Consilierii locali au tras din nou "lozul cel mare"

luni, 07 august 2000, 23:00
3 MIN
 Consilierii locali au tras din nou "lozul cel mare"

Vaca de muls bani a consilierilor locali a intrat din nou in functiune. Alesii nostri pot infiinta din nou consilii de administratie la societatile aflate in subordinea Consiliului Local, astfel incit fiecare din membrii acestor consilii poate cistiga lunar pina la 3 milioane de lei net. Totul este o chestiune de timp, mai ales ca primarul Forin Egner nu a putut garanta ca acest lucru nu se va intimpla: "Este la bunul simt al consilierilor. Ei sint alesii populatiei si trebuie sa puna mai presus interesul alegatorilor decit cel personal. Sper ca acest lucru nu se va intimpla".
Infiintarea noilor consilii de administratie de la firmele aflate in subordinea Consiliului Local, adica de la SC Locativa, SC Termica, SC Urban Serv si SC Eltrans, este o consecinta a abrogarii Ordonantei nr.49/1999. Acest act normativ prevedea desfiintatea CA-urilor si infiintarea functiei de administor unic, cu contract semnat, post atribuit prin concurs si prin negocierea unui contract de administrare. In urma abrogarii acestei ordonante se vor infiinta din nou adunarea generala a actionarilor, consiliile de administratie, raspunderea actului de conducere nu va mai fi unica, iar societatile vor reveni la vechile structuri de conducere, care s-au dovedit pina acum falimentare. Managerul sau actualul administrator nu va mai putea fi tras la raspundere, iar salariul acestuia nu va fi influentat de performantele manageriale. Consilierii locali care cu siguranta nu vor pierde ocazia sa intre in diverse CA-uri vor cistiga pina la 25% din salariul actualilor administratori, salarii care se invirt in jurul a 12-15 milioane de lei lunar, in sume brute. Abrogarea ordonantei lasa la latitudinea Consiliului Local infiintarea consiliilor de administratie la aceste societati. Ele oricum vor trebui infiintate la expirarea actualelor contracte de administrare, administratorii se vor transforma din nou in "directori generali", dar se pot infiinta la fel de bine si acum, cu pastrarea contractelor de administrare semnate in primavara acestui an.
"Aceasta abrogare a Ordonantei 49 nu ma afecteaza in nici un fel", declara Catalin Flutur, administratorul SC Locativa SA Botosani. "Nu se poate aplica retroactiv, iar atit timp cit imi indeplinesc obligatiile stipulate de contractul de administrare nu poate fi nici o problema. Din contra, se imparte raspunderea administratorului, cu noii membri din Consiliul de Administratie. mai trebuie spus ca indemnizatiile membrilor CA vor fi suportate de catre societati".
Primarul Florin Egner spune ca abrogarea nu va putea fi aplicata retroactiv: "Exista contracte semnate, din punctul meu de vedere, ale administratorilor cu statul, deci au titluri de lege, si indiferent daca se vor infiinta consilii de administratie sau nu, administratorii care nu isi vor respecta intelegerile pot fi sanctionati sau destituiti". Noile acte normative lasa insa loc de interpretari in sensul ca odata reinfiintate consiliile de administratie, raspunderea se imparte si existenta contractelor de administrare inceteaza de drept. Catalin Flutur este de parere ca o asemenea prevedere legala poate veni in sprijinul administratorilor de la societatile cu probleme. "La unele societati nu s-au indeplinit nici jumatate din parametrii financiari negociati. De acum, nu se va mai putea reprosa nimic managerilor". (Ionut POCLID)

Comentarii