"Marea Sarbatoare a Bacaului" a inceput chiar si fara deschidere oficiala

miercuri, 26 iunie 2002, 23:00
5 MIN
 "Marea Sarbatoare a Bacaului" a inceput chiar si fara deschidere oficiala

Vreme generoasa in prima zi a "Marii Sarbatori a Bacaului". La ora 14.00, Parcul Trandafirilor si parcarea Hotelului Moldova rasunau de muzica fanfarei si a lautarilor ce isi acordau instrumentele, pentru a incepe parada portului popular. Dansatorii si cintaretii, de toate virstele. In jurul orelor 15.00, soseaua principala a capatat o infatisare de adevarata sarbatoare. In ritmurile saltarete ale fanfarei, pe strada s-a creat o atmosfera ce amintea parca de tirgusorul Bacaului de inceput de secol XX. Trecatorii aciuati pe trotuare, majoritatea batrini, au putut admira frumoasele costume populare ale participantilor la Festivalul National de Folclor. Desi zi de lucru pentru autoritatile locale, pe la geamurile Consiliului judetean si Primariei se iteau privirile curioase ale angajatilor dornici sa vada si ei coloanele multicolore ale interpretilor de muzica populara.
In parculetul copiilor, si pina dincolo de Bazin si Sala Sporturilor, multime de firme si tarabe au inceput sa-si faca simtita prezenta.Tipete, injuraturi, cutii si mese plimbate dintr-o parte intr-alta dovedeau ca, desi oficial deschisa la orele 16.00, Marea Sarbatoare era inca in plina gateala. Caldura si adierea vintului au inprrastiat mirosul de cirnati prajiti si mici la gratar printre nasurile bacauanilor veniti sa asiste la concertele de muzica populara. Berea, la dozator si la sticla, are pretul variabil in functie de firma. Dar majoritatea concetatenilor nostri, care si-au facut drum prin zona in plina amiaza, s-au strins intre umbrelutele din fata scenei pentru a asculta muzica populara. Spre bucuria iubitorilor de folclor, fanfarele, ansamblurile folclorice, formatiile artistice si grupurile de dansatori au fost prezente pe scena la orele trecute in program. Sositi de la Corbasca, Asau, Comanesti, Parava, Tamasi, Oituz, Magiresti sau Poduri, frumos costumati in traditionalele vesminte populare, intrepretii au oferit citeva ore de adevarata destindere si voie buna. Unii, printre mesele pline cu bere, isi faceau loc sa mai joace o batuta sau o hora. Dupa cum era si muzica.
Apreciate si aplaudate de cei prezenti au fost si ansamblurile folclorice de copii sosite tocmai din Maramures, Cluj, Bistrita Nasaud, ca sa nu mai vorbim de cele din Suceava, Botosani sau Republica Moldova. Tinerii iubitori de folclor au cintat cu mult patos, stirnind si zimbetele "batrinilor" care ii asistau si-i incurajau de pe marginea scenei.
"Daca n-am bani pentru masinute, cum sa am de trenulet ?"
Pentru citeva zile, parculetul copiilor a ajuns loc de distractie pentru cei mari. Pe bazin sint lipite trei afise mari, in caz de nu stii cu ce ocazie petreci: "Marea sarbatoare a Bacaului", "Hramul Bacaului", "Regalul berii Bacau". La ora 10, pregatirile erau in toi. Se desfaceau standurile de bere de toate tipurile: Skol, Ursus, Timisoreana, Margineni, Gambrinus, Ciuc, etc. Trebuie stiut ca astfel de standuri sint vinate de catre tinerii doritori de a cistiga un ban cinstit, tineri care nu au implinit inca 18 ani si care nu au experienta necesara pentru a munci in alta parte. Iar pentru citeva zile cistiga bine: in jur de 1.500.000 lei.
Numeroase masinute, trenulete, carusele, masinarii de toate formele care te invirt in toate partile s-au instalat in locul in care de obicei se jucau in voie copii. De dimineata, acestea erau spalate, verificate, pentru ca mai spre seara sa-si primasca clientii, cu pretul, in general, de numai 10.000 lei "invirteala". Suma care pare mare pentru multi dintre noi, daca este sa tinem cont de remarca unui bacauan: "Daca n-am bani pentru masinute, cum sa am de trenulet?".
Pentru cei pasionati de folclor a fost pregatita "Expozitia de artizanat si arta populara", unde pina si masutele au o infatisare rustica. Insa, dupa spusele artizanilor veniti din toata tara, afacerea cu blide si linguri de lemn nu va avea mari sorti de izbinda, pentru ca "astia is saraci".
Autoritatile au fost asteptate in zadar la deschiderea oficiala
Unul dintre punctele de atractie ale acestei mari manifestari este, fara indoiala, Tirgul general Expobac, organizat la Sala de atletism, la care expun aproximativ 40 de firme. Oferta de bunuri de larg consum si servicii este una generoasa, si merge de la pantofi si genti pina la plante de apartament si servicii bancare dintre cele mai performante. Participantii la expozitie au asteptat ca aceasta sa fie deschisa oficial, potrivit traditiei, dar evenimentul nu a mai avut loc. Anuntat initial pentru ora 11, aminat pentru dupa – amiaza, tirgul, dar si Marea Sarbatoare a Bacaului, nu au avut parte de o inaugurare cu fast. Vinovat a fost vesnicul dusman al linistii noastre: fotbalul. Marea majoritate a autoritatilor au preferat sa stea in fata televizoarelor sa urmareasca partida Brazilia – Turcia in loc sa participe la deschiderea oficiala, anuntata pentru orele 16,00. Ce-i drept, la acea ora, si expozantii aveau o singura preocupare: vizionarea meciului de fotbal. Cei mai tristi au fost reprezentantii turci ai fabricii "Bere – Lichior" Margineni, carora nu le venea sa creada ca echipa lor cedeaza in fata impetuoasei reprezentativei a Braziliei.
Subprefectul Gabriel Vlase si viceprimarul Laurian Lucas s-au dovedit a fi punctuali si au fost prezenti la sala de atletism la ora fixata, dar aveau sa constate ca sportul rege a invins programul sarbatorii orasului. Imediat dupa terminarea meciului, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, Doru Simovici, a vizitat expozitia si le-a urat succes participantilor.
Aproape o suta de jandarmi si politisti pentru linistea "Sarbatorii Bacaului"
La fel ca si in anii precedenti, si manifestarile din aceasta vara prilejuite de "Sarbatoarea Bacaului" vor fi bine pazite. Pentru ca totul sa se desfasoare in mod civilizat, au fost mobilizati, pe linga patrulele obisnuite, 30 de politisti de la Politia municipiului Bacau si 60 de jandarmi. Totodata, incepind de ieri, toate efectivele de luptatori DIAS sint in alerta de gradul zero pentru a putea interveni in orice situatie de conflict.
"Sarbatoarea Bacaului" – ziua a doua
Incepind cu orele 11.00, cind in Parcul Trandafirilor va cinta Fanfara Militara din Bacau si pina tirziu in noapte, cind tinerii vor merge la discoteca, "Marea Sarbatoare a Bacaului" va incerca sa ii bine dispuna pe bacauani si in cea de-a doua zi.
Si aceasta este dedicata folclorului romanesc, mai ales ca incepe Festivalului National de Folclor "Ion Dragoi", editia a III-a. De asemenea, pe scena din fata Bazinului Olimpic vor evolua Ansamblul Artistic "Busuiocul" din, Bacau, Grupul vocal-instrumental din Marmamures, Grupul vocal-instrumental din Teleorman si Grupul instrumental din Ghimes-Faget. Vor sustine recitaluri Nineta Pop, Petrica Mitu Stoian, Luca Nova si Dumitru Zamfira.
Tot cu prilejul Sarbatorii Bacaului, in jurul orelor 21.00, in holul Hotelului Moldova va avea loc vernisajul expozitiei de arta populara si va fi lansata revista "Conexiuni culturale" apartinind Centrului Judetean de Cultura Bacau. Ziua se va incheia in forta, la orele 22.00, cind fanii muzicii rock ii vor putea asculta pe cei de la "PROCKSIM". (C. GHERASIM, Roxana POPA, Andreea CEASAR, Florin CRACIUN)

Comentarii