Zi neagra pentru hotii de buzunare

joi, 03 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Zi neagra pentru hotii de buzunare

Marti seara, timp de citeva ore, calatorii ocazionali si locuitorii din zona de sud a municipiului Bacau au putut rasufla usurati, dupa ce ofiterii si subofiterii de la Biroul Politiei Criminale au curatat zona de hotii din buzunare si de cei cu antecedente penale, cunoscuti ca avind predilectie pentru astfel de fapte. Politistilor le-a trebuit mai putin de o jumatate de ora pentru a ridica 12 dintre ei, impartiti in doua zone: Piata Sud si Narcisa. Printre clientii din Piata Sud s-au numarat Cornel Gutu, 42 de ani, Danut Dobranis, 34 de ani, zis "Talent", Elvira Bugonea, 30 de ani, Iulian Mitu, 25 de ani, Costel Bugonea, 34 de ani, si Matache Florin, 35 de ani. "Lotul Narcisa" a cuprins tot sase suflete si este format din: Iancu Dumitru, de 46 de ani, zis "Minuta de aur", Elena Luca, 20 de ani, Traian Vraciu, 30 de ani, Puica Bichinet, 20 de ani, Florentina Sandu, 23 de ani, si Costel Magirescu, 31 de ani, zis "Friptu".
Majoritatea dintre ei sint cu vechi state in penitenciar, unde au ispasit pedepse de ani buni pentru furturi din buzunare, tilharii sau chiar violuri. La cei 46 de ani, Iancu Dumitru, zis "Minuta de aur" este decanul de virsta al grupului, cel mai indeminatic, desi si-a mai pierdut din dexteritate in cei 12 ani petrecuti prin puscarii. Desigur, intilnirea dintre lt. col Dumitru Isachi, seful Biroului Politiei Criminale, si "Minuta de aur" a fost una mai putin protocolara, mai ales ca cele doua parti se cunosteau cum nu se poate mai bine.
In aceste conditii, majoritatea hotilor au recunoscut si chiar povestit cu lux de amanunte "tunurile" pe care le-au dat, precum si modul de operare si zonele frecventate. Asta, deoarece, infractori versati, hotii stiau ca nu vor putea fi arestati si nici macar acuzati de ceva, atita timp cit nu exista martori sau reclamatii pe numele lor. Ei s-au resemnat la amenzile pe care le-au primit, cuprinse intre 200.000 si un milion de lei, convinsi fiind ca isi vor recupera paguba in citeva zile sau chiar ore de munca.
De regula, discutia dintre hoti se rezuma doar la o singura fraza: "Mortu-i la caraiman, i-ai tira pina nu vine gaboru’", sau, mai pe romaneste, "portmoneul este in buzunar, i-ai fata pina nu vine politistul". Hotii din buzunare, sau "sutii", cum mai sint ei cunoscuti, actioneaza numai in grupuri de patru-cinci, la ore de virf, si cunosc cu precizie de metronom zilele de leafa ale celor care circula pe ruta de autobuz. Victima este filata de unul dintre suti, inca de la urcarea in autobuz. Hotul de la inaintare are misiunea de a depista locul in care se afla portmoneul si sa transmita mesajul unuia din tovarasii sai, printr-un limbaj precum cel mentionat anterior. Odata urcata in autobuz, potentiala victima este inconjurata de hoti, care, sub diferite motive, creaza o busculada in jurul acesteia. Odata saltat portmoneul, el este dat din mina in mina pina la ultimul sut, care coboara la prima statie, fara ca cineva din masina sa banuiasca ceva.
Dupa ce operatia a reusit, membrii grupului se intilnesc intr-un loc dinainte stabilit, unde "isi iau salariul", adica impart prada. Intotdeauna frateste. O alta categorie de suti, mult mai mica, e drept, il reprezinta solitarii. Ei nu impart prada cu nimeni si frapeaza prin originalitate. "Cucii", cum mai sint ei numiti, se imbraca in haine lungi, carora le sparg buzunarele, astfel ca pot actiona in voie, fara ca cineva din jur sa baniuasca ceva deoarece el va tine intotdeauna miinile in buzunare.
Atentie la buzunare
Ca o caracteristica generala a acestei categorii de hoti este ca ei actioneaza numai in locurile aglomerate. Exceptiile sint rare si reprezinta cazuri izolate, atunci cind victimele au fost prea distrate sau, cel mai probabil, sub influenta alcoolului. Hotii de buzunare se calauzesc dupa principiul ca haina face pe om si sint tentati in permanenta sa se imbrace cit mai elegant, pentru a nu bate la ochi si a poza in cetateni onorabili. Pentru a-si masca mina pe care o introduc in buzunarele clientilor sau in posete, o acopera cu un obiect pe care il tin in cealalta mina. Aceste obiecte sint, de regula: o sacosa, o punga din plastic, o haina, un pulovar, o sapca, un ziar etc. Din acest punc de vedere, detectarea acestor hoti este si mai usoara, atunci cind aceste obiecte purtate pe brate sau tinute in mina nu-si gasesc rostul in raport cu anotimpul sau vremea din ziua respectiva.
Hotii din buzunare au miini de pianist. Un asemenea individ este usor de observat daca are la degetul mic o unghie lunga. Ei se ajuta cu ea ca sa traga mai usor portofelele din buzunare sau din posete, avind rol de "agatatoare". Alte elemente de identificare a hotilor de buzunare privesc gesturile lor. Punctind victima, hotul incepe sa faca diferite miscari din incheietura miinii cu care va opera. O contracta, o relexeaza, si tot asa… In acest fel isi dezmorteste tendoanele miinii pentru a fi in forma si a nu face vreo miscare gresita. Un hot de buzunare poate fi ochit si dupa anumite reactii pe care le are inainte de comiterea furtului. Astfel, la aparitia mijlocului de transport in care trebuie sa urce victima, i se schimba culoarea fetei, care devine cind palida, cind rosie. Misca din cap si transpira. Suspicios, arunca neincetat priviri in spatele sau. Concomitent , misca aratatorul si mijlociul miinii cu care urmeaza sa faca "priza". Zimbeste fara motiv daca i se pare ca cineva se uita la el, isi trece de mai multe ori mina prin par, ori se piaptana, se sterge cu batista etc. In cazul in care, in autobuz fiind, dati peste un asemenea personaj, ar fi bine sa pastrati distanta, sa deschideti larg ochii, sau sa coboriti la prima statie. Asta, pentru mai multa siguranta. (Florin CRACIUN)

Comentarii