Decoratiile nu mai incinta pe nimeni

luni, 22 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Decoratiile nu mai incinta pe nimeni

Orice stat care se respecta isi recompenseaza cetatenii acordindu-le distinctii si, eventual, anumite avantaje materiale cu titlu de recompensa. Statul roman confera decoratii cetatenilor romani pentru serviciile exceptionale aduse statului si poporului, pentru acte de eroism savirsite in serviciul militar si pentru merite deosebite in activitate. Sistemul national de decoratii al Romaniei a fost modificat de-a lungul timpului. Guvernarile postdecembriste nu s-au grabit sa puna ordine in acest domeniu si, de aceea, abia in aprilie 2000 a aparut o lege privind sistemul national de decoratii. Acesta cuprinde decoratii nationale, decoratii pe domenii de activitate si semne onorifice. Profitind de aparitia legii, presedintele de atunci, Emil Constantinescu, a acordat medalii pe banda, fapt care la acea vreme a fost considerat de unii ca o demonetizare a acestui tip de initiativa. Propunerile de decorare pot fi facute de presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, de primul-ministru, ministri sau de conducatorii institutiilor si organizatiilor centrale autonome pentru persoanele din domeniul lor de activitate. De asemenea, Presedintele Romaniei poate sa confere decoratii din proprie initiativa. Decoratiile mai pot fi conferite unitatilor militare pentru fapte deosebite savirsite in timp de pace, dar si pentru acte de eroism in timp de razboi.
Pe timpul comunistilor un director de fabrica devenea " Erou al Muncii Socialiste", iar un inginer putea primi medalia de aur "Secera si Ciocanul". In prezent decoratiile civile ce pot fi primite sint de exemplu Medalia Meritul Industrial si Comercial, ordinul Meritul Agricol sau semnul onorific Rasplata Muncii in Serviciul Public. Schimbarile politice au insemnat si recunoasterea meritelor celor care au luptat impotriva comunismului, fiind instituite Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste si Crucea Comemorativa a Revolutiei Anticomuniste. Impreuna cu Crucea Comemorativa a celui de al doilea Razboi Mondial, aceste sint decoratiile care confera, pe linga recunosterea morala si anumite avantaje materiale, cum ar fi cele acordate fostilor detinuti politici, revolutionarilor si veteranilor de razboi.
Cea mai importanta decoratie din Romania este Ordinul Steaua Romaniei ce cuprinde 6 grade, iar pe ultimul loc in ierarhia stabilita de lege se afla semnele onorifice dintre care amintim pe cel numit Vulturul Romaniei, care se confera numai parlamentarilor. Ordinul Steaua Romaniei este una din cele mai vechi decoratii ale Romaniei, fiind instituita in timpul domniei lui Cuza, iar in perioada comunista a fost "transformat" in Ordinul Steaua Republicii Socialiste Romania. Peste timp a rezistat si Ordinul Mihai Viteazul, care se confera numai ca ordin militar de razboi. Acesta a fost fondat dupa primul Razboi Mondial si se acorda pentru fapte deosebite pe cimpul de lupta. Purtatorii acestui ordin, daca sint detinatori ai titlurilor de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul", "Mihai Viteazul cu Spada", precum si mostenitorii acestora se bucura si in prezent de anumite drepturi, cum ar fi cele stabilite de legea fondului funciar.
Persoanele decorate cu ordine nationale sau pe domenii de activitate, al caror brevet a fost semnat autogaf de Presedintele Romaniei, au dreptul sa fie primite in audienta pentru a multumi personal, in situatia in care decoratia respectiva nu a fost inminata direct de catre acesta. Cavalerii ordinelor nationale care poarta vizibil insemnele ordinului primesc salutul sau onorul militar cuvenit. Acestia sint asimilati gradelor militare, asa incit, de exemplu, un cavaler al ordinului Steaua Romaniei este asimilat gradului de capitan, iar gradul de Comandor al ordinului este echivalent gradului de general. Cavalerii ordinelor trebuie sa fie invitati cind se sarbatoreste Ziua Nationala sau la diferite aniversari sau comemorari, asigurindu-li-se de organizatori locuri de onoare. Cavalerii de rang inalt ai diferitelor ordine pot fi invitati sa participe la receptii sau manifestari organizate de Presedentie sau Parlament.
Grija pentru cavalerii ordinelor nationale continua si dupa moartea pentru ca, cu ocazia unor sarbatori nationale si religioase, prin grija autoritatilor locale, se vor organiza manifestari de omagiere la mormintele celor ce au purtat titlul amintit. Brevetele si insemnele decoratiilor ramin dupa moartea titularilor in posesia mostenitorilor legali, dar fara drept de a le purta sau a face uz in orice fel de prerogativele conferite prin acestea. Decoratiile nu se acorda pe viata, ele putind fi retrase, cind membrul unui ordin a fost condamnat la inchisoare sau daca a savirsit fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului. (E. COMANAC)

Comentarii