Prima iubire

miercuri, 14 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Prima iubire

O zi ca oricare alta in perioada comunismului, data de 14 februarie a capatat valente noi in ultimii ani devenind "Ziua indragostitilor". Sarbatoarea Sfintului Valentin a capatat o insemnatate aparte si in rindul V.I.P-urilor botosanene. Oameni cunoscuti mai ales de prin ziare si de la televizor, acestia au avut povesti deosebite de dragoste.
"Era prin1969, eu eram student, ea asemenea si inaintea unei sesiuni de examene de iarna ne-am vazut prima data la biblioteca de la Institutul Politehnic. Eram la mese de studiu diferite, dar, stiti cum e, cu ochii se mai fura cite o privire. Intimplarea a facut ca aveam o cunostinta comuna care ne-a prezentat unul celuilalt", suna inceputul povestii de dragoste a noului subprefect Constantin Hutu. La trei ani dupa intilnirea de la biblioteca, fata avea sa ii devina sotie. De atunci au trecut aproape trei decenii. "Dupa o perioada de timp dragostea este gindita intr-un alt mod decit in tinerete, ea insa exista, doar ca se manifesta sub o alta forma. Tentatii exista pentru orice fel de oameni, esential este insa sa iti aduci aminte la timp ca ai un partener de viata cu care te-ai legat din dragoste si fata de care ai anumite obligatii, inclusiv aceea de a-i fi credincios", mai spune Hutu.
Desi duri in declaratii, PRM-istii sint deosebit de sentimentali cind vine vorba de sexul slab. "Nu as putea spune cind m-am indragostit prima oara. Eu sint un etern indragostit. As putea spune ca eu nu sint indragostit de o femeie, ci de substanta de puritate si bun simt pe care o degaja orice femeie. Asta nu inseamna insa ca nu port un respect deosebit celei care mi-a facut o fata mare si desteapta. Pentru acest lucru ii voi fi recunoscator toata viata", ne destainuie consilierul Guraliuc, al carui prenume este chiar Valentin. Acesta ne-a povestit cum si-a cunoscut sotia, cu care a intrat in vorba intr-un autobuz. "Pe 17 august 1980 participam la Mircesti, judetul Neamt, la festivalul de poezie si arta plastica «Vasile Alecsandri», la care am luat Marele Premiu si titlul de laureat la sectiunea poezie. Ea era reprezentanta judetului Iasi la sectiunea arte plastice. Am intrat in vorba in autobuzul cu care ne intorceam. O luna de zile ne-am sunat zilnic la telefon, iar dupa un an si jumatate ne-am casatorit", povesteste Valentin Guraliuc. Cu toate ca "Ziua indragostitilor" o considera una de import, consilierul Guraliuc va incerca sa o marcheze intr-un mod deosebit. "Ii voi propune o cina romantica dar probabil ca nu va fi de acord. Dragostea este un sentiment foarte complex. De altfel, calitatea care ne diferentiaza de animale este tocmai dragostea", crede Val Guraliuc.
Deputata Viorica Afrasinei, recunoscuta pentru sentimentalismul si lacrimile varsate chiar in plenul parlamentului nu isi mai aminteste cind s-a indragostit intiia oara. "Atunci erau mai mult prietenii", spune ea. In schimb felul in care si-a cunoscut sotul nu il va uita niciodata. "Am fost colegi de facultate, doar ca el era cu un an mai mare decit mine. Colegi fiind, ne-am imprietenit, mai ales ca o cunosteam si pe sora lui. La inceput a fost o prietenie frumoasa, colegiala, apoi ne-am cunoscut parintii si la revelionul 1977 ne-am logodit. Abia dupa ce m-am casatorit m-am indragostit cu adevarat de el. Data casatoriei o am inscriptionata si pe verigheta", povesteste parlamentara de Botosani. Viorica Afrasinei isi serbeaza ziua de nastere chiar pe 14 februarie. "Probabil ca atunci cind mi-au pus numele parintii mei nu stiau de «Ziua indragostitilor» si de aceea nu am prenumele Valentina. Pe 14 februarie sint prezenta la lucrarile parlamentului, probabil intr-o sedinta de comisie. De obicei, ziua de nastere o sarbatoresc cu sotul si copiii", mai afirma deputata Afrasinei.
Catalin Flutur, administrator asociat al SC Locativa SA si-a cunoscut sotia la cumparaturi. "A fost un «coup de foudre». Pentru mine «Ziua indragostitilor» este in fiecare zi pentru ca sint indragostit ca la inceput de sotie. De obicei incerc sa fac o iesire in doi si sa sarbatorim impreuna, chiar daca la Botosani nu avem conditiile din capitala. Anul trecut am marcat evenimentul printr-o actiune simpatica organizata la un restaurant din oras", spune Catalin Flutur.
Si oamenii de afaceri botosaneni au povestile lor de dragoste. Dan Andrascu, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agircultura (CCIA) s-a indragostit prima oara in liceu. "Aveam 17 ani iar ea era mai mica decit in mine. Apoi, eu am plecat la facultate si ea a ramas in oras si, sigur ca, ochii care nu se vad, se uita la altcineva", isi aminteste Dan Andrascu. Povestea care l-a legat de sotia sa a inceput in copilarie, a continuat o perioada tocmai la Cluj, iar acum se desfasoara la Botosani. "Ne-am cunoscut cind eram mici si, dupa multi ani, ne-am reintilnit la Cluj. Acolo eu imi faceam actele pentru angajare, iar ea primise repartitie tot pentru o unitate din oras. Ne-am revazut pe strada deoarece locurile noastre de munca se aflau pe aceeasi strada. Normal ca eu i-am cerut o intilnire. Imi place sa cuceresc eu femeile, nu sa ma cucereasca ele pe mine", se destainuie presedintele CCIA. Cei doi s-au casatorit in 1980 si au un baiat de 19 ani. "Dragostea a ramas si dupa acesti 21 de ani. Se spune ca, intr-o casnicie, primii cinci ani sint mai grei, urmatorii sint toti la fel. Insa, daca exista intelegere, nu mai este greu. Doi oameni se unesc pentru a imparti si bucuriile dar si necazurile", mai spune Dan Andrascu.
Probabil ca unii dintre dumneavoastra va regasiti, altii nu, in aceste povesti de dragoste. Frumusetea sentimentului consta insa tocmai in lipsa tiparului si in prezenta surprizelor la tot pasul. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii