Fostului prefect nu-i place in arest

luni, 10 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Fostului prefect nu-i place in arest

Fostul prefect Alexandru Simionovici, aflat in arestul Politiei din noaptea de vineri spre simbata, a inaintat Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava o cerere prin care solicita revocarea masurii arestarii preventive. Motivele invocate de fostul prefect sint legate de starea sanatatii, precum si de faptul ca se considera nevinovat fata de cele doua acuzatii care i se aduc, luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice.
Mihai Grigoriu, cercetat penal in cadrul aceluiasi dosar si arestat preventiv din 5 septembrie, a depus si el o cerere direct la Tribunalul Botosani, prin care cere si el revocarea masurii de arestare preventiva. In cazul lui, cererea cuprinde sapte motive, de la probleme medicale si de familie, pina la faptul ca pe durata cercetarilor penale a colaborat cu organele de ancheta si este jurist de profesie. Ambele dosare au fost deja inaintate instantelor de judecata care, in cursul zilei de azi, urmeaza sa se pronunte. Tot astazi, dar dupa ora 0, mandatul de arestare preventiva pentru cinci zile emis de procurori pe numele lui Alexandru Simionovici expira, situatie in care procurorii au trecut la reinstrumentarea probelor aflate la dosar, pentru a se vedea daca se va pune problema prelungirii mandatului. Incarcerat in arestul Politiei, fostul prefect a fost bagat intr-o celula de la subsolul Inspectoratului Judetean de Politie si beneficiaza de acelasi tratament ca si ceilalti arestati.
Cu o singura saltea obisnuita pe patul metalic, Simionovici este nevoit sa respecte programul arestatilor preventivi, cu desteptare si stingere la ora fixa. Mincarea este, de asemenea, aceeasi pe care o maninca si puscariasii. Cit timp se afla in celula, fostul prefect nu are voie sa poarte sireturi la pantofi si nici curea la pantaloni, in schimb tinuta este civila. In arest, s-a intilnit si cu Mihai Grigoriu, fostul director al Directiei de fond funciar din cadrul Prefecturii, care a fost incarcerat intr-o alta celula. Deocamdata, intre cei doi nu a avut loc nici un dialog, dar fiecare dintre ei se conformeaza programului si regulilor de aici. Cu ei in arest preventiv, cercetarile in cazul dosarului afacerii cu buletinele de vot a continuat, si pe parcursul zilei de ieri, pe doua fronturi.
In primul rind, anchetatorii au dorit sa analizeze documentele gasite pe parcursul perchezitiei domiciliare in locuinta fostului prefect, precum si acele notite cu numele unor persoane si anumite sume trecute in dreptul lor. In paralel, o alta echipa se ocupa de cumularea tuturor datelor obtinute din documentele emise de Comisia tehnica care a supravegheat actiunea de tiparire a buletinelor de vot. Atit politistii, cit si procurorii au fost insa rezervati in a face comentarii, intrucit, pina la definitivarea tuturor cercetarilor, informatiile obtinute vor avea un caracter secret. Ieri insa, in jurul orei 12,30, cei doi, Alexandru Simionovici si Mihai Grigoriu, au fost scosi din arestul Politiei si dusi la Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani pentru noi audieri. Fostul prefect a ajuns la Parchet imbracat intr-o camasa si cu miinile libere, un politist care mergea in spatele sau ducind si catusele. Primul care a intrat la audieri a fost Mihai Grigoriu, si el fara catuse si imbracat intr-un tricou si o bluza de trening. Pina sa intre in biroul procurorilor, el a stat flancat de doi politisti si a stranutat de citeva ori, suferind, din cite se pare, de o mica raceala.
Avocatii angajati de Simionovici au ajuns la Parchet in jurul orei 13, dar audierea lui a inceput mult mai tirziu. Dupa luarea declaratiilor ar urma confruntarea pe parcursul careia anchetatorii vor putea afla mai in amanunt cum anume a decurs totul. Nu este exclus ca si Dumitru Cretu sa fie chemat la noi audieri, cu atit mai mult cu cit in primele declaratii fostul prefect a sustinut ca cel care s-a ocupat in mod direct de tiparirea buletinelor a fost tocmai fostul director. Cu alte cuvinte, dosarul afacerii buletinelor de vot, prin care Alexandru Simionovici si Mihai Grigoriu sint acuzati ca ar fi produs un prejudiciu prin achitarea nelegala a 1,8 miliarde de lei catre doua tipografii si primirea unor sume de bani, este departe de a se fi incheiat.
Ioan Amarii, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, ne-a declarat ca ancheta va continua, iar cercetarile se vor extinde si asupra unor privatizari frauduloase.
Pentru acestea, Autoritatea pentru Privatizarea Activelor si Patrimoniului Statului face deja
cercetari, rezultate concrete fiind asteptate in perioada imediat urmatoare. Ioan Amarii a mai
precizat ca se vor extinde cercetarile si in cazul altor persoane in vederea stabilirii intregii
activitati infractionale. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii