Sedinta mozaic a Consiliului Local

joi, 05 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Sedinta mozaic a Consiliului Local

Miercuri dupa-amiaza a avut loc o noua intrunire a consilierilor locali. Sedinta a inceput cu interventia parintelui protopop Lucian Leonte care a propus celor prezenti o altfel de sedinta. "In Ziua Floriilor organizam un pelerinaj care incepe la ora 4. La sase vrem sa va invitam la o sedinta fara ordine de zi la cantina bisericii «Sfintul Ilie». Nu vrem sa tratam ceva anume ci dorim intarirea apropierii intre Consiliul Local si institutia bisericii", a spus parintele protopop.
Apoi, desi initial convocarea era facuta pentru AGA de la societatea Termica, intrunirea s-a transformat in sedinta de consiliu, pe ordinea de zi fiind trecute la primul punct revocarea HCL 24, 25/2001 referitoare la rezilierea contractelor dintre CL si societatile Urban Serv si Locativa, iar la celelalte doua, infiintarea in cadrul primariei a directiei de administrare piete, cimitire, obor si bazar, respectiv a serviciului de fond locativ. Revocarea s-a efectuat rapid, neinregistrindu-se nici un vot impotriva. Insa, dupa ce au facut acest lucru consilierii s-au codit sa voteze si punctul al doilea al hotaririi, fapt care insemna ca, practic, s-a ajuns la situatia de la inceputul anului cind primaria nu administra nici una dintre activitatile mentionate. "Pe ce baza am revocat si acum votam din nou?" s-a intrebat Mircea Trufasu. "Sintem pusi a doua sau a treia oara in situatii neprevazute pentru ca aparatul primariei nu isi face treaba. Nu se poate asa ceva", a afirmat consilierul Clocotici. Prezent la sedinta, Gheorghe Munteanu, secretarul prefecturii, le-a spus consilierilor ca odata adoptat proiectul de revocare a hotaririlor 24,25/2001 prefectura nu va mai ataca in contencios. Satisfacuti, consilierii l-au aplaudat pe reprezentantul prefecturii, ulterior cu doar doua voturi impotriva (ale liberalilor Rogojinschi si Pricopie), fiind votata si infiintarea directiei si a serviciului mentionat.
A urmat apoi alegerea directorilor generali a societatilor subordonate CL, perioada in care deja statutul sedintei era unui incert, unii membri ai CL spunind "sintem AGA", iar altii, "sintem Consiliu Local". Desemnarea acestora va ramine in analele consiliului ca momentul de virf al consensului si a bunei intelegeri din cadrul CL, toate cele patru persoane propuse neinregistrind nici un vot impotriva. Astfel, pentru o perioada de patru ani, au fost stabiliti directorii: Bogdan Pantiru la Termica, Ioan Comarita la Eltrans, Catalin Flutur la Locativa si Mihail Gheorghiu la Urban Serv. Doar ultimul nu era deja director general al societatii, el inlocuindu-l pe Viorel Negru, care, asa cum am mai aratat, va deveni director al directiei de administrare piete, cimitir, obor, bazar din cadrul primariei.
Dupa alegerea directorilor sedinta a devenit cu siguranta AGA pentru ca a inceput sa se prezinte raportul de activitate al Termica pe 2000. Consilierii nu au dat prea mare atentie materialului citit de directorul societatii, unii odihnindu-se pe hol iar alti citind ziare. Raportul a fost unul interesant pentru ca, dupa foarte multi ani, societatea a inregistrat din furnizarea energiei termice un profit net de 447 milioane lei, in plus ea iesind din iarna cu un stoc de 10.000 tone de pacura. Mult mai preocupati s-au aratat peste citeva minute cind s-a solicitat stabilirea salariilor directorilor societatilor din subordinea CL. Interesul lor se explica prin faptul ca membrii consiliului de administratie ai acestor unitati primesc o indemnizatie de 10% din salariul directorului. Bogdan Pantiru a trebuit sa propuna o suma pentru salarii, adica sa isi stabileasca propriul salariu. Refuzind sa dea curs initiativei consilierilor, s-a convenit ca acest lucru sa fie facut de consiliul de administratie. Consilierii au dat si tot felul de indicatii directorului Termica, de genul "contorizarea trebuie facuta la modul cel mai sever" sau "trebuie reparata reteau primara", adica lucruri pe care le stiu pina si copiii din clasa a doua dar care nu se pot face din lipsa banilor. Abia primarul a spus lucrurilor pe nume. "La Termica impactul asupra populatiei este esential. Noi sintem pe un butoi de pulbere. Daca Termica nu functioneaza 30 de zile, va spun ca nu mai sintem nici unul dintre noi aici peste o luna de zile", a aratat primarul Florin Egner. Sedinta a continuat cu aprobarea unei linii de creditare pentru Urban Serv, terminindu-se cind afara incepuse sa se insereze. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii