Un student din Buhusi este expert in polemica elevata

marți, 28 martie 2000, 23:00
2 MIN
 Un student din Buhusi este expert in polemica elevata

Buhuseanul Horia Tit participa in aceste zile, in Franta, la concursul international de debate "Rene Cassin", organizat de Curtea de Justitie a Drepturilor Omului de la Strassbourg. Horia Tit este unul dintre cei mai buni tineri din Romania, care au patruns arta "debate".
Polemica elevata, debate i-a cucerit dupa 1990 pe multi dintre elevii, studentii si profesorii din Romania. In Occident, debate este disciplina de invatamint. La noi, MEN nu i-a priceput inca pe deplin spiritul. Ce este, in esenta, debate? Doua echipe – afirmatorii si negatorii – formate din cite trei membri, isi disputa, asistate de un juriu, demonstrarea adevarului unei afirmatii. In vreme ce afirmatorii incearca sa demonstreze cu argumente ca "Globalizarea ameninta identitatea nationala", negatorii cauta se arate contrariul: "Globalizarea nu ameninta identitatea nationala".
Doi profesori buhuseni, Carmen si Ciprian Zaharia, au infiintat la liceul buhusean un club de debate care a devenit cel mai bun din Moldova si unul dintre cele mai competitive din tara. La individual sau pe echipe, buhusenii au cucerit lauri ai competitiilor regionale si nationale. Horia Nicolae Tit, astazi student al Facultatii de Drept din Iasi, este liderul debaterilor buhuseni. Campion regional si national, el a fost selectionat si in echipa nationala a Romaniei, care a cucerit la Budapesta locul al III – lea, in intrecerea cu echipele din estul si zona centrala a Europei. Ca student, a continuat sa promoveze un alt gen de debate, cel parlamentar. S-a remarcat si aici, la consursurile nationale, avind o logica impecabila a discursului si o vasta cultura filozofica si stiintifica. Facind aluzie si la originea anglo-saxona a debate-ului, un ziarist inspirat a spus ca Horia Nicolae Tit este un "lord al polemicii elevate".
Despre debate el spune ca reprezinta "mai ales o metoda de invatare a argumentarii" si crede ca "te ajuta sa-ti sistematizezi cunostintele, ofera rigoare muncii intelectuale, cultiva stapinirea de sine, empatia si te pregateste nu numai asa cum s-ar putea crede, pentru avocatura sau diplomatie, ci si pentru a reusi la un interviu sau a negocia ceva". Recent, Horia Tit a sustinut, alaturi de citiva studenti, demonstratii de retorica si oratorica in Parlament, fiind invitat si la emisiunea Marius Tuca Show.
Despre stiinta discursului la parlamentarii romani, Horia spune: "Sint foarte putini cei care au stiinta discursului. De fapt, in Parlamentul nostru sint consemnate mai mult interventii si reactii, decit discursuri. Unii se apropie din instinct de stiinta discursului. Altii, precum Vadim Tudor, supraliciteaza pentru a impresiona, dar le lipseste un standard minimal de decenta". Invitindu-ne sa ne lasam cuceriti de debate, Horia Nicolae Tit spune: "Debate iti lasa libertatea de a acoperi toata gama de ideologii, doctrine, abordari, interpretari. Presupune interdisciplinaritate si te invita la lectura". El tine sa remarce pe unii dintre liceenii buhuseni cuceriti de debate: Irina Dochia, Ioana Radu, Andreea Zaharia, Laura Dantz, Raluca Zaharia, Andrei Bulete, Diana Andries, Adrian Stroe, Radu Adrian. (Ion FERCU)

Comentarii