Tepe italiene la Botosani

joi, 05 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Tepe italiene la Botosani

Un recent control efectuat de comisarii Garzii Financiare din Botosani la societatile comerciale botosanene care au ca asociati cetateni straini sau persoane juridice straine a scos la suprafata grave nereguli financiare de pe urma carora statul roman a pierdut miliarde de lei. Firmele straine, in general cele din domeniul confectiilor, gasesc multiple modalitati de a pacali statul roman, incepind de la nerepatrierea valutei pina la nejustificarea importurilor temporare sau plata catre persoane straine a importante sume de bani fara impozitare. Dupa ce adopta una din practicile frauduloase de adunat bani, cea mai mare parte a afaceristilor straini abandoneaza activitatea si parasesc tara.
Garda Financiara a descoperit un lant de firme cu capital integral sau majoritar strain care au intrat in combinatie pentru a sterge urmele unor sume mari de bani. Cinci societati, in actionariatul carora erau implicati cetateni italieni, au rulat pe cai ilegale o cantitate de marfa pentru ca, in final, aceasta sa ajunga in Italia. Aproape toate firmele pe la care a trecut marfa nu au inregistrat-o, asa cum prevede legea, in evidentele contabile, iar la finalul operatiunii, stocul de confectii a parasit tara fara a fi declarat la vama pentru a fi platite taxele vamale, exportatorii fentind astfel obligatia legala de a repatria valuta.
Societatea comerciala Sill Conf Botosani a importat, in luna februarie a acestui an, piese croite si auxiliare pentru confectii a caror valoare declarata la vama a fost de 39 de milioane de lire italiene. Marfa bruta a fost importata pe baza de contract de la firma italiana Re & Son. Firma care a efectuat importul, Sill Conf, nu a prelucrat produsul brut, ci a incheiat un contract de executare a produselor finite cu o alta societate cu capital majoritar italian, la care Re & Son detine 75% din capitalul social. In luna martie, firma respectiva isi inceteaza activitatea, iar asociatii italieni parasesc tara, lasind marfa unei alte firme italiene. Aceasta, fara a fi proprietar sau producator, expediaza marfa catre o alta firma care, ulterior, o livreaza mai departe in Italia. Intreaga cantitate de marfa a fost trimisa in Italia fara documente legale, adica fara declaratie vamala de export, fara factura interna si externa sau declaratie de incasare valutara. Valoarea totala a marfii care a parasit tara fara documente legale, stabilita pe baza documentelor societatii Sill Conf, este de 787 milioane de lei, bani care trebuie recuperati de la o firma cu capital italian din Oradea, cea care a facut in final exportul. Gaselnita la care au recurs italienii este de fapt urmatoarea: prima firma din lant a importat materia prima pentru confectii, acestea urmind a fi prelucrate in regim "lohn". Deoarece legislatia romana scuteste de plata taxelor vamale asemenea cazuri – fiind incadrate la import temporar – prima firma din circuit a profitat de aceasta. In continuare, suprapunind mai multe fime fantoma pe circuit care, chipurile, efectueaza diferite prelucrari, urma importului temporar se pierde. In final, ultima veriga exporta pur si simplu produsele finite, incasind banii.
Comisarul sef al Garzii Financiare Botosani, Paul Mustata, sustine ca in urma controlului efectuat comisarii au confiscat suma de 787 de milioane de lei. De asemenea, a fost sesizat Inspectoratul Judetean de Politie si Directia Regionala a Vamilor de la Iasi, care urmeaza sa verifice importurile firmelor respective. Garda Financiara a sechestrat utilajele care au facut obicetul tranzactiilor dintre firmele italiene si a mai confiscat confectii in valoare de 40 de milioane de lei. In urma verificarilor ce urmeaza a fi efectuate de organele de control se va stabili exact prejudiciul creat de firmele cu capital majoritar italian. (Cristian LUPASCU)

Comentarii