Pensii obligatorii pentru patroni si tarani

duminică, 23 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Pensii obligatorii pentru patroni si tarani

Legea pensiilor stabileste mai multe categorii de persoane cum ar fi actionarii la societatile comerciale, arendasii, agricultorii care sint obligati sa se asigure; o alta categorie, include pe cei ce vor sa aiba o pensie mai mare sau pe femeile casnice care, daca doresc, pot sa incheie un contract de asigurare cu Casa Judeteana de Pensii. Astfel, persoanele care realizeaza un venit brut pe un an calendaristic echivalent cu cel putin trei salarii medii brute pe economie ( pentru anul 2001 salariul mediu brut pe economie fiiind aproximativ patru milioane de lei) si care se afla in una din situatiile urmatoare: manageri care au incheiat contract de management, actionari sau asociati la societati comerciale persoane care desfasoara activitati independente, membrii ai asociatiei familiale, agricultori sau arendasi, persoane care isi desfasoara activitatea in unitatile de cult recunoscute de lege si care nu au incheiat contract individual de munca, sunt obligate sa depuna la Casa Judeteana de Pensii (CJP) declaratia de asigurare sociala, prin care se obliga sa declare venitul si sa achite contributia de asigurari sociale, incepind cu data de 01.04.2001, sau in 30 de zile de la data de cind se afla in una din situatiile enumerate mai sus. Persoanele enumerate mai sus nu sint obligate sa depuna declaratii de asigurarea daca beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de legea 19/2000 sau daca sunt incadrate cu contract individual de munca, precum si persoanele in functii elective sau numite prin mandat in cadrul autoritatii executive ori judecatoresti si somerii.
Pentru depunerea Declaratiei de Asigurare Sociala sint necesare urmatoarele acte: copie xerox de pe cartea de identitate, copie xerox de pe actul oficial din care sa reiasa calitatea celui care depune declaratia (ex. statutul societatii, autorizatie, act de proprietate etc), carnetul de munca in original, codul fiscal. Venitul asigurat nu poate fi mai mic de 1/4 din salariul mediu brut pe economie si mai mare de trei ori decit acelasi salariu. Cota de contributie de asigurari sociale este de 35% din venitul asigurat, respectiv de 40% sau 45% in functie de conditiile de munca. Prin depunerea declaratiei de asigurare si plata contributiei de asigurari sociale, aceste categorii de asigurati intra in sistemul public de pensii, beneficiind de pensie si alte drepturi de asigurari sociale prevazute de lege si anume indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatie de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav, ajutor de deces etc. "Persoanele care au incheiat contracte de asigurare in baza actelor normative anterioare aparitiei legii pensiilor sint obligate sa se asigure in conditiile noii legi. Isi pierd calitatea de asigurat daca, in termen de 30 de zile de la publicarea normelor metodologice in Monitorul Oficial si anume 4 mai 2001, nu depun o noua declaratie de asigurat sau nu incheie un nou contract de asigurare sociala. In ceea ce ii priveste pe cei ce realizeaza venituri din agricultura in limitele prevazute de lege, vom intreprinde actiuni la nivel de primarii pentru a populariza prevederile legii, mai ales ca aceste persoane au obligatia de a depune declaratia de asociat" a declarat Iuliana Petrusca, director general adjunct al Casei Judetene de Pensii.
Un agricultor ar trebui sa plateasca lunar, daca intruneste cerintele impuse de lege, aproximativ 300 de mii de lei drept contributie de asigurari sociale, fara sa poata sti care va fi pensia pe care o va primi, nefiind sigur ca modul actual de calcul a pensiilor va fi valabil si peste 15 ani. In sistemul public de asigurari sociale, se pot asigura, pe baza de de contract de asigurare, in conditiile legii, si cei care nu realizeaza venituri din activitati profesionale, cum ar fi casnicele. De asemenea, se pot asigura pe baza de contract de asigurare si cei care doresc sa aiba la finele stagiului de cotizare o pensie mai mare decit cea care ar primi-o in mod normal. Asiguratii care fac dovada ca nu se mai regasesc in situatiile in care asigurarea este obligatorie trebuie sa depuna la CJP, in termen de 30 de zile de la modificarea situatiei, formularul de retragere a declaratiei de asigurare. Nedepunerea in termen a declaratiei de asigurare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 3.000.000-6.000.000 lei. (E. COMANAC)

Comentarii