Drama admiterii la liceu

joi, 24 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Drama admiterii la liceu

Micile drame
Admiterea la liceu a absolventilor de gimnaziu s-a facut anul acesta dupa o formula inedita, examen de admitere organizind doar liceele la care numarul de candidati a fost mai mare decit cel al locurilor scoase la concurs. In rest, statutul de licean s-a obtinut pe baza mediei obtinute la Capacitate. Incurajati de mediile mari rezultate in urma unei Capacitati usoare si de pregatirile particulare, cei mai multi absolventi de gimnaziu au luat cu asalt liceele considerate de elita din oras. Ce a rezultat nu a fost altceva decit o lovitura in plina figura pentru copiii picati cu medii de peste 8,00 la Colegiul "Ferdinand I", Liceul "Gheorghe Vranceanu" sau "Vasile Alecsandri".
"Nu e normal ca un copil care ia la Capacitate peste 9,00 si peste 8,00 la examenul de admitere sa ramina pe dinafara, in timp ce altii cu note de 5,00 la Capacitate sa intre la alte licee", aceasta a fost ideea, devenita leit motiv, sustinuta ieri de catre parintii copiilor picati la "Vranceanu". Sentimental la prima vedere, faptul in sine risca sa devina o tragedie in conditiile in care pentru cele aproximativ 330 de locuri ramase libere la liceele mai putin titrate din Bacau se vor bate aproape 750 de elevi ale caror medii la Capacitate depasesc, de regula, nota 7,00. Redistribuirea candidatilor respinsi se va face simbata, 26 iunie, cu incepere de la ora 10,00 in amfiteatrul Scolii "Al. I. Cuza", in ordinea mediilor de la Capacitate. Evenimentul se anunta de pe acum de un dramatism iesit din comun: cei care nu vor prinde loc in vreun liceu oricit de slab cotat vor fi nevoiti sa accepte unul din cele aproape 600 de locuri ramase libere la "profesionale". Varianta este insa, destul de improbabila, multi dintre parinti declarindu-ne ca "mai bine imi tin copilul acasa un an de zile".
In disperare de cauza, parintii elevilor picati la "Vranceanu" au semnat ieri un memoriu prin care solicitau Inspectoratului Scolar sa suplimenteze cu cite cinci locuri fiecare clasa, cerinta oarecum legala daca se tine cont de litera Legii Invatamintului care spune ca o clasa poate avea intre 25 si 30 de elevi. Inspectorul general Paraschiva Florescu ne-a declarat ca nu stie nimic de memoriul in cauza, dar a fost de parere ca e practic imposibila o astfel de "miscare".
Singura speranta, contestatiile
Inspectorul general adjunct Marian Bunghez, cel care a supervizat, la nivel judetean, admiterea in licee, a respins din capul locului propunerea parintilor. "Singura posibilitate de suplimentare a numarului de copii dintr-o clasa poate veni dinspre rezultatele contestatiilor, dar numai daca se constata ca la prima corectare s-a gresit cu peste un punct pentru a putea modifica nota", ne-a declarat adjunctul ISJ. El s-a aratat insa sceptic ca acest lucru se poate intimpla in cazul mai multor teze.
Interesant este insa faptul ca, desi nu a organizat examen de admitere din cauza a doar trei locuri ramase neocupate, si Scoala Normala "Stefan cel Mare" a inaintat ISJ-ului o cerere de suplimentare a locurilor. Un gest pe care adjunctul Bunghez si l-a explicat doar prin dorinta liceului amintit de a atrage pe eventualii olimpici picati.
Examenul de admitere de la "Eminescu" a fost anulat
Examenul de admitere organizat de Liceul "Mihai Eminescu" a fost anulat de catre Inspectoratul Scolar, intrucit la nivelul intregii scoli au fost mai putini solicitanti decit numarul de locuri. Ideea organizarii concursului a apartinut directoarei adjuncte Rodica Pitica si a fost justificata de faptul ca doua dintre sectii au avut mai multi solicitanti decit locuri. Miercuri seara, MEN a decis, potrivit inspectorului general adjunct Marian Bunghez, sa lase la latitudinea Inspectoratului Scolar decizia ce urma sa fie luata pentru corectarea neregulii. ISJ a hotarit anularea examenului de admitere si inapoierea taxei de examen candidatilor. Toti cei 117 absolventi de gimnaziu inscrisi la "Eminescu" vor fi admisi, impartirea pe sectii urmind sa se faca in functie de optiuni si media examenului de Capacitate. (Eduard CUCU)

Comentarii