Cum se fac inscrierile la liceu

luni, 25 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Cum se fac inscrierile la liceu

Odata cu afisarea listelor cu rezultatele la examenul de capacitate, absolventii claselor a VIII-a pot sti cu aproximatie daca vor prinde loc la liceul pe care si-l doresc sau nu. Daca au reusit sa obtina o medie mare la capacitate, atunci ei vor sti ca au sanse de a fi declarati admisi la un liceu de elita. Incepind de astazi si pina pe 2 iulie, elevii vor completa la secretariatele scolilor pe care le-au absolvit fisele de inscriere cu rezultatele de la capacitate. Tot in aceasta perioada, asistati de catre diriginti si parinti, viitorii aspiranti la un loc in liceu vor trebui sa completeze fisele respective cu optiunile personale. Toate scolile generale vor primi o lista cu locurile libere la licee, fiecare specializare avind cite un cod specific. Pe fisa de inscriere originala de culoare galbena, pe linga numele, prenumele si mediile de la examenul de capacitate, media de absolvire a clasei VIII-a, mai apar rubrici care trebuie completate de elev cu codul alocat fiecarei specializari in planul de scolarizare.
Codurile care au cel mult trei cifre, se trec functie de ordinea de prioritate a optiunilor candidatului. De exemplu, pentru profilul de filologie la Colegiul National "A.T.Laurian" din lista cu planul de scolarizare codul este 3, iar elevul va completa in casuta XX3. Daca opteaza pentru a urma liceul la Grupul Scolar Darabani, la profilul stiinte ale naturii, unde codul este 51, va completa in casuta X51, iar exemplele pot continuam, fiind inscrise toate in tabelul de mai jos. Elevii botosaneni pot scrie toate optiunile posibile pentru ca sansele de reusita la admitere sa fie cit mai mari. Dupa cum au declarat reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, la Botosani au sosit 12 mii de fise originale. Raportate la numarul de elevi care vor da admitere, ar insemna cam doua fise pentru fiecare candidat. "Noi am multiplicat fisele si le-am dat prin scoli pentru ca elevii sa exerseze pentru a evita erorile atunci cind se inscrie pe fisa originala", a declarat prof.Teodor Clocotici, inspector general adjunct in cadrul ISJ.
Completarea la secretariatele scolilor a fiselor de inscriere cu rezultatele de la capacitate precum si a optiunilor se va face in perioada 27 iunie-2 iulie. In urmatoarea etapa, directorii scolilor generale vor verifica daca mediile au fost scrise corect si daca ele corespund cu realitatea, apoi vor duce fisele la centrul de inscriere, unde informatiile vor fi introduse in calculator. Fisele de inscriere vor fi scoase pe suport de hirtie si pe dischete magnetice si vor fi inapoiate scolilor care le vor da spre verificare dirigintilor, elevilor si parintilor. Acestia vor semna respectivele fise in cazul in care nu este nici o greseala. La rindul sau, daca un elevul observa ca mediile inscrise in fisa nu corespund cu mediile sale, anunta directorul si se face corectura necesara. In momentul in care totul a fost verificat, directorii scolilor vor duce dischetele la Centrul Judetean de Admitere, unde toate datele corectate vor fi introduse din nou in calculator.
Exista optiuni si pentru cei care nu au promovat capacitatea
Incepind cu 11 iulie, se va afisa in fiecare scoala lista absolventilor in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, ca element suplimentar de control pentru elevi si parinti. Intre 12-14 iulie se va face verificarea si corectarea eventualelor greseli de catre comisia judeteana si trasmiterea modificarilor la comisia nationala. Afisarea listelor cu candidatii repartizati se va face pe 22 iulie. Daca exista mai multi elevi cu aceeasi medie, vor intra primii trei, urmind ca acestia sa fie alesi in functie de media de la capacitate, de media din clasele V-VIII, media de la Limba romana si apoi de la matematica, de la examenul de capacitate. In ceea ce priveste liceele vocationale, militare si bilingve, elevii vor sustine examen la probele de aptitudini inaintea repartizarii, iar cei care au luat examenul vor fi scosi din calculator. Cei care opteaza pentru scolile profesionale, vor primi repartitia doar pentru scoala, urmind ca, in functie de medii, scoala respectiva sa-i distribuie pe meserii.
