Nesimtire la Petrom

luni, 31 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Nesimtire la Petrom

Statiile Peco din Botosani apartinind SNP Petrom vor fi date in locatie de gestiune. Aceasta este declaratia directoarei sucursalei locale SNP, Petronela Vizitiu. Din cele afirmate de sursa citata, deocamdata vor fi date in locatie doar statiile Peco nerentabile, adica cele din Darabani si Saveni: "Este o propunere trimisa la SNP si daca va fi avizata favorabil, aceste statii vor fi date in locatie de gestiune. Vor urma celelalte, pentru ca este un lucru firesc, ca absolut toate aceste statii sa fie date in exploatare". Problema este ca statiile Peco vor putea fi luate in locatie de gestiune doar de catre angajatii SNP Petrom, altcineva fiind din start exclus din aceasta afacere. "Este o regula impusa de SNP, de la care nu ne putem abate", spune Petronela Vizitiu.
In urma propunerilor facute de filiala locala SNP vor fi realizate niste studii de oportunitate in urma carora se vor stabili procentele din vinzarile statiei pe care le vor varsa cei ce vor capata locatiile de gestiune in conturile Petrom. Desi propunerile actuale se refera la statiile de la Saveni si Darabani, printre putinele ramase nemodernizate, afacerile adevarate vor fi constituite din luarea in locatie a statiilor din Botosani si Dorohoi, statii ultramoderne, dotate cu magazine, spalatorii auto si echipament tehnologic de ultima ora.
Conditiile impuse de SNP sint "draconice", mai ales pentru oamenii de afaceri interesati. In primul rind trebuie sa fii angajat in sistem, iar dupa aceea trebuie sa depui o garantie, care va fi stabilita in urma studiului de oportunitate. Urmeaza o cerere, sau o licitatie, dupa care angajatul Petrom poate avea statie Peco personala. Garantia este calculata in functie de valoarea obiectivului luat in locatie de gestiune, dar in nici un caz nu poate fi vorba de mai mult de doua miliarde de lei. Este vorba despre un cont bancar, in lei sau in valuta, purtator de dobinda, cont la care sa aiba acces si SNP in cazul nerespectarii de catre locator a obligatiilor contractuale. Practic cel care va lua in gestiune o statie Peco, onorind obligatiile contractuale, va avea si o economie de citeva sute de milioane de lei, bani care se constituie in gir pentru acest contract. Citeva din obligatiile contractuale sint ca proaspatul locator sa nu angajeze si sa nu disponibilizeze personal de la statia Peco luata in locatie de gestiune, iar aprovizionarea statiei sa fie facuta doar cu produse comecializate de SNP. De fapt, aceste doua conditii asigura si desfacerea si aprovizionarea statiei si un pesonal experimentat in acest gen de servicii.
Cele trei statii Peco modernizate din judetul Botosani, valoreaza impreuna aproape 50 de miliarde de lei, iar celelalte statii ramase prin judet, mai aduna impreuna un capital de aproape 20 de miliarde de lei. Profitabile sint toate, de altfel e foarte greu sa reusesti sa faci o statie Peco neprofitabila. Angajatii, sau grupurile de angajati care daca se constituie intr-o societate comerciala pot lua in locatie de gestiune o statie Peco, isi pierd calitatea de salariati ai SNP. Daca renunta la afacere sau "o dau in bara" isi recapata imediat calitatea de salariati Petrom. Asta face ca riscul afacerii s fie minim. Un gaj, constituit dintr-un apartament sau citeva proprietati lasate garantie la banca, si gata, afacerea este facuta. Care va sa zica o afacere pusa pe roate fara absolut nici un risc, pentru ca daca nu merge te intorci inapoi la serviciu. Asa da privatizare! Surse din cadrul SNP Botosani ii indica pe Cezar Albu, actualul contabil sef al SNP Botosani ,si pe Ioan Ciotir fostul director, drept doi din cei ce vor lua in locatie de gestiune statii Peco. Aceasta informatie nu a fost nici confirmata nici infirmata de Petronela Vizitiu care a declarat" Este prematur sa se vorbeasca despre asa ceva".
Faptul ca SNP Botosani, ca si alte sucursale SNP din tara, va da statii Peco in locatie de gestiune doar angajtilor, oferindu-le si posibilitatea sa revina in cadrul firmei daca afacerea nu functioneaza, nu a fost comentata de nimeni din cadrul conducerii SNP Bucuresti. De la Ministerul Industriei si Comertului, ofiterul de relatii cu publicul, Lucian Zaharia, ne-a declarat: "Faptul ca vor fi date doar angajatilor nu mi se pare normal. In mod firesc trebuie tinuta o licitatie care sa o cistige cel cu oferta cea mai buna. Mai multe informatii despre acesata problema nu am, drept pentru care ma abtin de la declaratii". Nici ministrul Berceanu, nici altcineva de la conducerea Societatii Nationale de Petrol si Gaze nu au putut fi contactati de reporterii nostri. Cert este ca parerea lui Lucian Zaharia este de luat in seamna deoarece reprezinta esenta exercitiului democratic, ce consfinteste ca orice persoana, indiferent unde este angajat sau actionar, sa poata participa la o licitatie a unei societati cu capital de stat. Atit timp cit SNP isi construieste statii Peco cu bani luati de la buget, adica din banii fiecaruia dintre noi, nu se pune problema ca in aceasta societate sa functioneze un circuit intern, preferential, de instrainare a activelor sau de asocieri. In momentul in care firma va fi privata, atunci conducatorii vor avea tot dreptul sa stabileasca criteriile de acordare a locatiilor de gestiune. Pentru ca noi stiam ca Romania e o tara fascinanta dar asta intrece orice imaginatie. Deci stai si arzi gazul sau rupi pixuri pe la Petrom citiva ani si te pomenesti pe urma cu o statie Peco in locatie de gestiune care probabil dupa privatizare ramine a persoanei respective, pentru ca garantia nu e mare brinza chiar daca pare o suma mare (ce banca refuza pe cineva care cere niste bani si are in spate o statie Peco la cheie?). Vom reveni cu amanunte depre norocul unora de a fi angajati la Petrom, chestie de care ei nu sint absolut deloc vinovati. (Ionut POCLID)

Comentarii