Recesiunea economica mondiala face victime la Chimcomplex

joi, 17 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Recesiunea economica mondiala face victime la Chimcomplex

Motivele crizei fara precedent prin care trece societatea sint acumularea unor stocuri imense de produse, pierderea pietelor de desfacere si caderea vertiginoasa a preturilor la produsele pe care le fabrica societatea. O ultima incercare de a salva intreprinderea o face, in aceste zile, directorul general Virgiliu Bancila, care este plecat in Austria in cautare de contracte. In lipsa lui, insa, atmosfera in intreprindere s-a tensionat, iar intre directorii adjuncti si liderii sindicali au avut loc, deja, primele confruntari. Reprezentantii sindicalistilor refuza sa accepte micsorarea salariilor, iar de disponibilizari de personal nici nu vor sa auda, in timp ce adjunctii lui Bancila spun ca deocamdata, nu se discuta decit variante si solutii de redresare, iar hotarirea finala va avea acordul sindicatelor. Ieri, 16 ianuarie, in urma unor noi confruntari cu liderii sindicali, adjunctii lui Virgiliu Bancila au decis sa sisteze orice initiativa pina la intoarcerea directorului general din Austria, la sfirsitul acestei saptamini.
Primele zvonuri privind restructurarile de personal si micsorarea salariilor au aparut saptamina trecuta, si i-au luat prin surprindere pe liderii sindicali. Marti, 8 ianuarie, inainte de a pleca in Austria, Virgiliu Bancila s-a intilnit cu liderii celor doua sindicate din intreprindere, Chimistul si Ecotehning, si le-a spus ca societatea trece printr-o perioada grea, dar nu a pomenit nimic de disponibilizari sau micsorari de salarii. Tot inainte de a pleca in strainatate, Bancila s-a intilnit si cu directorii adjuncti, fata de care a fost mult mai clar si le-a ordonat sa pregateasca programe de reducere a costurilor cu 20%. Cit timp discutiile au fost la nivel de directori, secretul s-a putut pastrat, dar odata ce functionarii au inceput sa lucreze la aceste programe zvonurile s-au raspindit. Ba, chiar au fost lansate si variante, intre care, in final, ar putea urma disponibilizarea a 20% din personal, diminuarea salariilor cu 20% sau reducerea programului de lucru la 5 zile saptaminal, ceea ce ar insemna tot o diminuare a salariilor.
Aceasta secretomanie i-a iritat pe liderii de sindicat, mai ales pe cei de la sindicatul Chimistul. Ghita Savin, presedintele acestui sindicat, le-a reprosat directorilor adjuncti ca de doua saptamini pregatesc aceste proiecte, fara sa anunte sindicatele. Mihai Andrusca, liderul sindicatului Ecotehning, este convins ca nu se va lua nici o masura fara acordul sindicatelor si pregateste, deja, o serie de propuneri privind economiile care se pot face in intreprindere, astfel incit sa nu fie afectat numarul salariatilor si nici veniturile acestora.
Chimcomplex a reusit sa incheie anul trecut cu profit, dar ultimele doua luni ale anului anuntau, deja, criza de acum. Daca in timpul anului, spun sindicalistii, s-a reusit sa se ajunga la 140 de miliarde de lei productie lunara, in decembrie abia s-au realizat 60 de miliarde de lei. Chimcomplex nu mai are o piata buna pentru clor si acid clorhidric, iar preturile la sode si lesie de soda au scazut dramatic. Chimistii onesteni sint obligati sa gaseasca rapid solutii, nu atit pentru redresare, cit mai ales pentru a rezista recesiunii economice mondiale, din ce in ce mai accentuata. Conform unui raport recent al Confederatiei Internationale a Sindicatelor din Chimie, energie si mine, in anul 2002 sint anuntate masive restructurari in societatile din domeniul chimiei. Cele mai la indemina solutii pentru Chimcomplex ar fi reducerea cheltuielilor prin "economii la singe", renuntarea la colaborarea cu tertii in domeniul reparatiilor, constructiilor etc., renuntarea la angajatii cu conventie civila sau a celor pe o perioada determinata de timp sau la cei aflati in prag de pensionare. Nu este, insa, exclusa nici anularea unor sporuri salariale, nici reanalizarea schemelor de personal. (Cristian BIBIRE, Petru DONE)

Comentarii