Dobinzile bancare fac la stinga imprejur

marți, 12 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Dobinzile bancare fac la stinga imprejur

Banca Transilvania majoreaza cu 2 procente
Dobinzile acordate clientilor Bancii Transilvania pentru depozitele constituite pe termen de 6 si 9 luni au fost majorate, cu incepere din 9 septembrie, cu 2 puncte procentuale. Astfel – ne-a informat purtatoarea de cuvint a sucursalei Bacau a bancii, Florela Andreca -, dobinzile pasive ajung la nivelul de 35% pe 6 luni si 36% pe 9 luni – persoane fizice, 34% pe 6 luni si 35% pe 9 luni – agenti economici. Aceasta masura – sustine conducerea bancii – vine ca urmare a trendului ascendent care va fi inregistrat pe piata dobinzilor pasive in urmatoarea perioada, cit si pentru protejarea economiilor clientilor in perspectiva unui nivel mai ridicat al inflatiei estimata pentru sfirsitul anului.
Banca Tiriac reduce bonificatia
Banca Ion Tiriac a modificat ratele dobinzilor pentru depozitele in lei si valuta, constituite de persoanele fizice. Astfel, dobinzile noi sint la una si doua luni 29%, la 3 luni 31%, la 6 si 9 luni 36% si la 12 luni 30%. Pentru agentii economici, noile dobinzi anuale sint: la una si doua luni 29%, la 3 luni 30%, la 6 si 9 luni 35% si la 12 luni 29%. Dobinda la vedere este de 4%. De asemenea, banca modifica dobinzile la certificatele de depozit. Pentru certificatele la termen de 45 de zile dobinda este de 29%, pe 3 luni 33% si pe 6 luni 40%.
42% dobinda la certificatele de trezorerie
Trezoreria Bacau a pus in vinzare de ieri, 12 septembrie, certificate in valoare de un milion de lei, cu scadenta la 90 de zile si cu o dobinda anuala de 42%. Dobinda este mai mare cu 2% fata de emisiunea precedenta. Dobinda este cea mai mare de pe piata la aceasta ora, bancile comerciale oscilind la produse similare intre 32 – 39%. Certificatele se vind pina pe 22 septembrie.
Dobinzile vor creste la 42 – 44% pe an
Guvernul s-a declarat hotarit sa stabileasca o politica prin care depozitele bancare in lei sa fie mai atractive decit cele in valuta, au declarat surse din sistemul bancar. Conform calculelor facute, dobinzile la depozitele in lei vor fi de peste 3% lunar, adica circa 42 – 44% anual, in timp ce deprecierea monedei nationale va fi sensibil sub aceasta cifra. Astfel, persoanele care economisesc lei vor avea un cistig mai mare decit persoanele care economisesc in valuta. Dupa o depreciere a monedei nationale de 5% in august, determinata de caderea monedei euro si de rata inflatiei mai mare decit cea prevazuta, s-a realizat deja o corectie la nivelul dobinzilor. In august, leul s-a depreciat cu 3% mai mult decit rata inflatiei, recuperind acum aceste puncte. In caz contrar, s-ar fi ajuns in situatia ca aceasta corectie sa aiba loc in lunile de toamna – iarna. (Petru DONE)

Comentarii