milioane de lei de la societatile Bere Lichior Margineni si Cotidianul SA, copiii au facut din nou casa si le-a iesit ca mai au nevoie de 3.000 de dolari. Adica in jur de 88 de milioane de lei, o suma care pare mare, dar pe care 5-6 firme o cheltuie intr-o saptamina doar pe mese de protocol.
Monitorul da 13 milioane de lei. Cine urmeaza?
Ziarul "Monitorul de Bacau" lanseaza o provocare oamenilor de afaceri si celor influenti din judetul nostru. Intr-o lume in care se cheltuie miliarde de lei pentru sponsorizari de spectacole de miss, fotbal, si concerte electorale, 13 tineri inteligenti si talentati din Bacau va cer sprijinul, ca sa mai schimbe ceva din imaginea terfelita a Romaniei in Occident.
Primul garant al acestei campanii este ziarul nostru, care pune in pusculita lor doua milioane de lei. Dramiral Group sponsorizeaza cu cinci milioane de lei pentru ziarul "Curentul" si cu doua milioane de lei pentru "Monitorul de Prahova". Alte doua milioane de lei vin de la "Monitorul de Vilcea". In total, 13 milioane de lei, pe care "Monitorul" ii pune pentru biletele de avion ale celor 13 artisti. Si prefectul Catalin Mardare a raspuns ieri apelului nostru comun si a promis ca se implica in gasirea de sponsori. "Monitorul" va publica zilnic si va populariza lpe cei care contribuie cu bani si care arata ca le pasa. Mai sint de strins 75 de milioane. Dumneavoastra, oamenii puternici din Bacau, hotariti acum daca vreti ca la stirile de la posturile americane sa apara un reportaj cu ciinii din Capitala, cu handicapatii din orfelinate sau cu o trupa de tineri care sint gata sa incinte lumea de peste Ocean, intocmai cum a facut o alta bacauanca, Nadia, in urma cu citeva zeci de ani.
Stiti cum se numeste trupa bacauanilor nostri? "Nobody’ s Group", adica "Trupa lui Nimeni", ca o ironie a faptului ca nimanui nu-i pasa de ei. Nu vreti sa-si schimbe numele? (Simona POPA)

Comentarii