Blocurile inca resimt urmarile seismului din 4 martie 1977

duminică, 04 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Blocurile inca resimt urmarile seismului din 4 martie 1977

Cea mai puternica miscare telurica din istoria masuratorilor seismologice facute in Romania, produsa pe 4 martie 1977, la ora 21.22, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, epicentrul la 110 kilometri sub scoarta terestra, in zona Vrancea, si a durat 70 de secunde, fata de cele numai 13 secunde cit a durat precedentul seism important, cel din 1940. In acest scurt rastimp, mii de cladiri s-au prabusit sau au devenit nefunctionale. Un numar de 1.570 de oameni au murit sub mormanele de darimaturi si mult mai multi au fost grav raniti.
Cutremurul de acum 24 de ani a fost catalogat drept unul dintre cele mai puternice din Europa secolului 20 si a fost inregistrat de aproape toate observatoarele seismologice din lume. Edificator in acest sens este ca prima inregistrare a seismului vrincean a fost data publicitatii de la centrul american de seismologie de la Golden-Colorado. Dupa municipiul Focsani, Bacaul a fost cea de-a doua localitate importanta lovita de cutremurul din ’77, la circa 14 secunde de la debutul miscarii seimice. Sapte secunde mai tirziu, cu o viteza de deplasare estimata la 30.000 de km/h, undele de soc au lovit orasele Bucuresti si Iasi, incluzind pe directia lor, dinspre NE spre SE, judetele Vaslui, Buzau, Galati, Vaslui, Prahova, Dimbovita, Teleorman, Dolj.
De mentionat ca la Bucuresti s-au prabusit 32 de blocuri de locuinte, iar alte 130 au fost extrem de grav avariate. La Craiova, 556 de cladiri au fost demolate dupa seism din cauza avariilor importante si a sigurantei scazute pe care o prezentau. Au mai fost afectate serios localitatile Zimnicea, Vaslui, Ploiesti, Iasi sau Alexandria.
De atunci, s-au produs o sumedenie de alte seisme de intensitate medie, cu virfuri in anii ’86 si ’90. Foarte des s-au mai produs in ultimii ani cutremure mici, in jur de 3,5 grade. Ultimul dintre acestea a avut loc cu nici o saptamina in urma, in seara zilei de 27 februarie.
Urmarile cutremurului din ’77 sint inca intacte la Bacau
La sinistrul din 1977, in municipiul Bacau nu s-a prabusit nici o cladire importanta, ci doar o casa subreda din zona pasarelei Letea. In schimb, structura de rezistenta a zeci de imobile a fost grav afectata. Cutremurele din anii urmatori – 1986 si 1990 – desi de intensitate mai redusa, au agravat si mai mult starea blocurilor avariate.
In afara blocului Letea 13, nici un alt imobil din municipiul Bacau nu a fost consolidat in ultimii 24 de ani. Ultima reevaluare a starii apartamentelor subrezite de seisme a demonstrat ca 228 de apartamente din municipiul Bacau – situate in cele sase blocuri de pe strada Marasesti – ar putea avea mari probleme in cazul unui cutremur de o intensitate precum cea a seismului din 1977. Aceleasi evaluari au incadrat in gradul 2 de urgenta imobilele de pe strazile Razboieni, Aleea Parcului sau Republicii 40. In cazul acestora, un seism semnificativ ar prabusi doar cite un perete sau ar rasturna mobilierul.
In total, in Bacau a fost evaluata starea a 133 de imobile, dintre care nici unul nu prezinta grad de siguranta maxim, fiind incadrat intr-unul dintre nivelurile de urgenta. Ar mai fi de mentionat ca nici un imobil de la Onesti – din cele 207 examinate – nu a fost incadrat in gradul de urgenta 1.
Statul a pus la dispozitia locatarilor din imobilele afectate un mijloc de a-si repara pe cont propriu locuintele, prin acordarea unor credite cu dobinda redusa. Prin intermediul CEC se pot obtine imprumuturi numai in acest scop, pe o perioada de 20 de ani si cu o dobinda de numai 5 %. Conditiile de creditare sint, insa, draconice si pot fi suportate doar de cei cu venituri substantiale. Din aceasta cauza, locatarii au refuzat pina acum lucrarile de consolidare, iar Bacaul a pierdut in doua rinduri banii pentru studiile preliminare consolidarilor. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii