Pierderile de apa platite si de apometrizati

marți, 20 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Pierderile de apa platite si de apometrizati

Familiile care detin contor de apartament nu vor mai plati doar ceea ce indica indicele aparatului de masurat, ci si pierderile din retea. Guvernul a aprobat recent prin hotarire normele metodologice de aplicare a Legii locuintei. Una dintre cele mai importante prevederi ale acesteia se refera la facturarea consumului de apa calda si rece. Astfel, daca pina in prezent, la scarile in care numai o parte din familii detin apometru, pierderile se imparteau doar la cei neapometrizati, acum cantitatea de apa risipita in bloc va fi distribuita la toti locatarii, inclusiv la cei care au apometru in apartament. "Daca numai o parte din proprietari detin aparate de inregistrare a consumului de apa rece, apa calda menajera, agent termic de incalzire si/sau gaze naturale pentru toate instalatiile aferente proprietatii individuale, atunci repartizarea cheltuielilor se stabileste prin hotarire a adunarii generale a proprietarilor, in cadrul asociatiei de proprietari", se arata in textul noii hotariri. Insa, cum la Botosani furnizorul de apa are contract direct cu locatarii si nu cu asociatiile, RAJ"Apa" va fi cea care decide modul de facturare la familiile cu apometru. "Trebuie mai intii sa vedem actul normativ si apoi vom vedea ce vom face", afirma Florin Nicolau, seful serviciului contractare din cadrul Regiei. Pina in prezent, in cazul scarilor in care doar o parte dintre apartamente erau contorizate, familiile cu apometru plateau doar consumul indicat de aparat, in timp ce pierderile erau suportate integral de locatarii fara apometru.
Hotarirea guvernului are aplicabilitate si pentru apa calda. Pina acum cantitatea de energie termica masurata de gigacalorimetrul de la punctul termic de cartier se impartea la volumul de apa calda consumata intr-o asociatie. Acesta reprezenta suma indexurilor declarate de oamenii apometrizati, in cazul celorlalti consumul fiind determinat prin inmultirea cu 3,36 mc a numarului de membri ai familiei. Pierderile se distribuiau insa doar familiilor fara contori. "Aceasta metodologie de calcul este stabilita printr-o hotarire de Consiliu Local. Indicele de 3.36 metri cubi aplicat familiilor fara apometru este reglementat printr-un normativ al MLPAT aprobat in 1993", explica Nicolina Chirila, sef serviciu relatii cu clientii in cadrul Termica. Prin promulgarea acestei hotariri familiile cu apometru risca sa achite si pierderile de pe reteaua de apa calda. Cum spre deosebire de RAJ"Apa", SC Termica SA nu are contracte individuale cu locatarii, adunarea generala a proprietarilor va fi cea care va hotari modalitatea de impartire a pierderilor. Astfel, decisiv va fi numarul de familii apometrizate dintr-o asociatie. Daca acesta este mai mare de jumatate, locatarii contorizati individual vor reusi sa impuna o hotarire care sa le fie favorabila, in sensul achitarii doar a apei calde indicate de apometru. In caz contrar, chiar daca au apometru de apartament, oamenii vor trebui sa plateasca si pierderile din reteaua de apa calda. Tot adunarea generala este cea care va stabili modul de citire, repartizarea consumurilor, modul de incasare si de efectuare a platilor pentru apa calda.
O alta prevedere defavorabila locatarilor este cea care arata ca factura va fi determinata de toate corpurile de incalzire existente intr-un apartament. Astfel, daca pina la aparitia actului normativ se achita doar incalzirea radiata de elementii caloriferelor si conductele verticale, acum trebuie sa se plateasca si pentru coloanele verticale ale instalatiei de incalzire. "Acest lucru va aduce o crestere de maximum 5% a facturii lunare, procentul depinzind de numarul coloanelor verticale care strabat un apartament", mai spune Nicolina Chirila. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii