Prea saraci pentru a fi defavorizati

joi, 01 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Prea saraci pentru a fi defavorizati

Botosaniul trebuie sa isi ia adio de la declararea unor localitati din judet zone defavorizate. Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a respins cele trei documentatii depuse de prefectura si Consiliul Judetean pentru orasele Dorohoi, Darabani si Saveni, motivul principal fiind acela ca ele au prea putini someri pentru ca o localitate sa dobindeasca acest statut.
Paradoxal, orasele mentionate nu vor fi declarate zone defavorizate pentru ca sint prea sarace. Conditia principala pentru acordarea acestei facilitati este cea ca rata somajului din localitatile solicitante sa fie de trei ori mai mare decit cea pe intreaga tara. Desi numai in Darabani circa 80% din forta apta de munca nu are de lucru, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Directia de Statistica foarte putini dintre someri sint luati in evidenta. Majoritatea oamenilor fara loc de munca au iesit deja din orice forma de plata (ajutor de somaj, de integrare sau alocatie de sprijin) si nu mai sint considerati someri, neputind fi luati in calcul la stabilirea ratei somajului. Astfel, desi in realitate Darabaniul are o rata a somajului tripla fata de media pe tara, el nu poate fi declarat zona defavorizata intrucit cele mai multe dintre persoanele fara loc de munca nu mai sint nici macar someri. In acest fel s-a ajuns la situatia ca judetul Botosani sa aiba la sfirsitul lunii septembrie o rata a somajului de 9,9%, foarte apropiata de cea pe tara de la finele lui august, 8,1%, cu toate ca decalajul social si economic dintre Botosani si restul tarii este unul mult mai mare.
Vestea respingerii documentatiilor depuse la inceputul lunii octombrie a lasat aproape fara grai edilii oraselor mentionate, ei aratindu-se bulversati dupa ce Monitorul le-a adus la cunostinta despre cele relatate. "Va rog sa ma scuzati dar efectiv nu va pot spune nimic. Trebuie sa ma linistesc putin dupa vestea «foarte buna» pe care mi-ati dat-o", a afirmat Corneliu Arosoaie, primarul Darabaniului. Viceprimarul Dorohoiului aproape ca nici nu ii venea sa creada ca a fost respinsa documentatia aminitita. "Pe noi nu ne-a anuntat nimeni. Aici situatia este extraordinar de dificila. Cind se va relansa economic Dorohoiul este o intrebare la care efectiv nu stiu cine ar putea sa dea un raspuns. La primarie este o criza financiara fantastica", declara Teodor Strachinescu.
Oficialitatile judetului se vad astfel puse in situatia de a nu putea onora promisiunile mai mult sau mai putin vagi ale guvernului, care, la depunerea documentatiei de administratia Botosaniului a lasat sa se inteleaga ca este posibil chiar la prima sedinta de guvern sa fie supus dezbaterii un proiect de hotarire prin care macar unul dintre cele trei orase sa fie declarat zona defavorizata. Deputatul Viorica Afrasinei spune ca, in schimb, Botosaniul va fi inclus in zona intii, din cele zece create de guvern pe tara, in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru dezvoltare. "Deja in luna noiembrie se pot depune proiecte pentru accesarea de fonduri, cea mai mare parte a programului urmind sa se deruleze anul viitor", afirma Afrasinei. "Eu am promis la inceputul mandatului crearea de noi locuri de munca, nu strict declararea unor localitati zone defavorizate, cu toate ca ar fi fost o chestiune foarte buna daca s-ar fi obtinut acest statut. Insa, daca nu se poate, nu se poate. Noi facem tot ce ne sta in putinta in ceea ce priveste atributiile prefecturii referitoare la locurile de munca", ne declara prefectul Costica Macaleti.
Autoritatile locale se vad insa din nou puse in situatia de a gasi alte solutii pentru cresterea economica a judetului si inclusiv a nivelului de trai. Prefectul Costica Macaleti crede ca trebuie create cit mai multe programe prin care sa se atraga fonduri, iar deputatul Afrasinei opineaza ca ar trebui totusi ca pe viitor, AJOFM sa ia in evidenta toti somerii care nu mai sint in plata pentru a se putea indeplini pina la urma criteriile pentru declararea unei localitati zona defavorizata. Principalul avantaj al declararii unei localitati zone defavorizate este cel ca in respectivul oras scad semnificativ toate taxele si impozitele aplicate agentilor economici. Societatilor comerciale le convine astfel sa investeasca intr-o asemenea zona, creind locuri de munca, implicint inregistrindu-se o crestere economica si a nivelului de trai. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii