Marfurile confiscate rotunjesc veniturile statului

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Marfurile confiscate rotunjesc veniturile statului

Putini stiu ca produsele confiscate de comisarii Garzii Financiare, de politisti, de graniceri sau de vamesi ajung pe piata si sint vindute ca oricare alte produse. Toate confiscarile celor de la Garda Financiara, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera si de la Vama sint reintroduse pe piata, printr-un sistem al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Rujurile sau chilotii, pantofii sau pantalonii, bateriile sau sticlaria, conservele sau pastele fainoase confiscate de cele patru institutii sint puse in vinzare prin intermediul unei firme botosanene care detine mai multe standuri in Complexul Comercial Pars si tarabe in Piata Centrala din municipiul Botosani. Firma Bancos preia, de la DGFP, marfa confiscata si o revinde prin punctele sale comerciale, cu un adaos de cel mult 15%. "Pentru ca nu avem magazin propriu, realizam vinzarea printr-o alta unitate, care nu are voie sa puna un adaos comercial mai mare de 15%. Valorificarea produselor se face dupa ce acestea sint evaluate de o comisie speciala. Preturile cu care noi le vindem sint la nivelul a 60-80% din pretul de piata al produsului respectiv", a declarat Gelu Tiganuca, directorul Directiei Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului din cadrul DGFP. Reprezentantii Finantelor Publice sustin ca marfa confiscala de graniceri, de comisarii Garzii Financiare, de politisti sau de vamesi este intr-o prima faza depozitata intr-o magazie a DGFP si este valorificata abia dupa ce inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor isi dau avizul de specialitate, care confirma faptul ca marfa este buna pentru consum.
Prin intermediul firmei Bancos, DGFP scoate la vinzare doar produsele de valoare mica. Spre exemplu, produsele electronice si electrocasnice, autoturismele, utilajele si echipamentele confiscate de institutiile abilitate pot fi valorificate doar prin licitatii publice. Recent, DGFP a scos la vinzare, prin licitatie publica, patru pianine. Instrumentele muzicale au fost confiscate de la un cetatean moldovean care incerca sa le introduca ilegal in tara.
In 2001, bugetul de stat a incasat din valorificarea produselor confiscate peste 900 milioane de lei. La sfirsitul anului trecut, in magaziile DGFP mai erau inca produse confiscate si nevindute in valoare totala de 250 milioane lei. 600 de milioane din cele 900 incasate la bugetul de stat provin din valorificarea produselor alimentare, 60 milioane din confectii si incaltaminte, 80 milioane din electrocasnice si electronice, iar 180 de milioane din alte bunuri. "Cele mai ciudate produse pe care le-am scos la vinzare au fost rujurile si produsele cosmetice, de cele mai multe ori de calitate indoielnica. Sigur ca au fost si chiloti confiscati", sustine Gelu Tiganuca.
Confiscarile pe care Garda Financiara, Politia de Frontiera sau Politia economica le-au facut anul trecut nu au fost scoase toate la vinzare. De exemplu, DGFP a donat haine si incaltaminte confiscate, in valoare totala de aproape zece milioane de lei, Spitalului- camin de la Podriga.
De asemenea, tigarile si bauturile alcoolice confiscate in 2001 nu au putut fi valorificate pe piata, desi acestea ar fi putut insemna o adevarata sursa de venit la bugetul de stat. Pentru ca legile nu permit valorificarea lor, alcoolul si bauturile alcoolice confiscate au fost deversate la canalizare, iar tigarile au fost predate Fabricii de Tigarete Iasi pentru a fi distruse si refolosite. "Anul trecut nu am avut voie sa comercializam alcoolul si a trebuit sa il varsam la canal. Acum, in acest an, il stocam si poate il vom putea comercializa", sustine Gelu Tiganuca, directorul pe probleme de administrarea veniturilor statului. (Cristian LUPASCU)

Comentarii