Botosaniul este total nepregatit in fata unui eventual atac asupra orasului

sâmbătă, 27 martie 1999, 00:00
2 MIN
 Botosaniul este total nepregatit in fata unui eventual atac asupra orasului

Doar 33% din locuitorii municipiului Botosani pot sa se adaposteasca in cazul declararii starii de razboi si de atac asupra orasului. Tinind cont de ultimele evenimente din Serbia, exista un risc (extrem de mic n.r.) ca razboiul sa se intinda si in Romania. Tinind cont de aceasta posibilitate, ieri s-a intrunit Comandamentul Judetean de Aparare Civila, care a stabilit masuri concrete de actiune in cazul unui eventual conflict.
In Botosani exista in prezent 28 de adaposturi contra bombardamentelor. Din aceste 28 de adaposturi, doua au fost transformate in depozite de marfuri, chiriasii acestora avind obligatia ca in 24 de ore de la declararea starii de necesitate sa le elibereze. Toate aceste adaposturi au fost amenajate la subsolurile unor blocuri, inca inainte de 1989 cind constructorii aveau misiunea sa ia in seama posibilitatea unui eventual razboi. Din acest motiv, majoritatea adaposturilor din municipiu a fost amenajata la subsolurile blocurilor vechi, de pe strazile Prieteniei, Teilor si Sucevei. In cartierele noi, mai precis in blocurile de pe Calea Nationala sau in Stejari, nu exista adaposturi antiaeriene. In schimb, 16 institutii publice, printre care Directia Muncii, Directia de Statistica, Agentia de Protectie a Mediului, Gara, au adaposturi antiaeriene pentru angajati.
Mr. Gheorghe Baltag, ofiter in cadrul Serviciuli pentru Aparare Civila, declara ca adapostirea populatiei in caz de atac, nu constituie o problema: "Exista proiecte pentru amenjarea in regim de urgenta a 350 de subsoluri de bloc pentru a servi ca adapost antiaerian. In momentul in care se declara starea de necesitate se trece la amenajarea acestora". Conform noumelor legale in acest domeniu, unei persoane ii revine in cadrul unui adapost antiaerian o suprafata de un metru patrat. Datele detinute de Inspectoratul pentru Protectie Civila a municipiului Botosani indica faptul ca in oras, doar 110.000 de oameni au nevoie de astfel de adaposturi. Insa doar maxim 35.000 de oameni vor putea fi adapostiti. In functie de posibilitati restul vor intra in subsolurile blocurilor in care locuiesc. Care nu au loc nici in aceste subsoluri, vor fi evacuati. Gheorghe Baltag spune ca evacuarea se va face la marginea orasului, in corturi. 10% din populatia de 127.000 de oameni a municipiului va fi concentrata in cazul declararii starii de razboi. Cert este ca Botosaniul nu poate face fata unui atac, daca acesta s-ar produce. In schimb, capii judetului, respectiv prefectul si toti ceilalti membri ai comandamentului pentru aparare civila in caz de razboi au adapost asigurat la subsolul Teatrului Mihai Eminescu, unde de altfel este proiectat sa functioneze in aceste situatii comandamentul judetului in caz de dezastre sau razboi. Gheorghe Baltag uita sa adauge sa aproape 80% din subsolurile din municipiu sint inundate si nu pot servi in nici un caz drept adapost. El a refuzat sa spuna care sint insa masurile speciale luate de Comandamentul Apararii Civile date fiind evenimentele din Serbia. (Ionut POCLID)

Comentarii