Inscrierea candidatilor care nu au promovat examenul de capacitate pe locurile ramase libere la scolile profesionale sau la scolile de ucenici se va face in perioada 23-25 iulie. Elevii care au absolvit gimnaziul in alt judet, dar doresc sa se inscrie la Botosani vor fi indrumati de catre Inspectoratul Scolar Judetean la unul din liceele din municipiu. Cei care nu au luat examenul de capacitate vor urma acelasi procedeu de completare a fiselor, putind sa opteze doar pentru scoli profesionale si de ucenici. Numarul locurilor aprobate prin planul de scolarizare in acest an, in licee si scoli profesionale la nivelul judetului Botosani este de 4.150. Pentru a veni in sprijinul elevilor la inscrierea in licee, Ministerul Educatiei si Cercetarii a hotarit ca anul acesta, odata cu afisarea rezultatelor de la capacitate sa fie afisate liceele si mediile ultimului admis la admiterea de anul trecut.
O treime din elevi nu au luat capacitatea
Doar 67,92% dintre absolventii de gimnaziu au trecut examenul de capacitate. Comisia care s-a ocupat cu organizarea examenului de capacitate a prezentat ieri primele rezultate dupa depunerea contestatiilor. Dupa cum au afirmat reprezentantii comisiei este posibil ca procentul de promovabilitate sa urce pina la 70%, dat fiind faptul ca pina ieri nu erau rezolvate inca contestatiile la limba si literatura romana. Desi este mai mic cu aproape 7 procente fata de cel inregistrat anul trecut, procentul obtinut la examenul de capacitate in judetul Botosani se situeaza totusi in partea de sus a topului realizat pe tara. "Media pe tara este in jur de 72%. Nu putem spune ca acest rezultat ne poate multumi, este un procentaj modest care reflecta o realitate, si anume faptul ca exista anumite carente in sistemul de munca al profesorilor care au pedalat pe examenul clasic si nu s-au folosit de metodele pe care le presupune un examen modern", a explicat situatia prof. Teodor Clocotici, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean.
Majoritatea contestatiilor solutionate in favoarea elevilor
Numarul celor declarati admisi in urma sustinerii capacitatii este de 4.130, doar un singur elev a fost dat afara din examen pentru ca a fost prins copiind, iar in intreg judetul a fost inregistrata o singura medie de zece. Interesant de mentionat este faptul ca la examenul de capacitate din acest an s-au inregistrat foarte multe contestatii, comparativ cu anii anteriori. Numarul nemultumitilor s-a ridicat in acest an la 461, fata de numai 156 de contestatii cit se inregistrase anul trecut. Cea mai contestata proba a fost cea de limba si literatura romana. La geografie au fost inregistrate 149 de contestatii, la istorie 69, iar la matematica 59.
Potrivit inspectorului adjunct al ISJ, pina ieri fusesera rezolvate contestatiile la matematica, istorie si geografie, cistig de cauza avind de cele mai multe ori elevii. "La istorie au fost rezolvate toate contestatiile favorabil, la matematica doar patru contestatii au fost intemeiate, iar la geografie au fost solutionate 132 de contestatii si 17 respinse. La notare, erorile au fost facute de profesori deoarece multi elevi rezolvasera subiectele direct pe text, iar profesorii nu au observat acest lucru", a mentionat prof.Clocotici.
Inspectoratul Scolar Judetean intentioneaza ca in perioada imediat urmatoare, adica dupa ce se va finaliza examenul de capacitate, sa faca o analiza a starii invatamintului in judetul Botosani in baza rezultatelor obtinute la acest examen. (L.L.)

Comentarii