Asistenta sociala vrea sa scape de oamenii cu handicap

vineri, 31 ianuarie 2003, 00:00
2 MIN
 Asistenta sociala vrea sa scape de oamenii cu handicap

Batrinii care pina mai ieri erau persoane cu handicap s-au trezit peste noapte persoane normale. In urma reexpertizarii lor de catre Comisia de Expertiza Medicala din cadrul Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) din Bacau, zeci de virstnici nu au mai primit gradul si drepturile de persoana cu handicap, pentru ca afectiunile lor nu mai sint considerate dizabilitati. "In cazul batrinilor, afectiunile sint considerate boli, si nu handicap. Aceastea sint normele si trebuie sa ne conformam lor", ne-a declarat Rodica Padureanu, inspector sef la ISTPH Bacau.
Un recent ordin emis de ministrul Sanatatii si Familiei introduce noile criterii pentru stabilirea gradului de handicap. Acestea fac diferentierea intre handicapul propriu-zis, cel de virsta si invaliditate (cum este cazul celei produse de afectiunile neurologice sau accidentele vasculare). Justificarea ministerului este ca, pina acum, sistemul de protectie speciala a persoanelor cu handicap includea atit invaliditatea, handicapul social si de virsta, cit si handicapul propriu-zis. Batrinii au fost "curatati", astfel, de orice handicap. Iar banii pentru sprijinirea acestora lipsesc cu desavirsire.
Noile criterii de acordare a gradului de handicap precizeaza ca "certificatele de incadrare intr-o categorie de persoana cu handicap se vor emite numai pentru accidentele vasculare cerebrale cu deficit motor, aparute anterior calitatii de asigurat in sistemul asigurarilor de stat, dar nu mai tirziu de virsta standard de pensionare". Cu alte cuvinte, daca pensionarul sufera accidentul la o zi dupa obtinerea deciziei de pensionare, nu mai poate fi considerat persoana cu handicap.
Accidentele vasculare au provocat mari batai de cap ministeriabililor, care pina la urma au s-au hotarit sa ajunga la un consens, dar in defavoarea virstnicilor. In cazul in care accidentul cerebral a survenit intr-un moment in care persoana era angajata in baza unui contract individual de munca, ea va primi o pensie de invaliditate. Daca accidentul vascular a survenit intr-un moment in care persoana nu era angajata cu contract individual de munca, dar anterior a fost salariat cu acte in regula, omul beneficiaza de pensie de invaliditate, iar daca nu are suficienta vechime, va primi certificat de persoana cu handicap. Persoanele care nu au avut calitatea de angajat, dar au suferit un accident vascular, vor primi grad de handicap pina la virsta standard de pensionare. In cazul in care accidentul cerebral vascular a survenit peste virsta standard de pensionare, persoana expertizata nu va fi incadrata in grad de handicap, beneficiind doar de asistenta speciala specifica virstnicilor.
Pina in prezent Comisia de Expertiza Medicala Bacau a degradat 273 de persoane cu handicap. Dintre acestea, 106 persoane au obtinut un grad inferior de handicap, 31 care aveau gradul I nu au mai obtinut nimic, 131 de grad II au fost considerate si ele bolnave, si nu cu handicap, iar alte cinci persoane care aveau gradul III si-au pierdut drepturile. Nemultumitii au depus 193 de contestatii la Bucuresti, dintre care au fost solutionate 43. Doar doua persoane au avut cistig de cauza in fata comisiei superioare, care i-a incadrat intr-un grad mai mare decit a hotarit comisia bacauana. (C.T.)

Comentarii