Ramin in arest

duminică, 18 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Ramin in arest

Primul termen al procesului Simionovici – Grigoriu, trimisi in judecata de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava sub acuzati de luare de mita, fals in declaratii, evaziune fiscala si respectiv complicitate la luare de mita, s-a derulat, surprinzator, in cursul zilei de ieri. Sesizata pe baza rechizitoriului depus in data de 13 noiembrie, instanta de judecata a observat ca mandatele de arestare preventiva emise pe numele fostului prefect, Alexandru Simionovici si pe numele lui Mihai Grigoriu, fostul director al Directiei de fond funciar din cadrul Prefecturii, ar fi expirat pe data de 18 noiembrie si a fixat termenul de ieri numai pentru analizarea necesitatii prelungirii mandatelor. Sedinta s-a desfasurat in jurul orei 13, cind cei doi inculpati au fost adusi in sala sub escorta. Atit avocatii angajati de Simionovici, cit si aparatorul lui Grigoriu au sustinut in fata completului ca masura arestarii preventive nu mai este justificata, cu atit mai mult cu cit urmarirea penala a fost finalizata, iar toti martorii au fost deja audiati. Ca si in celelalte ocazii in care s-a pus problema prelungirii mandatelor pe numele celor doi, avocatii au invocat starea precara a sanatatii inculpatilor, Simionovici avind la activ trei atacuri cerebral-vasculare, iar Grigoriu suferind de cardiopatie ischemica, dar si faptul ca, prin pozitiile avute pina la arestare, cei doi nu pot reprezenta un pericol public.
Daca aparatorii lui Simionovici au mers strict pe prevederile legale, incercind sa demonstreze ca nu mai sint motive pentru pastrarea acestei masuri speciale, avocatul care il reprezinta pe Grigoriu a fost mult mai acid si a sugerat instantei punerea sub urmarire penala si a celor doi patroni de la Tipografia "TIPO Erypan", Pantelimon Murgu si Sorin Honceriu, pe motiv ca "nu pot exista mituiti fara mituitori" si returnarea dosarului la Parchet pentru completari. Ba mai mult, avocatul lui Grigoriu a avansat o alta ipoteza: documentele care au stat la baza anchetei penale ar fi fost de fapt niste falsuri, realizate de patronii tipografiei, imediat dupa controlul Curtii de Conturi, care a stat de altfel la baza anchetei penale. Pe durata interventiilor, avocatii au facut apel la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si au invocat prezumtia de nevinovatie de care ar trebui sa se bucure cei doi inculpati, ei considerindu-se "nevinovati".
Daca Simionovici a sustinut ca pe nici un act nu apare semnatura lui si nu s-a intilnit decit de doua ori cu cei de la "TIPO Erypan", Grigoriu s-a considerat o victima a intimplarilor, sustinind ca nu a fost decit un simplu executant de ordine. Pe parcursul sedintei, care a durat aproximativ o ora, s-a marsat foarte mult pe schimbarea acuzatiilor aduse impotriva inculpatilor, pe motiv ca cei doi au fost arestati pentru anumite presupuse infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita si au fost trimisi in judecata sub cu totul alte acuzatii. Totusi, avind in vedere ca termenul de ieri fusese stabilit numai pentru eventualitatea prelungirii mandatelor, instanta de judecata a luat in calcul numai elementele strict legate de acest subiect, iar dupa numai zece minute de deliberari a fost pronuntata hotarirea prin care mandatele emise pe numele lui Grigoriu si Simionovici au fost prelungite pina la 13 decembrie, data la care va incepe efectiv dezbaterea cauzei si urmarirea judecatoreasca. Pentru termenul din decembrie, instanta a decis sa fie citati, pe linga cei doi inculpati, martorii trecuti de procurori in rechizitoriu, dar si cei doi patroni ai Tipografiei "TIPO Erypan" SRL, care vor fi audiati. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii