Raminem fara caldura

vineri, 04 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Raminem fara caldura

Dupa mai multe incercari esuate de a-si recupera banii pentru productia de agent termic livrata de la inceputul iernii, si dupa tot atitea amenintari cu sistarea productiei, conducerea CET Bacau a decis ieri ca, incepind de joi, 10 februarie, ora 12.00, sa lase efectiv orasul fara caldura. Hotarirea luata ieri nu va mai ramine la stadiul de amenintare, asa cum s-a intimplat pina acum in alte doua rinduri, intrucit acum exista o recomandare in acest sens din partea conducerii centrale a Termoelectrica, intreprindere care recurge in prezent la nivelul intregii tari la aemenea masuri, in incercarea de a-si recupera banii. Tot de la conducerea Termoelectrica, CET Bacau primise deja zilele trecute o dispozitie privind reducerea parametrilor agentului termic in cazul in care incasarile zilnice nu sint de cel putin 860 de milioane de lei, sau de sase miliarde de lei pe saptamina.
Pentru productia de pe luna decembrie – in valoare de 12,8 miliarde de lei, CET Bacau abia a incasat 1,9 miliarde de lei, iar platile s-au redus constant. La aceasta data, mai exista de platit caldura din luna februarie 1999, luna in care a fost emisa o factura in valoare de 1,82 miliarde de lei, inca neachitata. Pe totalul anului trecut, datoria cumulata a atins cifra de 49,4 miliarde de lei (inclusiv productia lunii ianuarie 2000). Pentru ca nu poate incasa acesti bani, CET nu isi poate achita nici propriile datorii: 16,5 miliarde la bugetul de stat, 2 miliarde la bugetul local, 1,3 miliarde la SNCFR si la toti furnizorii de combustibili (RAC Ploiesti, Petrom si Romgaz), alte 3,3 miliarde catre diferiti furnizori.
Masura care va intra in vigoare pe 10 februarie prespune reducerea temperaturii agentului termic atit doar cit sa nu lase instalatiile sa inghete, ceea ce inseamna ca in case va fi frig. Initial, CET ar fi dorit reducerea temperaturii cu 15 grade, insa interventia conducerii Termoelectrica a fost hotaritoare in luarea unei masuri mult mai radicale. "Recurgem la aceasta masura cu parere de rau, cu atit mai mult cu cit in gospodariile de combustibil ale centralei avem carbunele si pacura necesare unei functionari normale pina in luna mai 2000", sustine directorul CET, Romeo Apostol.
Dupa ora 12.00 a zilei de 10 februarie, instalatiile de la CET ramin in functiune numai cu grupul de 50 MW in condensatie (numai livrare de energie electrica). Poductiei de agent termic va reveni la parametrii conform diagramei de temperaturi externe imediat ce incasarile CET se ridica la circa 5-6 miliarde de lei pe saptamina. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii