Jumatate din botosaneni nu au depus declaratiile de venit global in termen

joi, 31 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Jumatate din botosaneni nu au depus declaratiile de venit global in termen

Ieri a fost ultima zi legala de depunere a declaratiilor pe venitul global. Pentru a evita plata unor majorari de intirziere la impozitul datorat catre stat, sute de botosaneni s-au inghesuit la ghiseele Administratiei Financiare. In ciuda numarului foarte mare de depuneri din ultimele doua zile, totalul contribuabililor care au depus declaratii de venit global pentru anul trecut se situeaza sub 50% din cei care, potrivit legii, aveau obligatia de a face acest lucru. Declaratiile de venit global trebuiau depuse de orice personala care anul trecut a realizat venituri din cel putin doua surse supuse globalizarii, cum ar fi salarii, inchiriere sau activitati independente (comert, liber-profesionist sau drepturi de autor). Aceeasi obligatie o aveau si persoanele care anul trecut au fost disponibilizate, au fost angajate sau si-au schimbat locul de munca. Pe baza acestor declaratii se va calcula un impozit anual, iar in functie de impozitul calculat si retinut in timpul anului se va stabili pentru fiecare contribuabil in parte daca acesta mai are de platit la stat o diferenta de impozit sau statul trebuie sa ii returneze o parte din bani.
Contribuabilii care in 2000 au realizat venituri supuse globalizarii, dar care nu le-au declarat in termen vor plati majorari de intirziere de 10% din impozitul datorat in cazul in care intirzierea este de cel mult 30 de zile, 30% daca termenul a fost depasit cu maximum 60 de zile si cu 50% daca termenul a fost depasit cu peste 60 de zile. Nedepunerea declaratiilor anuale de venit se sanctioneaza cu amenzi contraventionale de 300.000 de lei.
Reprezentantii Administratiei Financiare considera ca cea mai mare parte dintre contribuabili vor avea bani de primit bani inapoi. "Toti contribuabilii care in cursul anului 2000 au fost disponibilizati sau au fost angajati cu contract de munca vor avea de primit bani de la bugetul statului", declara directorul Administratiei Financiare, Lucica Tabarcea.
Diferentele de impozit ce trebuie platite la stat se vor achita in termen de 30 de zile, de la data emiterii deciziei de impunere, pentru suma de pina la un milion de lei, si in 60 de zile, in doua rate egale, pentru sume ce depasesc un milion de lei. Diferentele de restituit se vor compensa cu obligatiile neachitate in termen din anul fiscal curent, iar diferenta se restituie in cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere. (C.L.)

Comentarii