Balamuc printre persoanele cu handicap psihic

joi, 20 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Balamuc printre persoanele cu handicap psihic

Persoanele cu afectiuni psihice nu mai pot fi internate in centrele de recuperare si reabilitare neuropshica aflate in subordinea Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap (ISTPH) din Bacau. In vara anului trecut, a fost emisa Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari pshice, care nu prevede posibilitatea internarii acestei categorii de persoane in caminele spital. "Imediat dupa aparitia legii am primit o adresa prin care ni se interzicea internarea persoanelor cu afectiuni pshice in caminele din subordinea noastra. Am solicitat informatii suplimentare si ni s-a raspuns ca legea nu a inclus instiitutiile noastre ca servicii specilizate de ingrijire a sanatatii mintale", ne-a declarat Rodica Padureanu, inspector sef la ISTPH Bacau. Din cauza actului normativ, conducerea institutiei care are in grija persoanele cu handicap a dispus sistarea primirii de dosare ale familiilor care solicitau internarea unui membru intr-un camin spital. De la ISTPH Bacau au facut cale intoarsa fara vreo rezolvare peste 50 de oameni, iar dosarele deja existente au ramas blocate pina la aparitia unor eventuale modificari legislative. Multi au crezut ca masura a fost luata la nivel local si au facut petitii la Bucuresti, de unde au primit acelasi raspuns negativ. Pina la aparitia noilor reglementari, aceste persoane puteau fi internate in centrele de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica, camine care sint pline la refuz.
Persoanele cu handicap neuropsihic nu mai au loc in camine
Persoanele cu handicap neuropsihic din judetul Bacau nu mai au locuri in centrele de profil. Cei care au in familie astfel de persoane duc o viata plina de chinuri si, uneori, chiar amenintata, deoarece nu pot sti care sint starile prin care trec bolnavii. Daca de un batrin sanatos se poate avea grija si internarea lui reprezinta un adevarat act de samavolnicie din partea copiilor, internarea persoanelor bolnave psihic este necesara. Acestea urmeaza in caminele de specialitate terapii si medicatie supravegheata, in vederea reabilitarii si recuperarii lor, lucru greu de realizat in familiile din care provin.
In judetul Bacau sint doua centre de recuperare si reabilitare neuropsihica, ocupate peste capacitate, in care sint internate peste 450 de persoane. La ISTPH Bacau sint depuse alte 80 de cereri prin care se solicita internarea intr-un astfel de centru. Cele mai vechi dosare au peste un an de la depunere. Situatia cea mai dramatica se inregistreaza la centrul din Racaciuni – Gisteni, unde capacitatea este de 350 de locuri, dar in acest moment sint internate 381 de persoane. Pentru a rezolva problema cazarii celor 31 de bolnavi in plus, conducerea unitatii a dispus ca unele anexe sa fie amenajate si ocupate de persoanele cu tulburari psihice. La Racaciuni exista in lucru si un alt corp de cladire, cu bani de la bugetul local, dar pentru a carui finalizare mai sint necesare sase miliarde de lei. Asociatia Betania a pus umarul la terminarea acestui corp de cladire si se pare ca in scurt timp vor fi noi locuri pentru bolnavii care asteapta, dar care nu se vor mai bucura de ele daca legea sanatatii mintale nu va fi modificata. In caminul spital de la Vermesti sint internate 81 de persoane, iar capacitatea institutiei este de 60 de bolnavi. Supraaglomerarea a fost rezolvata prin reamenajarea unor spatii auxiliare.
