Ani grei de pirnaie pentru un pachet de biscuiti

marți, 05 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Ani grei de pirnaie pentru un pachet de biscuiti

Pentru numai citeva gume de mestecat sau citeva pachete de tigari, zeci de tineri au ajuns in ultimii ani in spatele gratiilor. "Fraierii", asa cum sint ei numiti in jargoul penitenciarelor, constituie o categorie aparte chiar si pentru politisti, de multe ori anchetatorii nereusind sa inteleaga de ce unii dintre ei isi risca libertatea pentru citeva produse pe care le-ar fi putut cumpara daca ar fi cersit citeva ore. Fara a se gindi la consecinte, unii dintre acestia sparg pur si simplu geamul de la vreun magazin dupa care isi umplu hainele cu sticle de bautura, dulciuri, pachete de tigari sau cafea. Anual, zeci de astfel de cazuri ajung insa sa umple puscariile. "Cei mai multi dintre ei sint tineri. Abia dupa ce ajung in fata politistilor constientizeaza ce au facut. Dau vina mai apoi pe anturaj, pe influenta bauturilor alcoolice sau pe lipsa banilor, dar foarte putini dintre ei au recunoscut ca au furat pentru a minca", a declarat mr. Tiberiu Furdui, seful Biroului de relatii cu presa din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.
Politistii spun ca asemenea fapte ajung sa se produca pe fondul lipsei educatiei pentru ca foarte multi dintre "fraieri" nu au terminat nici macar invatamintul obligatoriu. In plus, ei provin din familii dezorganizate. De multe ori distrugerile provocate prin spargerea magazinului sint mult mai mari decit furtul in sine. In mediul rural, atentia hotilor este indreptata spre magazinele mixte, aici unde, in afara de sticle de bautura, citeva pachete de biscuiti sau sticks-uri nu se prea gaseste si altceva. Cum nici valoarea acestora nu este prea mare si nici stocul nu poate fi considerat atractiv, un geam spart sau o coala de tabla distrusa costa mai mult. Mai mult, orice spargere sesizata necesita deplasarea la fata locului a unei echipe operative si realizarea unei expertize contabile, singura metoda prin care poate fi stabilita cu exactitate valoarea prejudiciului, proprietarul fiind scutit astfel de plata taxelor pentru produsele sustrase. Cum aceste operatiuni pot dura si citeva zile, politistii ajung sa constate cu surprindere ca toate costurile presupuse de cercetari sint mult mai mari decit prejudiciul in sine. Asemenea cazuri uluiesc chiar si instantele de judecata pentru ca de multe ori judecatorii sint pusi in situatii inedite. Pedepsele instituite prin Codul Penal, stabilite asa incit sa descurajeze chiar si tentativa, sint ignorate. Indiferent daca fura o guma de mestecat sau o masina, codul penal sanctioneaza fapta si nu prejudiciul.
Pentru furtul simplu, cum ar fi sustragerea din buzunar sau a unui obiect abandonat pe drum, hotul risca sa petreaca in spatele gratiilor pina la 12 ani. Pentru "fraieri", pedepsele sint mai mari pentru ca spargerea unui magazin sau chiar a unui chiosc inseamna o actiune premeditata iar fapta este trecuta in categoria furtului calificat, caz in care pedepsele variaza intre 3 si 15 ani de detentie. Codul de procedura penala este singurul document de care se mai pot agata spargatorii pentru ca la stabilirea pedepsei infractorul poate beneficia de circumstante atenuante. Aici hotii incep sa regrete fapta, sustin ca recupereaza prejudiciul sau dau vina pe alcool. Oricum, cea mai mica pedeapsa pe care o pot primi este 15 zile de detentie. Daca legea nu poate constitui o piedica pentru ei, singura sperietoare pentru "fraieri" o reprezinta Penitenciarul. Aici exista o lege nescrisa intre detinuti, "ordinea" facind-o cei cu infractiuni prin violenta. Luati peste picior de cei vechi, "fraierii" au parte in penitenciare numai de munci de corvoada. "Doar sanctiunile aspre si educatia ar putea stopa acest fenomen", sustine mr. Tiberiu Furdui. Si totusi, o simpla comparatie dintre numarul faptelor de acest gen inregistrate in ultimii cinci ani dovedeste ca fenomenul cunoaste o crestere simtitoare comparativ cu situatia de la inceputul anilor 1990. (Sebastian G.)

Comentarii