Recopan inca mai face victime

luni, 29 octombrie 2001, 00:00
2 MIN
 Recopan inca mai face victime

Numarul bolnavilor internati de pe urma toxiinfectei alimentare care a bulversat orasul in ultimele zile a ajuns la aproape 300 de persoane, dintre care 228 de copii. Desi focarul epidemiologic este aproape stins, totusi, cele doua sectii de Boli Infectioase ale Spitalului "Sf.Gheorghe" mai inregistreaza inca internari. Simbata, 13 copii si 12 adulti au fost internati in spital cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara. Si ieri, o femeie din localitatea Corni a fost internata tot cu acelasi diagnostic, dupa ce consumase aceleasi produse de patiserie a societatii Recopan SRL. Ieri, la ora prinzului, in spital se mai gaseau internate 159 de persoane, dintre care 61 de adulti. "Orice epidemie are un virf, pe care noi l-am inregistrat miercuri seara si joi, si o coada. Putem spune ca sintem la coada epidemiei, numarul internarilor scazind vizibil in ultimele 24 de ore. Nu se poate spune ca focarul este stins in totalitate, deoarece simbata noaptea am internat 2 femei din Havirna, care consumasera produse de patiserie. De altfel, multa lume din mediul rural a cumparat astfel de produse pentru sarbatoarea de Sfintul Dumitru si de aceea mai asteptam si in zilele urmatoare sa mai fie citeva cazuri, insa nu la amploarea a ceea ce a fost. Situatia este sub control, nefiind cazuri foarte grave si s-au internat doar cazurile care au avut nevoie de tratament si de perfuzii", a declarat dr. Viorica Zbranca, sefa sectiei de adulti. In cazul copilului transportat de urgenta la Iasi in coma de gradul II nu a fost vorba de toxiinfectie alimentara. Investigatiile medicilor ieseni au demonstrat ca este vorba de o intoxicatie cu o substanta de origine necunoscuta, la aceasta ora starea lui fiind la fel de grava.
In urmatoarele 2-3 zile, majoritatea celor internati in spital vor fi externati. Si in judetul Suceava numarul celor care au ajuns in spital dupa ce au consumat produse distribuite de societatea Recopan este in crestere. Simbata seara, la spitalul din Suceava erau internate 27 de persoane cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara, majoritatea din localitatile Salcea, Dumbraveni si Plopeni.
Analizele de laborator au scos in evidenta ca toxiinfectia alimentara care a bagat in spital 300 de botosaneni, fara a mai lua in calcul si persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare, a fost produsa de o salmonella, insa pina in prezent nu se stie cu exactitate tipul. Din declaratiile medicilor infectionisti, se pare ca este vorba de o salmonella de tipul B0. Probele recoltate din ingredientele folosite la prepararea produselor de patiserie-cofetarie dar si de la angajati nu au scos in evidenta microorganismul. Insa, s-a gasit salmonella la probele luate din crema si de la bolnavi, ceea ce intareste ideea ca aceasta contaminare s-a produs in timpul procesului de preparare a cremei. Nici cum a ajuns aceasta bacterie in crema nu se poate spune cu exactitate pina la aceasta ora, insa ar putea fi vorba de folosirea unui vas murdar la prepararea acesteia. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii