Peste 1000 de botosaneni nu vor caldura de la Termica

luni, 30 octombrie 2000, 00:00
3 MIN
 Peste 1000 de botosaneni nu vor caldura de la Termica

Spre deosebire de anii precedenti, in acest an Termica si Primaria au gasit o parte din banii si din combustibilul necesar incalzirii celor 33.000 de apartamente din oras, insa nu acelasi lucru se poate spune despre consumatori, care par sa nu dispuna, nici in acest an, de bani pentru plata serviciilor. Oamenii au inceput sa calculeze cum vor putea suporta, timp de aproape cinci luni de iarna, facturile la energia termica. Peste 1.000 de botosaneni au ajuns, in urma unor astfel de socoteli, la concluzia ca nu vor avea din ce plati, din noiembrie si pina aprilie, intretinerea apartamentului si au cerut sa fie debransati de la reteaua de energie termica.
Pina acum, din totalul de peste 1.000 de cereri de debransare, doar 175 au fost aprobate.
Termica nu va refuza nici o cerere de renuntare la caldura daca se respecta Legea Locuintei
Debransarea de la reteaua de energie termica nu este deloc simpla. Presupune in primul rind acceptul scris a doua treimi dintre vecini si a asociatiei de locatari. Mai mult, Termica percepe o taxa care acopera cheltuielile de golire si umplere a instalatiei. Astfel pentru un calorifer debransat taxa este de 200.000 de lei, pentru doua calorifere 250.000, pentru trei 300.000, iar pentru patru 350.000 de lei, la toate adaugindu-se TVA. "Noi am dat curs oricarei cereri de debransare daca solicitantul a indeplinit conditiile Legii locuintei, adica daca a avut acceptul a doua treimi dintre vecinii de pe scara si a administratorului asociatiei", a declarat directorul Termica, Bogdan Pantiru. Acesta sustine: "Am decis sa oprim citeva zile debransarile pentru ca stim ca Guvernul a promovat un act normativ prin care populatia urmeaza sa beneficieze de cupoane pentru caldura. De asemenea, avem informatii ca nivelul acestor compensatii banesti ar putea fi acordate si pentru familiile ale caror venituri medii ajung la 1,3 milioane de lei. Cei mai multi dintre cei care ne-au solicitat debransarea au facut-o din motive financiare. Daca statul aloca aceste sume ar fi pacat ca acele familii sa nu beneficieze de caldura". Conducerea Termica spune ca nu va refuza nici o cerere de renuntare la caldura daca se respecta prevederile din Legea Locuintei. Potrivit acestei legi, instalatiile mai importante ca: boilere cu apa calda, incalzirea centrala, rezervoare de apa, ascensoare ori alte dotari comune similare pot fi modificate numai cu aprobarea a cel putin doua treimi din numarul voturilor proprietarilor. Reprezentantii Termica spun ca in cazul debransarii unui apartament de la instalatiile de incalzire si apa calda, consumul la nivelul asociatiei se imparte la un numar mai mic de familii, ceea ce inseamna cresterea cu citeva procente a facturilor pentru familiile care vor beneficia in continuare de servicii. De la intii octombrie, o gigacalorie costa, cu tot cu TVA, 351.000 de lei, iar consumul de energie termica al unui apartament mediu pe timpul iernii este de 2- 2,5 Gcal. In aceste conditii costurile medii pentru incazire se vor ridica in acest an la aproape 350.000 lei pentru o garsoniera, 680.000lei pentru un apartament cu doua camere, 963.000 lei pentru un apartament cu trei camere, si 1.200.000 lei pentru un apartament cu patru camere.
Caloriferele electrice presupun cheltuieli si mai mari
Cei care considera ca energia termica furnizata in sistem centralizat este prea scumpa ar putea recurge la alte metode de incalzire. Una dintre acestea este cea a montarii unei centrale de scara sau de apartament pe gaz, insa costul unei astfel de instalatii este de citeva zeci de milioane de lei. O alta modalitate de incalzire a apartamentului este cea cu caloriferul electric, care consuma zilnic circa 19 kilowati, la o functionare continua. Lunar, consumul de energie electrica pentru un calorifer este de 570 de KW, ceea ce inseamna ca, la un pret de 1209 lei/KW, incalzirea continua cu radiator electric ar costa aproape 700.000 de lei, insa acest calorifer nu ofera caldura in toate camerele apartamentului simultan. Varianta ar putea fi imbunatatita prin optarea pentru tariful diferentiat zi/noapte, in cazul in care aparatul de incalzire este folosit pe timp de noapte si in week-end. Tariful de noapte, intre 22.00 si 6.00, este de 876 de lei/KW, iar pe timpul zilei de 1726 de lei /KW. Daca radiatorul ar fi folosit doar noaptea el ar avea un consum lunar de aproximativ 300 de KW, ceea ce ar insemna un cost de peste 250.000 de lei. (C.L.)

Comentarii