Privatizari cu paravan

joi, 28 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Privatizari cu paravan

Vinzarea societatilor comerciale Moldopan si Alimentatie Publica SA reprezinta exemplul cel mai elocvent pentru cum nu ar trebui sa fie facuta o privatizare. Ambele societati, vindute in urma cu doi si, respectiv, trei ani de fostul Fond al Proprietatii de Stat, demonstreaza ineficienta actului de privatizare, atit din punct de vedere economic, cit si din punct de vedere social. Prin contracte de vinzare-cumparare suspecte, societatile Moldopan si Alimentatie Publica au ajuns, amindoua, pe mina omului de afaceri Constantin Cuciureanu.
Fabrica de piine Moldopan a fost vinduta, cu semnatura fostului director al Directiei Teritoriale Botosani, Emilian Popa, unui SRL al lui Cuciureanu. Com Claudia SRL, societate cu un capital social de doua milioane de lei, a devenit proprietara unei fabrici foarte mari, de peste sapte miliarde de lei. Tranzactia dintre Cuciureanu si fostul FPS a avut loc in ciuda faptului ca, la vremea respectiva, Cuciureanu era dator, prin firmele sale, societatii Moldopan, pe care ulterior a cumparat-o. La inceputul anului 2000, cind a fost facuta privatizarea Moldopan, Com Claudia avea o datorie neachitata de patru milioane de lei fata de fabrica de piine, in timp ce Pro- Iris, o alta societate care i-a apartinut lui Cuciureanu, avea datorii fata de Moldopan de aproape 60 milioane de lei.
Fabrica de piine a fost vinduta in urma unei licitatii cu strigare, la care cei inscrisi, pe linga Com Claudia, au facut mai mult figuratie. Pe linga firma lui Cuciureanu, la licitatie s-au mai inscris sora acestuia, Florica Pelinescu, Alexandru Szabo, o persoana fizica din afara judetului, precum si firma Atalanta Impex SRL Botosani, firma exlusa din start, pentru neprezentarea documentelor de participare prevazute de lege. FPS a scos la vinzare 3.966.733 actiuni, adica 53, 4% din actiunile fabricii. Licitatia a pornit de la un pret de oferta de 1.550 lei/actiune, insa, pentru ca nimeni nu a oferit acest pret, licitatia s-a desfasurat cu pasi in scadere. Abia la pasul 11, care de altfel era si ultimul, Com Claudia a acceptat sa plateasca pretul de 806 lei/actiune, adica aproape jumatate din pretul initial. Cuciureanu a reusit sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni de la Moldopan la un pret de 3,1 miliarde de lei, asta in conditiile in care societatea, care detine o fabrica de piine la Botosani, o moara la Botosani, o sectie la Dorohoi si inca una la Saveni, valoarea totala a acestora fiind, la acea data, de peste 7,5 miliarde de lei. Cuciureanu a obtinut un contract foarte avantajos, avind posibilitatea sa plateasca fabrica in patru rate anuale, prima fiind garantia de participare la licitatie, iar celelalte urmind a fi platite pina la sfirsitul lunilor ianuarie ale fiecarui an, 2001, 2002 si 2003. Si ca totul sa fie in regula, FPS a acceptat si efectuarea, de catre Com Claudia, a unor investitii derizorii, de doar 264,9 milioane lei.
Latura sociala a contractului a fost, de asemenea, in favoarea lui Cuciureanu. Cu acordul FPS-ului, Cuciureanu a avut posibilitatea de a disponibiliza, in momentul preluarii fabricii, 60% din totalul salariatilor din fabrica, adica 148 din cei 246 salariati existenti la acea data. Clauza este cu atit mai ciudata cu cit, in general, FPS impunea investitorilor mentinerea personalului timp de citiva ani. La un an de la preluarea fabricii, Moldopanul inchide si sectia de panificatie de la Dorohoi, concediind cea mai mare parte din personalul de acolo. Se pare ca Moldopanul intentioneaza sa vinda sectia de la Dorohoi la un pret prin care Cuciureanu si-ar acoperi banii platiti pentru intreaga fabrica.
Ciudateniiile din privatizarea Moldopan nu se opresc aici. La nici un an de la cumpararea, mai exact pe 7 august 2000, Com Claudia, prin patronul Constantin Cuciureanu, cesioneaza, cu acordul FPS, toate actiunile cumparate unei alte firme. Este vorba de Claudia 2000 SRL, firma ale carei parti sociale sint detinute de Florica Pelinescu, sora lui Cuciureanu. Manevra urmareste, probabil, trecerea lui Cuciureanu in planul secund al afacerii, pentru a anula discutiile legate de privatizarea dubioasa a fabricii.
Paradoxul este ca, desi a renuntat la afacere, in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor Moldopan de pe 5 septembrie 2000, Cuciureanu este numit administrator unic. Aceasta modalitate de lucru lasa sa se inteleaga faptul ca Constantin Cuciureanu a fost de acord cu trecerea fabricii de piine din proprietatea sa, cu conditia ca toate afacerile sa fie controlate tot de el, din pozitia de administrator unic.
Fostii salariati ai Moldopan, constituiti in PAS, au contestat, in 2000, modul de privatizare a societatii, cerind rezilierea contractului, insa fostul FPS nu a tinut cont de cererea lor. Fostul lider de sindicat din fabrica, Dumitru Suiu, a fost concediat ilegal imediat dupa preluarea de catre Cuciureanu a societatii. Suiu, care s-a opus politicii de personal a patronului Moldopan, l-a actionat in judecata pe Cuciureanu, instanta dindu-i cistig de cauza. Liderul de sindicat a obtinut plata retroactiva a salariilor si dreptul de a fi reangajat, insa a refuzat sa se intoarca in unitate.
Societatea Alimentatie Publica a fost si ea una contraversata, patronul Constantin Cuciureanu, care a cumparat unitatea in 1999, nerespectind unele clauze din contract. Cuciureanu nu a gajat actiunile cumparate, asa cum prevedea contractul de vinzare cumparare, astfel incit in luna ianuarie Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Patricipatiunilor Statului a deschis o actiune in instanta impotriva cumparatorului.
Dosarele de privatizare ale celor doua societati, Moldopan si Alimentatie Publica, se afla deja pe lista "neagra" a privatizarilor suspecte, care urmeaza a fi verificate de politistii de la Serviciul de Informatii si Protectie Interna si de cei de la Politia Economica. De asemenea, exista informatii ca dosarele respective ar putea fi verificate si de Curtea de Conturi, imediat ce aceasta va primi, prin lege, dreptul de a verifica privatizarile. Constantin Cuciureanu, implicat in alte citeva afaceri dubioase, cum ar fi cea cu cupoane agricole, este dificil de gasit. Surse demne de incredere sustin ca in prezent Cuciureanu se afla in spital si beneficiaza de ingrijire medicala dupa un program scurt, de dimineata pina la amiaza. (Cristian LUPASCU)

Comentarii