Administratorii care au luat banii oamenilor n-au patit nimic

joi, 08 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Administratorii care au luat banii oamenilor n-au patit nimic

In urma cu mai bine de un an de zile botosanenii care locuiesc la blocuri si societatile prestatoare de servicii au fost zguduite de rezultatele controalelor financiar-contabile efectuate la patru asociatii de locatari. Facute din ordinele prefectului si ale primarului, verificarile au scos la iveala lipsuri totale in gestiune de circa 1,1 miliarde de lei, suma actualizata apropiindu-se insa de doua miliarde de lei. Cu toate ca, in unele cazuri, de la data descoperirii neregulilor de sute de milioane de lei a trecut aproape un an si jumatate, pina in ziua de astazi nici un administrator contabil, presedinte de asociatie sau membru al vreunei comisii de cenzori nu a fost condamnat.
Imediat dupa definitivarea controalelor, societatea de termoficare, a carei echipa de revizori-contabili a efectuat actiunea, a inaintat politiei si parchetului patru dosare. Incriminate erau administratorii Corina Sirghi de la asociatia 13 pentru o lipsa nejustificata de 452 milioane lei, Camelia Groza, de la asociatia 19, pentru 197,6 milioane lei, Rodica Gorbanescu, de la asociatia 29, pentru 205 milioane lei si Liliana Dascalu, de la asociatia 59, pentru 266,8 milioane lei. Din acestea patru doar doua, este vorba de contabilele de la gruparile 13 si 29 au ajuns in instanta, ele fiind judecate la Botosani de o buna bucata de vreme, sentinta lasindu-se in continuare asteptata.
Liliana Dascalu nu a ajuns inca sa fie judecata, parchetul trimitind inapoi dosarul la politie pentru o cercetare mai amanuntita, ea fiind data si in urmarire generala. Intrucit legile privitoare la lipsurile din gestiune s-au modificat in ultimul timp, politia trebuie sa stabileasca in cazul ei exact perioada de timp in care s-a produs prejudiciul pentru a se definitiva incadrarea penala. In ceea ce o priveste pe administratora Camelia Groza, dosarul acesteia nu se afla pe rol, conducerea Termica nestiind unde se mai afla dosarul, sigur fiind doar ca el a fost preluat direct de la societate de catre ofiteri ai politiei municipale. Astfel, Termica se vede in ingrata pozitie de a fi descoperit goluri de sute de milioane in gestiune fara ca cineva sa fie tras la raspundere pina astazi si, totodata, fara a putea sa isi recupereze intr-un anume fel banii. "Nefiind de competenta societatii Termica sa introduca o actiune, am facut sesizarile pe care eram obligati sa le facem. Prejudiciul este facut insa in patrimoniul asociatiei de locatari si noi aici sintem legati de miini. Am sesizat faptele infractionale savirsite, pe care echipele societatii le-au constatat cu ocazia controalelor. La toate dosarele s-a anexat actul de control care dovedeste prejudiciul adus asociatiei", ne declara Constantin Rusu, jurist in cadrul SC Termica SA.
Cum lipsurile constatate aveau valori mai mari de 50 milioane de lei, potrivit legilor in vigoare la data descoperirii lor, dosarele nu au putut fi instrumentate de Parchetul de pe linga Judecatoria Botosani, ci de Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani. Culmea este insa ca, chiar daca lipsurile sint demonstrate cu acte veridice, astfel putindu-se vorbi despre delapidare, celelalte doua administratore nu pot fi trimise in judecata. "Politia si Parchetul trebuie sa dovedeasca faptul ca ele si-au insusit banii. Lipsa din gestiune nu este motiv suficient pentru trimiterea in judecata. Daca sint lipsuri financiare dar administratorele nu si-au insusit banii este un caz civil", afirma Cristian Adochitei, prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Botosani. In acest caz unitatea prejudiciata, adica asociatia, trebuie sa introduca o actiune civila. Incadrarea faptelor administratorelor la delapidare este la rindul ei o actiune greu de dus la capat. Potrivit legilor in vigoare, asociatiile de locatari, spre deosebire de cele de proprietari, nu sint considerate persoane juridice astfel incit faptele contabilelor intra in categoria "gestiune frauduloasa", unde pedepsele sint de la 6 luni la 5 ani si nu la delapidare, unde pedepsele sint de la 1-15 ani. Cum toate cele patru asociatii la care s-au produs prejudiciile erau la data descoperirii acestora de locatari, admistratorele nu pot fi incadrate la delapidare.
Dincolo de greutatea cu care sint trase la raspundere cele patru contabile este greu de inteles cum nici unul dintre cei patru presedinti si nici unul dintre membrii comisiei de cenzori nu sufera de pe urma furturilor de sute de milioane. "Competenta politiei este sa cerceteze, Parchetul este cel care aresteaza oameni", afirma mr.Cristian Sliveanu, seful compartimentului de prevenire a criminalitatii din cadru IJP, referitor la cazul lipsurilor din gestiunea asociatiilor.
Cum am avut ocazia sa constatam, explicatii pentru necondamnarea inca a nici unei persoane pentru lipsuri de sute de milioane lei se gasesc destule. Intrebarea este insa, cum se face ca, atunci cind un flamind fura o piine in citeva zile este si prins de politie si arestat si uneori judecat si in plus mai apare si pe buletinele de presa ale politiei, iar atunci cind se constata lipsuri in gestiune de sute de milioane este atit de greu de pedepsit cineva. Cert este deocamdata ca tot locatarii sint cei care au avut cel mai mult de suferit de pe urma prejudiciilor, ei vazindu-se amenintati cu debransari si pusi in situatia de a plati de doua ori ceea ce au consumat o singura data. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii