Catastrofa traita de un american la Bacau

miercuri, 12 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Catastrofa traita de un american la Bacau

"Acest poster capata acum o alta valoare". Imaginea reprezinta New Yorkul noaptea. In centrul sau se vad, feeric luminate, turnurile gemene ale World Trade Center. John are dreptate: "Gemenii" sint de acum istorie, iar posterul de pe peretii biroului sau a devenit deja documet de arhiva.
John Robbins Radley, reprezentantul ambasadei SUA pentru zona Moldovei, era la birou in martea neagra. Conduce o firma de selectare a fortei de munca pentru SUA si tocmai vorbea cu unul din candidati. A deschis televizorul absolut intimplator, pe canalul Romania 1 – singurul accesibil fiindca inca nu are cablu. A recunoscut in imagini New York-ul, turnurile gemene, dintr-unul iesea fum. Nu intelegea foarte bine despre ce-i vorba, dar a crezut ca e un simplu incendiu. Simplu – e un fel de-a spune. Nu era deloc simplu sa vezi etaje intregi in flacari, dar oricum nici prin cap nu-i trecea ce avea sa vina. Abia apoi a vazut ca venea un avion. "E prea jos" – si-a spus atunci in gind, din reflex, ca fost pilot. Sub ochii sai, avionul a lovit din plin al doilea turn. "Pur si simplu nu-mi venea sa cred ca asa ceva se intimpla in America" – spune John. Apoi stirile au inceput sa curga: Pentagonul, prabusirea turnurilor, al treilea avion deturnat, al patrulea, explozii la Departamentul de Stat – un adevarat cosmar.
"Dupa ce am vazut al doilea turn lovit, m-am gindit ca e vorba de un atac asupra Americii, oricit de nebuneasca parea aceasta idee si gindul m-a dus imediat la Pearl Harbor – isi aminteste John. Mi-a fost teama ca, la fel ca acum 60 de ani, ceea ce s-a intimplat marti nu e decit primul val si va urma un al doilea – adica un adevarat razboi. Din fericire, nu a fost asa. Cind am vazut ca vreme de o ora, de la sase la sapte, nu s-a mai anuntat nimic, am fost sigur ca e vorba doar de un atac terorist si nu de un atac militar masiv, asemenea celui japonez".
Si-a amintit ca exact in acele momente se afla in zbor spre SUA una din fetele careia i-a gasit o slujba acolo, la Detroit. Planul de zbor prevedea escale la Amsterdam si la New York, chiar pe aeroportul JF Kennedy. A sunat imediat la agentia bucuresteana a companiei aviatice olandeze KLM, sa afle detalii despre soarta zborului. Acolo nu raspundea nimeni. A luat legatura un un partener de-al sau olandez, care l-a pus in legatura cu oficialii KLM. A aflat, usurat, ca avionul fusese deja blocat la sol si i-a sunat, ca sa-i linisteasca, pe parintii fetei. Apoi a urmat o noapte alba, cu ochii pe televizor.
John Radley crede ca America va iesi intarita din acest episod. "Am convingerea ca agentiile guvernamentale au deja pregatite planuri de iesire din criza. Din pacate, o fac prea tirziu si nu pot sa-mi explic cum de nu s-a stiut absolut nimic din ceea ce ni se pregatea. Cred insa ca ne vom reveni repede si, ca de atitea ori, vom rescrie cartea securitatii nationale".
La plecare, John Radley se opreste din nou in fata posterului si zimbeste amar la imaginea celor doua turnuri, o emblema a Americii pina in ziua de marti, 11 septembrie. (L.A.)

Comentarii