Invazia ghebelor

joi, 28 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Invazia ghebelor

De citeva zile, municipiul Bacau este tinta unei invazii a vinzatorilor ambulanti de ciuperci. Cei mai multi au in traistele de culori greu de definit ghebe cautate acum toamna pentru zacusca si conserve. Covirsitoarea majoritate a ciupercarilor au pielea inchisa la culoare si imbracamintea lor arata faptul ca nu prea ii dau banii afara din casa. Pe de alta parte, unii sint din judet, dar altii au venit din Neamt. Datorita interdictiei de a vinde in pietele orasului – care s-a instituit si in anii precedenti – vinzatorii de ciuperci isi valorifica marfa pe unde pot: in preajma complexelor comerciale din cartiere, la colturile strazilor mai circulate, in zona institutiilor cu personal mai numeros si chiar itinerant, mergind pe aleile marginite de blocuri. De fapt, ei nu ocolesc decit pietele propriu-zise, dar vind si in preajma acestora, pentru ca aici este dever.
Abundenta de ghebe arata ca sezonul a fost bogat. Comertul nu este prea complicat. Vinzatorii au de regula in dotare un cintar cu arc, pun repede ghebele in plasa sau punga clientului, le cintaresc, iau banii si gata. Preturile difera, dupa imprejurari. Cind este un singur vinzator si mai multi clienti, atunci acesta tine la pret, dar oricum nu vinde ciupercile peste 18.000-20.000 de lei/kg. Atunci cind sint mai multi ciupercari sau este tirziu, preturile scad si chiar rapid, pina la 15.000 de lei. Tot asa, cind un client vrea mai multi bureti, vinzatorii lasa pretul mai jos. "Trebuie sa ne miscam repede – ne-a spus unul din acesti vinzatori – pentru ca vremea ghebelor sau hribilor este scurta. De mult n-am mai nimerit asa vreme buna, dar daca vin ploile, nu mai putem intra in padure" .
Gospodinele cauta ciuperci pentru a prepara zacusca, dar nu se poate ignora pericolul unor astfel de cumparaturi. Vinzatorii dau asigurari ca stiu bine soiurile si este exclusa confuzia cu ciupercile din speciile otravitoare. Dar nu exista nici o asigurare in acest sens si s-au ivit cazuri in care oameni care culegeau ciuperci de ani de zile au ajuns la spital in stare mai mult sau mai putin grava dupa ce au mincat asa ceva.
Specialistii din domeniu avertizeaza ca in ultimii ani se manifesta un anumit fenomen – natural, de altfel – care face ca speciile periculoase sa se apropie ca infatisare de cele comestibile. Cu toate acestea, oamenii obisnuiti cumpara de la ciupercarii ambulanti, pentru ca speciile "de sera" din piata sint prea scumpe pentru bugetul lor subtiat (30.000-40.000 de lei/kg), iar conservele de ciuperci din magazine sint complet inaccesibile ca pret. (Florin CRACIUN)

Comentarii