Patrimoniul orasului, saracit de dragul functiei

miercuri, 29 august 2001, 23:00
3 MIN
 Patrimoniul orasului, saracit de dragul functiei

Zece membri ai Consiliului Municipal sint autorii unei initiative normative, unice probabil in cei aproape 12 ani de existenta ai consiliului. Ei au alcatuit un proiect de hotarire, prin care doresc ca patrimoniul orasului, ale carui interese le reprezinta, sa fie saracit. In cauza sint mult-discutatele conducte de apa de pe teritoriul municipiului. Dupa cum am mai relatat, in cadrul unei sedinte din luna iunie, CL a aprobat in unanimitate trecerea in lista de inventar a retelei municipale de apa, lucru care a generat protestul Consiliului Judetean.
Cei zece membri ai consiliului vor sa scoata din patrimoniu amintitele conducte si sa le cedeze judetului, fara nici un fel de pretentie. Semnatarii proiectului de hotarire sint: Daniel Afrasinei, Valeriu Artin, Albert Tanase, Stefan Mihai, Paul Popa, Gheorghe Pricopie, Vasile Ivanescu, Mircea Trufasu, Valentin Guraliuc si Radu Dragus. Dupa cum se poate observa din parcurgerea listei, in afara de Afrasinei, a carei actiune este pe undeva de inteles, dat fiind faptul ca el conduce o unitate subordonata CJ si de Paul Popa, despre care se stie ca are o pozitie radicala fata de executivul primariei, toti ceilalti consilieri sint membri ai altor partide decit PSD. Ei sustin insa ca actiunea lor nu este indreptata nici impotriva executivului si nici a interesului municipiului. "Asa a pus cineva problema, dar nu stiu daca este adevarat. Noi nu avem certitudinea ca reteau este in proprietatea municipiului. Oricum, deocamdata ne batem degeaba, intrucit guvernul este cel care va hotari proprietarul", afirma Stefan Mihai. "Am semnat hirtia, deoarece conductele tot acolo ramin, conteaza doar cine le administreaza. Deocamdata le administreaza o regie judeteana si de aceea am semnat hirtia. Cind va aparea o regie municipala voi fi de acord ca ele sa treaca in patrimoniul municipiului", declara Gheorghe Pricopie.
Dincolo de faptul ca initiativa lor este una care prejudiciaza patrimoniul municipiului, incredibil este faptul ca ei practic se contrazic singuri prin ceea ce fac. Aceasta deoarece, in afara de doua persoane care au lipsit la sedinta din iunie, tot ei au fost cei care au votat, fara sa stea prea mult pe ginduri, hotarirea prin care conductele au fost trecute in patrimoniul municipiului, iar acum tot ei sint cei care o contesta. "Cind s-a votat respectiva hotarire nu am parcurs toate documentele.
Stiam ca este vorba de aceeasi lista, careia nu i s-a adus nici o modificare", explica Gheorghe Pricopie, unul dintre autorii proiectului. Unul dintre motivele initiativei lor, neafirmat insa, ar putea fi insa teama ca si-ar putea pierde mandatul, deoarece este stiut faptul ca un consiliu local se dizolva de drept daca instanta ii anuleaza trei hotariri in termen de 90 de zile.
Bineinteles ca executivul primariei nu poate fi de acord cu o asemenea initiativa. "Este o chestiune greu de comentat. Fiecare consilier are dreptul de a propune o hotarire si probabil ca dumnealor considera ca asa este bine. Normal, nu este bine asa ceva, dar se va va discuta, poate s-a comis o greseala", afirma viceprimarul Ghiorghita, in timp ce omologul sau, Ilie Ion, aproape ca nici nu a vrut sa auda despre un asemenea lucru, declarindu-ne doar ca nici nu va fi supus discutiei sedintei CL de vineri un astfel de proiect. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii