Jumatate din botosanenii apti de lucru nu au loc de munca

marți, 05 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Jumatate din botosanenii apti de lucru nu au loc de munca

Incet, dar sigur, posibilitatea de gasire a unui loc de munca se aproprie la Botosani de cota zero. La un numar de 33.380 someri, din care 13.964 nu mai primesc nici o letcaie din partea statului, oferta saptaminala de angajari nu depaseste in ultimele saptamini 150 posturi vacante. Situatia centralizata de Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) la 27 noiembrie este graitoare in aceasta privinta.
In intreg judetul sint disponibile doar 144 locuri de munca, din care 121 se adreseaza confectionerilor, meserie evitata cu insistenta de botosaneni din cauza conditiilor foarte grele de lucru intilnite la cea mai mare parte a societatilor de acest profil. Exceptind persoanele specializate in acest sector de activitate, marii mase a somerilor ii mai ramine sa aleaga dintre 23 de posturi amarite, probabilitatea de angajare fiind aproape egala cu zero deoarece, pentru obtinerea unui loc de munca, un somer ajunge sa lupte cu alti 1451 de oameni.
Situatia devine mult mai grava in cazul muncitorilor, absolventi a cite 8 – 11 clase, care sint in numar de 16.825 si care, saptaminal, in afara posturilor de confectioner, le mai ramine sa aleaga intre 10-20 locuri de munca. Nici persoanele care au urmat forme de invatamint superioare nu stau mai bine la acest capitol, la 261 someri cu facultate saptaminal existind vacante doar doua – trei posturi.
Majoritatea ofertelor de munca provine din sectorul privat, statul contribuind cu maxim 20 locuri de munca intr-o luna de zile, scolile si gradinitele fiind cele care mai cauta cite un paznic, post pentru care se organizeaza si concursuri la care ajung sa se prezinte in jurul a 50 de oameni. Date fiind aceste conditii, botosanenii se afla in stadiul de a accepta aproape orice loc de munca, lasind la o parte lipsa calificarii si anii petrecuti pe bancile facultatilor sau ale liceelor de vaza. "La o oferta atit de redusa, gradul de atractie a locurilor de munca este acelasi. Confruntindu-ne cu o asa mare lipsa a de posturi vacante, nici nu mai exista refuzuri", ne declara Virginia Corcodil, purtator de cuvint al AJOFP.
Pentru remedierea situatiei, Centrul Judetean de Formare Profesionala impreuna cu AJOFP desfasoara numeroase cursuri de calificare-recalificare, dar eficienta acestora lasa inca de dorit. De la inceputul anului s-au organizat 131 de scolarizari pentru meserii precum confectioner, operator calculatoare, ingrijitor la domiciliu, slefuitor sticla sau ospatar, numai ca rata de angajare a acestora este inca redusa. Astfel, din 625 persoane care au absolvit cursurile urmate pe baza unor conventii cu diversi agenti economici, doar 30-40% au fost ulterior angajati, ceea ce inseamna ca de la 1 ianuarie si pina in prezent, prin aceasta metoda, si-au gasit loc de munca numai aproximativ 220 persoane.
Pentru combaterea somajului, AJOFP mai gestioneaza si programele finantate de Banca Mondiala, insa acestea se desfasoara pe o perioada determinata de timp, muncitorii care lucreaza jumatate de an nefacind apoi altceva decit sa ingroase numarul somerilor.
Pentru achitarea drepturilor legale celor 19.416 someri indemnizabili din judetul Botosani, statul face un efort deosebit, numai intr-o luna de zile cheltuind circa 8 miliarde lei, cea mai mare parte din suma fiind platita persoanelor care primesc alocatie de sprijin. Tot acest efort este facut insa pe spatele putinelor institutii si societati comerciale din judet care inca mai functioneaza.
Concret, acesti bani se colecteaza de la circa 65.000 de salariati cu carte de munca existenti in momentul de fata. Potrivit datelor furnizate de Eliza Vasiliu, director general al Directiei Judetene de Statistica, la 31 decembrie 1999 in intreg judetul 64.989 de persoane erau angajate in aceste conditii, suma acestora scazind sau crescind lunar cu aproximativ 100 de oameni.
Si la acest capitol statul ramine corigent, el contribuind cu 24.899 salariati regasiti in societati comerciale si institutii de interes national si local, in timp ce sectorul privat aduce 28.210 angajati, restul pina la suma totala fiind impartit de unitati cu capital mixt, cooperatiste si obstesti. Tuturor acestor unitati, pe linga celelalte impozite, li se opreste un procent de 5% din salariu pentru fondul de somaj, angajatul contribuind la rindul sau cu 1%. De asemenea, la 31 noiembrie a.c., 8.563 de persoane lucrau pe baza conventiilor civile, acestora insa neoprindu-li-se impozit pentru fondul de somaj, Viorica Stefanescu, sef serviciu in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca, declarind ca nici angajatorul si nici angajatul nu sint obligati sa contribuie la acest fond.
In incheiere trebuie sa spunem ca populatia activa a judetului este potrivit ultimelor raportari de 212.600 persoane, ceea ce inseamna ca nici macar jumatate din botosanenii apti de lucru nu au loc de munca.
Statistic, in Botosani a scazut rata somajului
Cu toate ca pare greu de crezut, Botosaniul a coborit doua pozitii in topul pe septembrie al judetelor cu rata somajului cea mai ridicata. Cu un procent de 15,7%, cu 0,8% mai redus decit cel din luna august, ne aflam in urma Neamtului (care are o rata de 16,3%), a Brailei (16%) si a Hunedoarei (15,8%). Situatia existenta nu este cauzata insa de angajari masive si nici din iesirea din plata a unui numar mare de someri. "Rata somajului se calculeaza ca un raport intre numarul de someri si populatia activa. Aceasta din urma se determina statistic si se transmite o data pe an, in efectuarea calculelor ea raminind nemodificata timp de 12 luni. Pina acum populatia activa a judetului a fost de 200.000 persoane si statistica s-a realizat in functie de aceasta cifra. Ultima centralizare s-a facut insa dupa noua cifra, care este de 212.600, astfel rata cunoscind o micsorare", explica Virginia Corcodil, purtator de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala. Indicele national al ratei somajului este de 10,1%, in crestere cu 0,2% fata de luna precedenta, in timp ce judetele cu situatia cea mai buna sint Satu Mare, cu 4,4%, Bihor, cu 4,6%, Vrancea, cu 5,9% si Ilfov, cu 6,1%.
(Sergiu BALASCAU)

Comentarii