Bolile profesionale nu sint o problema intr-un judet plin de someri

duminică, 10 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Bolile profesionale nu sint o problema intr-un judet plin de someri

Peste 100 de muncitori botosaneni au cazut, in ultimii cinci ani, victime ale bolilor profesionale. Din cauza conditiilor de munca precare oferite de angajatori, un numar semnificativ de salariati au ajuns din fabrica direct la spital. Bolile profesionale sint acele afectiuni care se produc ca urmare a exercitarii unei meserii sau a unei profesii si sint cauzate de factori nocivi fizici, chimici sau bilogici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca. In unele locuri de munca lucratorii vin in contact direct cu factori novici, care pot avea drept consecinte scaderea rezistentei generale a organismului si favorizarea unor imbolnaviri profesionale. Cei mai expusi la dobindirea unor astfel de maladii sint cei care lucreaza in conditii de temperaturi ridicate, umiditate, curenti de aer, raze infrarosii sau ultraviolete, zgomot, vibratii, praf industrial, substante toxice sau conditii igienico-sanitare proaste.
In ultimii cinci au in judetul Botosani au fost declarati ca bolnavi profesional 120 de muncitori. In 1996 numarul persoanelor ale caror afectiuni au fost determinate de locul de munca a fost de 30, in timp ce in 1997 a fost atins cel mai inalt nivel al bolilor profesionale – 43. In 1998 au fost inregistrate 15 imbolnaviri profesionale, in 1999 – 17, in timp ce anul trecut au fost declarate 15. De la inceputul acestui an si pina in prezent a fost diagnosticat un singur caz de imbolnavire profesionala, iar alte trei cazuri se afla inca in cercetari medicale. Potrivit statisticilor, cel mai mare numar de imbolnaviri la locul de munca a fost inregistrat in ultimii cinci ani la societatea comerciala Stipo Dorohoi, la atelierul pictura – decor, unde muncitorii inhaleaza oxizi de plumb si solventi organici. Cazuri de imbolaviri profesionale au fost inregistrate la Regia Judeteana de Apa, RAJ Apa. Muncitorii de la Statia de epurare a RAJ Apa se imbolnavesc frecvent de leptospiroza, ca urmare a intrarii in contact cu apele uzate. De asemenea, au mai fost descoperite citeva cazuri de boli profesionale si la societatile comericale Ceramica Dorohoi, Debely, UPSS, Portelanul si Electrocontact.
Bolile profesionale sint stabilite de medicii de medicina muncii iar in Botosani exista un singur astfel de medic, care este ajutat pentru descoperirea bolilor profesionale de catre cei opt medici de intreprindere angajati de firme. Medicul de medicina muncii, Crenguta Rosca sustine ca numarul de imbolnaviri la locul de munca ar putea fi in realitate mult mai mare daca in judet ar exista mai multi medici de medicina muncii care sa descopere aceste cazuri. Cele mai multe boli profesionale sint diagnosticate la Iasi, la Clinica de medicina muncii, insa ea spune ca si la Botosani se poate pune un diagnostic in cazurile mai usoare. "Daca avem posibilitatea de a diagnostica clinic boala aici, o facem, insa majoritatea cazurilor pleaca la Iasi", sustine dr. Crenguta Rosca. O boala profesionala nu este considerata accident de munca si nu conduce tot timpul la pierderea incapacitatii de munca. In general, muncitorul care a dobindit o afectiune la locul de munca are dreptul la un concediu medical pe o perioada in care boala se amelioreaza, iar apoi are posibilitatea de a-si schimba locul de munca in cadrul aceleeasi unitati. Intoxicatia acuta profesionala este considerata si accident de munca, iar boala transimisibila profesionala se declara ca boala transmisibila.
Concediile medicale in cazul bolnavilor profesional se platesc la nivelul a suta la suta din salariul de incadrare. Aceasta categorie de bolnavi, indiferent de gravitatea bolii, nu beneficiaza de gratuitate sau compensare la retete, in schimb beneficiza de gratuitate totala la analizele efectuate de Clinica de medicina muncii de la Iasi, costurile fiind suportate direct de Ministerul Sanatatii si Familiei. (L.L.)

Comentarii