Femeile dau navala in armata

joi, 22 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Femeile dau navala in armata

Armata Romana va capata cu siguranta o infatisare mult mai agreabila, odata cu aplicarea deciziei ca, pentru prima oara din 1990 incoace, fetele sa fie reprimite in rindul militarilor de cariera. Anuntul ca s-a dat liber la haina militara pentru ambele sexe a fost facut spre finele anului trecut si, de atunci, se poate spune ca fetele au dat navala spre viata de catanie mai ceva decit spre fabricile de confectii. Relevant pentru aceasta este ca numarul fetelor care au cerut sa fie inscrise in invatamintul militar aproape ca il egaleaza deja pe cel al baietilor. Mai exact, Biroul de Informare Recrutare Bacau, unde se centralizeaza astfel de cereri, a contabilizat pina acum peste 300 de posibili candidati pentru examenele din vara, la scolile destinate maistrilor militari, subofiterilor sau ofiterilor.
Fetele sint chiar hotarite sa darime mitul exclusivitatii masculine in armata, date fiind alegerile lor in privinta armelor. Ele vor sa incerce cele mai tari senzatii posibile, adica sa traga cu tunul ca si artileriste profesioniste, sa navigheze pe vedetele militare alaturi de vajnicii marinari, sa activeze in preajma avioanelor de vinatoare sau sa le piloteze, ori chiar sa fie tanchiste.
Bacauancele par a nu fi deloc descurajate de rigorile vietii de catanie, nici chiar atunci cind acestea le sint explicate amanuntit. Majoritatea fetelor care viseaza la haina militara par chiar dispuse sa renunte la tunsori elegante, toalete asisderea si unghii lungi, pe care inca le mai etaleaza in fata ofiterilor de la Biroul de Informare Recrutare. Au fost insa si destule pretendente care au dat inapoi doar atunci cind au auzit ca la examen trebuie sa faca mai mult de o flotare sau sa alerge mai mult de 50 de metri, cit au spus ca le sta in puteri.
Pina una alta, in jur de 130 de candidati din cei 300 care s-au prezentat la BIR sint fete; adica de trei ori mai multi decit anul trecut, in conditiile in care numarul de locuri a ramas acelasi – si-au intocmit deja dosarele pe baza carora se vor prezenta la scolile militare. Si tot jumatate dintre aceste fete sint tinere care termina gimnaziul si care urmeaza sa petreaca urmatorii patru ani pe bancile liceelor militare de la Cimpulung Moldovenesc, Alba Iulia, Constanta, Craiova sau Breaza.
Una dintre conditiile esentiale pentru ca tinerele sa fie admise in armata este sa aiba parintii stabiliti in tara. Aceasta conditie a incurcat insa planurile unei june din Onesti, care are o situatie iesita din comun. Tatal ei este sef de stat major la o mare unitate militara din tara, in vreme ce mama ei s-a recasatorit si s-a stabilit in Italia. Asa se face ca tinara in virsta de 23 de ani nu poate aspira la o scoala militara, chiar daca tatal ei este un ofiter cu merite recunoscute. Intr-o alta situatie bizara se afla alte sase fete cu studii superioare care au cerut sa se inroleze. Cum insa ele nu au facut armata si nu au gradul de sublocotenent in rezerva, nu indeplinesc una din conditiile necesare urmarii unor cursuri militare post-universitare.
Cit despre ratiunile ce le atrag pe fete spre Armata, ele sint diverse, dar un etalon poate fi considerat cazul Irinei Solomon, eleva in clasa a VIII-a la Scoala 2 din Tirgu Ocna. Ea s-a prezentat ieri la BIR impreuna cu tatal ei, care nu pare prea incintat de alegerea fiicei, mai ales ca nu are constitutia fizica necesara unei vieti dure. Tatal spune ca singurul lucru care il linisteste este ca scolarizarea este gratuita si Irina nu va pati ca si el, care a trebuit sa isi intrerupa studiile la Universitatea Traian Viua din Timisoara fiindca parintii nu au mai avut banii ca il intretina in scoala. Irina Solomon spune ca este atrasa in primul rind de spiritul de aventura, care i-a fost inoculat de prieteni, dar si de faptul ca va trai intr-un mediu care o va ajuta sa se ordoneze sau ca va avea asigurat un loc de munca.
Acceptarea fetelor in cariera militara a fost motivata de alinierea la conceptele NATO referitoare la politica de personal, care exclud discriminarile de orice natura, inclusiv sexuale. Criteriile de admitere si probele de selectie vor fi in general aceleasi ca si pentru candidatii de sex masculin. Pe timpul scolarizarii si in viitoarea cariera, femeile vor fi repartizate in subunitati mixte si vor participa, impreuna cu barbatii, la toate activitatile de instructie. Doar cazarea se va face separat, iar la admitere nu vor fi acceptate femeile insarcinate. De asemenea, femeile care ramin insarcinate pe timpul scolarizarii vor fi automat exmatriculate, neexistind posibilitatea concediului de maternitate si post-natal, ca in civilie. Ca si ceilalti militari, femeile vor avea cazare, hrana si echipament gratuite pe tot timpul scolarizarii, vor primi si o solda – echivalentul bursei – indiferent de situatia scolara, si, cel mai important, vor avea asigurat locul de munca la finalul studiilor. De asemenea, diplomele din invatamintul militar sint recunoscute si echivalate de Ministerul Educatiei cu cele din institutiile civile de invatamint. Printre criteriile pentru admiterea in invatamintul militar sint lipsa oricarei condamnari penale, sa nu faca parte din culte sau secte ce nu sint conforme cu doctrinele militare si, de asemenea, ca femeia sa nu fie administrator de societati comerciale.
Pentru a stimula si mai mult interesul pentru cariera militara, Biroul de Informare-Recrutare are pregatite si pliante mobilizatoare, in care se spune: "Nu esti obligata sa traiesti toata viata la bucatarie, spalind vase si avind grija de sot si copii. Nu este nevoie sa accepti un salariu mai mic decit un barbat, atunci cind muncesti la fel de mult ca si el. Nu exista doar barbati puternici si femei mai putin capabile. Nu trebuie ca barbatii sa fie intotdeauna la conducere. Nu exista profesii si locuri de munca rezervate exclusiv barbatilor". Si in acelasi pliant se spune "Noi credem ca poti pilota un elicopter, comanda un pluton de militari, conduce un camion, ingriji un ranit, poate mai bine decit un barbat (…)". De asemenea, candidatelor le este atrasa atentia ca trebuie sa accepte privatiunile specifice vieti cazone, sa se conformeze regulilor stricte si ierarhiei militare si ca trebuie sa depuna mult efort fizic. Informatii complete despre aceasta noutate adusa de invatamintul militar pot fi insa obtinute de la sediul Biroului de Informare-Recrutare, la telefonul 112.913/int.130, si la adresa strada Energiei 1, in cladirea Complexului Hotelier RMB. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii