Pierduti in lume

joi, 21 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Pierduti in lume

Aproximativ 1.000 de botosaneni care au plecat dupa Revolutie in strainatate nu s-au mai intors niciodata acasa. Ei au parasit tara legal sau ilegal si, in prezent, autoritatile locale aproape ca le-au pierdut urma. Pe 29 noiembrie anul trecut, printr-un ordin comun al ministrilor administratiei publice locale si de interne, Octav Cozminca, respectiv Ioan Rus, Prefecturii si Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) li s-au cerut sa intocmeasca o situatie privind migratia in strainatate a botosanenilor din toate localitatile judetului, mai putin municipiile Botosani si Dorohoi. Operatiunea de contabilizare a persoanelor din judet care au parasit tara a fost recent finalizata si, potrivit acesteia, dupa 1989 si pina la finele lui 2001, un numar de 6.814 botosaneni au plecat peste granite. Dintre acestia, aproximativ 15%, adica 949, nu s-au mai intors niciodata acasa.
Cu toate ca acesti 949 de botosaneni sint, in continuare, cetateni ai Romaniei, autoritatile locale nu stiu mare lucru despre soarta lor. Potrivit chestionarului, ei s-ar afla la munca in Italia, Turcia, Iugoslavia, Spania sau in "alte tari". Dat fiind faptul ca, pina la ridicarea vizelor pentru spatiul Schengen, un roman putea obtine o viza pentru maximum trei luni de zile, care putea fi prelungita doar in cazuri deosebite, inseamna ca majoritatea celor 949 de botosaneni plecati in strainatate si neintorsi stau acum in respectivele state fara forme legale. Este totusi posibil ca o parte dintre ei sa fi obtinut cetatenia tarii in care locuiesc, numai ca institutiile din judet nu au nici o situatie privitoare la botosanenii care, dupa 1989, au obtinut alte cetatenii si nici macar o documentatie referitoare la locuitorii judetului care au renuntat la cetatenia romana. "Noi doar ii dam pasaportul omului si atit. Dupa ce pleaca in strainatate, nu mai tinem legatura cu el. Renuntarea la cetatenie se face prin Ministerul Justitiei si nu prin acest serviciu", afirma lt.col.Eugen Pinzariu, seful Serviciului Judetean de Evidenta Informtizata a Persoanei. Acesta mai spune ca cifra de 949 de botosaneni care nu au mai revenit in tara este foarte posibil sa fie inexacta si ca situatia se va clarifica, in acest sens, dupa recensamint.
Nici politistii nu stiu foarte multe lucruri despre cei botosanenii care au parasit tara. Se stie ca 15 dintre acestia sint din orasele Darabani si Saveni, iar restul din mediul rural. Date despre tarile in care acestia sint plecati si ocupatia lor de acolo au fost obtinute de la rudele acestora, insa afirmatiile lor nu sint usor de verificat.
Urmarirea unui cetatean plecat in strainatate este si mai dificila acum, dupa ridicarea vizelor. De exemplu, poate sa afirme ca pleaca in Germania. Pasaportul sau este stampilat la sosirea in aceasta tara, dar apoi el se poate plimba nestingherit prin celelalte 11 tari din spatiul Schengen, fara sa i se mai ceara pasaportul. Astfel, oficial, el poate fi in Germania, dar in realitate el sa se afle in Franta sau Belgia. "Aceasta miscare este foarte greu de controlat, este aproape imposibil", confirma mr.Tiberiu Furdui, purtator de cuvint al IPJ. Mai mult, desi majoritatea celor 949 de botosaneni care nu s-au mai intors in tara stau acum fara forme legale in strainatate, ei nu pot fi amendati sau condamnati de catre institutiile din Romania. "Fata de statul roman, aceste persoane nu au savirsit nici macar o contraventie. Ei au plecat legal din tara", mai spune mr.Furdui.
Potrivit chestionarului mentionat, botosanenii care se afla acum peste granita ar lucra in constructii, in agricultura, asistenta medicala, ingrijire de batrini si copii, in baruri sau hoteluri, existind chiar posibilitatea ca ei sa fi intrat in afaceri. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) nu are insa nici o evidenta privitoare la botosanenii aflati la munca in strainatate. "In atributiile Agentiei nu intra nici etapa de mediere si nici cea de selectia sau preselectie a fortei de munca pentru strainatate. Neavind asemenea atributii, nu detinem nici o situatie referitoare la botosanenii care sint plecati la munca in strainatate". ne declara Brindusa Russu, purtator de cuvint al AJOFM.
Numarul de botosaneni din judet plecati peste granita si neintorsi este probabil si mai mare, avind in vedere ca in chestionar nu au fost luate in calcul municipiile Botosani si Dorohoi. Totusi, cert este ca dintre cei plecati aproximativ 85% sint barbati si doar 15% femei si ca aproape 70% sint tineri sub 30 de ani. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii