Despagubiri 2.500 de miliarde

luni, 18 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Despagubiri 2.500 de miliarde

Valoarea totala a despagubirilor solicitate de fostii proprietari ai imobilelor, terenurilor si bunurilor preluate abuziv de statul roman in perioada 1945-1989 se ridica, la Botosani, la peste 2.500 miliarde de lei, a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, subprefectul Constantin Hutu. Potrivit acestuia, Prefectura judetului Botosani a inregistrat, pina joi, cind a expirat termenul limita de depunere a notificarilor in baza Legii 10/2001, 1.706 cereri de retrocedare a bunurilor confiscate de comunisti. "Multi nu au inteles exact termenul de <abuziv>, prevazut de lege. Ei trebuie sa faca dovada ca ceea ce revendica a fost preluat fortat de catre stat, insa multi nu vor putea dovedi acest lucru", a afirmat subprefectul Hutu.
Fostii proprietari sau urmasii acestora revendica tot ce se poate revendica, de la case si terenuri care au fost expropriate, nationalizate sau confiscate, pina la conace boieresti, mori si fabrici de ulei, iazuri, utilaje agricole si chiar animale. Sint cazuri in care solicitantii au depus cereri fara nici o baza. Multi revendica livezi si vii, insa acestea au putut fi obtinute in baza Legii fondului funciar, 18/1991.
Printre cele mai importante revendicari se numara Lacul Dracsani, revendicat de Obstea Dracsani. Fostii proprietari doresc iazul in natura, insa au acceptat sa primeasca despagubiri, in cazul in care acesta nu le poate fi retrocedat. Valoarea despagubirilor solicitate de Obstea Dracsani se ridica la 30 milioane lei in aur, suma cu care fostii proprietari pretind ca au platit-o in 1925. Alt obiectiv important revendicat este asezamintul Parohiei Stefanesti. Si in acest caz, revendicatorii doresc Biserica in natura, insa accepta si despagubiri.
De asemenea, este revendicat, in baza legii 10/2001, sediul actual al Partidului Democrat si al fostului restaurant Armonia, din Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botosani. Fostii proprietari cer restituirea imobilului sau plata unor despagubiri banesti in valoare totala de cinci miliarde de lei. Mai sint revendicate sanatoriul Guranda si dispensarele din localitatile Hlipiceni, Draguseni si Ungureni. O notificare mai putin obisnuita vine din partea Asociatiei Cultul Eroilor care solicita toate bunurile de patrimoniul preluate abuziv in ultimii 55 ani, iar ca elemente de identificare a acestora mentioneaza ca "sint de notorietate publica in fiecare sat, comuna, judet", iar valoarea lor este "inestimabila".
Fostii proprietari cer, de asemenea, acordarea de despagubiri pentru diferite utilaje agricole confiscate, cum ar fi vinturatori, batoze, tractoare, pliuguri, garnituri treier sau semanatori.
Valoarea cea mai mare a unor bunuri revendicate in baza acestei legi este de 18 miliarde de lei. Cererea apartine lui Cili Altarescu, cel care sustine ca a detinut doua case mari si terenurile aferente acestora pe fosta strada Pictor Grigorescu din municipiul Botosani. Iacov Lydor, doreste sa primeasca de la stat sapte miliarde de lei pentru sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Botosani. La rindul sau, Aizic Zwi cere despagubiri de 3,3 miliarde de lei pentru o casa si 340 metri patrati in Dorohoi, in timp ce Lucsita Cehovschi doreste sa primeasca 2,5 miliarde lei pentru 1.570 metri patrati de teren de pe Bulevardul Mihai Eminescu din Botosani. O alta revendicare de peste un miliard este cea a lui Sergiu Haimovici, care solicita 1,5 miliarde lei pentru casa si terenul aferent pe care pretinde ca le-a detinut in Calea Nationala 313.
Au fost situatii in care botosanenii au cerut functionarilor Comisiei pentru aplicarea Legii 10/2001 din Prefectura sa caute si sa anexeze la dosar ei insisi actele de proprietate. Unii au cerut punerea in posesie sau acordarea de despagubiri pe baza unor titluri de proprietate obtinute la Legea 18. Altii au cerut chiar acordarea de despagubiri morale pentru abuzurile facute de comunisti. "A venit cineva la mine si mi-a spus sa intervin pentru ca el sa primeasca despagubirile mai repede, pentru ca are nevoie de bani", a spus suprefectul de Botosani.
Autoritatile recomanda persoanelor care nu au acte de proprietate sa se adreseze instantelor de judecata cu actiuuni in revendicare. In cazul celor care, la timpul respectiv, au primit despagubiri, insa nu la valoarea reala a bunurilor preluate de stat, pot solicita o diferenta de despagubiri pina la valoarea bunului, insa trebuie sa faca dovada ca suma primita cu titlu de despagubire nu a fost cea reala. Cei care au depus notificari de retrocedare a bunurilor confiscate de comunisti au la dispozitie un an, pina pe 14 februarie 2003, sa completeze dosarele, adica sa faca dovada ca proprietatile revendicate le-au apartinut. (Cristian LUPASCU)

Comentarii