Pentru a rezolva criza de locuri, conducerea ISTPH Bacau doreste ca persoanele cu handicap care au fost reabilitate sa poata fi plasate in familiile din care provin. Aceasta returnare se va face pe baza unui angajament prin care familia se obliga sa-i asigure bolnavului tratamentul impus de medic si o atmosfera propice. Singura solutie ar putea-o reprezenta crearea unui centru de zi care sa adaposteasca aceste persoane. Propunerea a fost facuta Primariei Bacau de catre inspectorul Padureanu si s-a concretizat printr-un proiect care a fost depus la Bucuresti, pe 17 februarie. "Proiectul este finantat prin fonduri Phare, iar existenta unui astfel de centru ar duce la scaderea numarului solicitantilor de internare in centrele noastre, in situatia in care legea va permite din nou acest lucru, cit si diminuarea internarilor in cele doua sectii de psihiatrie din judetul nostru", a mai precizat Rodica Padureanu.
Sectiile de Psihiatrie devin pe zi ce trece centre de asistenta sociala
Odata cu blocarea internarilor in caminele spital, cele doua sectii de Psihiatrie din judet au devenit neincapatoare pentru pacientii lor. Zeci de paturi ale sectiilor din Bacau si Buhusi sint ocupate de pacienti pentru care boala si starea sociala precara ar avea o singura solutie: plasarea si ingrijirea de specialitate intr-un camin pentru afectiuni neuro-psihice. Bolnavi de afectiuni care nu se vindeca, ci doar se amelioreaza pe baza unui tratament riguros, pacientilor fara familie sau de care rudele s-au lepadat nu le-a ramas decit mila cadrelor medicale. Dupa o internare de aproximativ trei saptamini in sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean, bolnavii cronici care ar avea nevoie de internare intr-un camin sint transferati pentru cel mult doua luni la sectia din Buhusi. "Jumatate dintre cei peste 60 de pacienti de la Buhusi ar trebui sa fie spitalizati intr-un camin, iar un sfert dintre cei pe care ii tratam in acest moment in sectia de la Bacau sint tot cazuri pentru astfel de centre. Nu mai stim cum sa ne descurcam cu internarea si mutarea lor de colo colo. La Bacau, pe 60 de paturi, cit are sectia, sint perioade in care avem si cite 70-80 de pacienti. Vor ajunge in scurt timp sa stea claie peste gramada, pentru ca, de la o zi la alta, creste numarul acestor pacienti", ne-a spus dr. Carmen Covrig, seful sectiei Psihiatrie din Spitalul Judetean.
Marea majoritate a pacientilor nu au familii sau rudele nu ii mai pot ingriji. "Chiar ieri am internat un baiat oligofren, in virsta de 19 ani. A fost crescut la casa de copii, tatal i-a murit, iar mama lui e data disparuta. Baiatul a fost transferat de la orfelinatul din Tirgu-Frumos si, pentru ca a depasit virsta majoratului, nu mai poate fi tinut la camin. Noi ne-am trezit cu el in grija si nu stim cum sa-i rezolvam problema. In conditii normale, baiatul ar trebui sa fie ingrijit intr-un camin spital, dar nu avem unde sa-l trimitem si nici cui sa-l dam in grija. Alti bolnavi, chiar daca au familii, nu pot fi ingrijiti de rude, nu pentru ca acestea nu ar avea bunavointa, ci pur si simplu pentru ca sint violenti si greu de stapinit. In aceste situatii, rudele solicita internarea bolnavului intr-un camin de specialitate", a mai spus doctorita Covrig.
Exista si o categorie de pacienti pentru care internarea este strict obligatorie: bolnavii psihic aflati in cercetari pentru diverse infractiuni. "Cinci astfel de bolnavi sint acum internati la Buhusi. Ei trebuie spitalizati obligatoriu intr-o unitate de profil, pentru ca au hotarire judecatoreasca in acest sens. Sint pacienti acuzati de diverse infractiuni si care nu au discernamint", a incheiat sefa sectiei Psihiatrie din Spitalul Judetean. Cadrele medicale care acum se chinuie sa ii cazeze pe bolnavii psihic in sectii de profil din judet, chiar si cite doi intr-un pat, spera ca in scurt timp internarile din caminele spital sa fie deblocate si alte centre sa fie infiintate. (C. TANASESCU, C. DUTA)

Comentarii