Dezastrul de la Ungureni a alarmat Prefectura

luni, 23 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Dezastrul de la Ungureni a alarmat Prefectura

Directia Sanitar Veterinara Botosani a trimis ieri o echipa de medici la Ungureni pentru a preveni aparitia unor epidemii, in urma dezastrului de simbata. Reamintim ca in urma cu trei zile, grindina cazuta a lasat peste 1000 de case fara acoperis si peste 3000 de hectare de teren au fost distruse in intregime. Gheata a spart geamurile la case si toate cele 7 localitati din comuna au ramas in bezna, transformatoarele locale fiind distruse de ape. "Verificarile sint tipice dezastrelor naturale. Medicii nostri vor evalua situatia la fata locului si vor dispune masurile cerute de situatie. Facem acest lucru pentru a preveni aparitia unor epidemii datorita stirvurilor de animale care au fost ucise de gheata", a declarat dr. Eugen Arama, directorul DSV Botosani.
In cele 30 de minute, cit a durat gheata, au fost ucise peste 5000 de pasari, nefiind probleme in cazul animalelor mari. Toate animalele moarte vor fi inlaturate, eventualele imbolnaviri fiind raportate conducerii DSV. "Am instruit toate cadrele dispensarului veterinar din Ungureni in legatura cu masurile care se impun in aceasta situatie. Nu mai vrem sa avem de-a face cu situatii critice, ca acum 15 ani, cind sute de animale au fost luate de ape, iar zonele au devenit un adevarat focar de infectii. La Ungureni situatia este sub control, nu au fost semnalate probleme majore, deoarece furtuna a avut loc seara si animalele nu erau pe cimp. Deocamdata in zona nu exista pericolul aparitiei unor epidemii sau infectii. Imbolnavirile suspecte vor fi raportate directiei, care a luat deja masura dotarii cu medicamente a dispensarele din zona, care vor putea face fata in aceste conditii situatiei. Medicii veterinari au fost mobilizati in comuna, ei fiind obligati sa anunte conducerea DSV in cazul in care parasesc dispensarul", a declarat dr. Toader Epure, seful serviciului antiepizootic din cadrul DSV Botosani.
Cele mai mari probleme sint legate de constructiile din localitate, care au fost grav avariate in urma dezastrului."Am raportat initial 800 de locuinte, dar dupa ultimele situatii avem mai mult de 1000 de locuinte distruse. Scolile din localitate au fost grav avariate, iar la aceasta ora avem nevoie de sute de metri patrati de sticla si sute de placi de azbociment. Culturile au fost compromise total, dar situatia nu a fost inca definitivata deoarece si la aceasta ora oamenii mai depun cereri de ajutor catre Prefectura. Toate transformatoarele electrice au fost arse, iar comuna nu are curent nici acum, la doua zile dupa dezastru. Acum oamenii de la Electrica lucreaza inca si se pare ca abia in 24 de ore vor putea remedia problema complet" a declarat Cristian Dutca, primarul comunei Ungureni.
Pe 22 iulie prefectul Costica Macaleti a emis un ordin prin care s-a infiintat comisia pentru constatarea, inventarierea si evaluarea pagubelor produse de furtuna de simbata. Aceasta este formata din specialisti din cadrul prefecturii, Consiliului Judetean, Serviciului de Gospodarire a Apelor, Inspectoratului pentru Constructii, Directiei Agricole, societatilor Electrica si Asirom si primariei Ungureni. Comisia s-a deplasat in mai multe rinduri la fata locului si potrivit primelor estimari pagubele produse se ridica la circa doua miliarde lei. Au fost compromise 112 ha cultura de griu, 2.700 ha de porumb, 325 ha de floarea soarelui, 30 ha de orzoaica, 125 ha de ovaz, 75 ha de fasole, 35 ha de cartofi, 72 ha de legume, 45 ha de vii si 52 ha de livezi. Alaturi de pagubele produse in agricultura au fost serios avariate doua scoli din Ungureni, doua din Plopenii Mari, si cite una din Epureni si Sapoveni.
In afara de dezastrul din comuna Ungureni, ploile au distrus 300 ha de pe raza localitatii Dingeni, precum si alte zeci de hectare din Unteni. Astazi la orele 16.00 Asirom trebuie sa definitiveze valoarea totala a pagubelor. Aceasta va fi trimisa prefecturii care va alcatui un raport ce va fi inaintat guvernului. Sansele obtinerii unor ajutoare din fondul de rezerva al guvernului sint insa puse sub un mare semn de intrebare, dat fiind faptul ca nici pina in momentul de fata executivul nu a acordat nici un leu din cele doua miliarde lei solicitate in martie pentru pagubele produse in urma alunecarilor de teren din februarie. "Dupa ce contabilizam toate datele le trimitem guvernului. Acolo se va analiza si probabil ca se vor aloca niste bani", ne declara Samoil Cirlan, seful comisie instituite de prefect. Date fiind antecedentele, cind s-au acordat ajutoare guvernamentale cu precadere pentru refacerea caselor, probabil ca acum vor beneficia de bani din partea statului doar cetatenii a caror locuinte au fost devastate. In ceea ce priveste animalele ucise si culturile calamitate, pierderile vor fi probabil suportate din buzunarele satenilor.
Comisiile de aparare impotriva dezastrelor nu au mai primit informari referitoare la alte asemenea incidente. "La aceasta data nu exista riscul aparitiei unor inundatii in judet. Toate acumularile si riurile din judet sint sub limita de alarmare. Am anuntat si Prefectura de aceasta situatie asa ca nu exista riscuri de inundatii", a declarat Vasile Cercel, directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor Botosani. (Marius PRELIPCEANU, Sergiu BALASCAU)

Comentarii