Un noian de privilegii vine peste consilieri

duminică, 10 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Un noian de privilegii vine peste consilieri

Senatul a adoptat in urma cu citeva zile legea alesilor locali. Intens mediatizata si prezentata de partidul de guvernamint ca un act normativ ce va stabili conditii mult mai severe de exercitare a mandatelor pentru conducatorii locali, normativul se constituie in buna parte intr-o reactualizare a noii legi a administratiei publice locale si chiar intr-o crestere considerabila a drepturilor alesilor locali.
Foarte multe dintre prevederile acesteia care se doresc a fi chestiuni care ingreuneaza viata primarilor, viceprimarilor, consilierilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene au fost deja stabilite in legea noua a administratiei care tocmai a fost adoptata pe 23 mai. Astfel, se reitereaza faptul ca viceprimarii nu mai au voie sa fie si consilieri, ca administratorii regiilor sau serviciilor publice din subordinea CL sau CJ nu pot fi consilieri, ca primari si viceprimarii, presedintii si vicepresedintii CJ nu pot fi reprezentanti in adunarile generale ale actionarilor de la societatile cu capital majoritar de stat, lucruri care sint stabilite inainte de aparitia legii alesilor locali. Totodata, calitatea de primar sau consilier inceteaza de drept inainte de expirarea duratei normale a mandatului in cazul schimbarii domiciliului intr-o alta localitate, respectiv alt judet sau a condamnarii prin hotarire judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, lucruri care de asemenea sint deja stipulate in actele normative aparute pina in prezent si referitoare la alesii locali.
Capitolul "Protectia legala a alesilor locali" confera avantaje nu numai consilierilor ci si familiilor acestora. "Alesii locali nu pot fi trasi la raspundere juridica, sub nici o forma, pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului", se arata la art.33 al legii. Pe intreaga durata a mandatului alesii locali, copii si nevestele acestora se bucura de protectie juridica pentru infractiunea de ultraj ceea ce inseamna ca a lovi un copil de consilier este cam acelasi lucru cu a agresa un politist sau un jandarm.
Drepturile alesilor locali se intind pe durata a 17 capitole si au la inceput aceleasi prevederi referitoare la suspendarea postului pe timpul exercitarii mandatului, dar si o noutate care poate l-ar fi ajutat la timpul respectiv pe ex-prefectul Alexandru Simionovici. Aceasta deoarece legea arata ca, in cazul aparitiei unor reorganizari la fostul loc de munca, sefii respectivei institutii sau societati sint obligati sa comunice persoanei care indeplineste un mandat in administratie ce post le revine in cadrul noii organigrame. Mai mult decit atit, timp de doi ani de la data incetarii mandatului fostilor demnitari locali nu li se poate modifica sau desface contractul de munca si nici nu pot fi eliberati din functie pe motive ce nu li sint imputabile. Anuntata chiar de catre premier, diminuarea drastica a indemnizatiilor consilierilor va insemna practic o pastrare a celor actuale. Noua lege prevede intr-adevar ca indemnizatia sa fie de doar 5% din leafa primarului sau a presedintelui CJ, dar da dreptul alesilor sa primeasca alte doua indemnizati lunare doar pentru sedintele de comisie, lucru care inseamna ca indemnizatia este de fapt de 15% din salariul conducatorilor primariei si Consiliului Judetean. Cum prin legea bugetului pe acest an veniturile primarilor si a presedintilor CJ au cunoscut o crestere de aproximativ 1,5 milioane lei, salariile nete ale acestora trecind binisor de zece milioane lei, indemnizatiile consilierilor nu vor inregistra scaderi considerabile. In continuare trebuie spus ca sefii alesi ai primariei si ai CJ "au dreptul la decontarea, in conditiile legii, a cheltuielilor facute cu ocazia mandatului, precum si recuperarea eventualelor pagube ce le-ar fi pricinuite in exercitarea acestuia", fara sa se specifice insa ce lucruri pot intra in categoria "pagube". Totodata, alesii care nu au domiciliul in localitatea de resedinta a unitatii administrativ teritoriale si care folosesc autoturismul proprietate personala pentru a se deplasa la sediul primariei in vederea exercitarii mandatului li se va plati benzina, iar in cazul in care uzeaza de un mijloc de transport in comun li se achita biletul.
Obligatiile alesilor sint, bineinteles, mai putine, majoritatea dintre acestea riscind chiar sa stirneasca zimbetul votantilor deoarece legea le spune sa nu injure alegatorii, sa aiba grija sa nu scape toate informatiile si sa nu ceara spaga. Astfel, alesii au indatorirea de a participa "cu buna credinta si fidelitate fata de tara si colectivitatea care i-a ales" la exercitarea functiei, trebuie "sa se supuna regulilor de curtoazie si disciplina si sa nu foloseasca in cuvintul lor sau in relatiile cu cetatenii expresii injurioase, ofensatoare sau calomnioase", "sint obligati la probitate si discretie profesionala", si nu au voie sa ceara "bani, foloase materiale sau alte avantaje". Pentru incalcarea legii administratiei publice sau a prezentului normativ consilierii se pot alege maximum cu retragerea indemnizatiei pe una-doua sedinte sau excluderea temporara de la lucrarile consiliului.
Culmea este ca noua lege prevede sanctiuni mult mai aspre pentru conducerile primariilor si ale CJ. Viceprimarii, presedintele si vicepresedintii CJ pot fi eliberati din functie daca au incalcat Constitutia, celelalte legi ale tarii sau au prejudiciat interesele tarii sau ale orasului, respectiv judetului, pe care il conduc. Primarii pot fi revocati din functie in urma unui referendum in conditiile trasate de legea administratiei. Legea prevede si 19 abateri pentru primar care pot duce la suspendarea din functie pe una-doua luni. Pentru punerea in practica a acestor sanctiuni se va forma un "colegiu de disciplina" care se va organiza in fiecare judet si al carui presedinte va fi un judecator desemnat de presedintele tribunalului dintre magistratii sectiei de contencios administrativ, restul membrilor fiind desemnati de guvern.
Legea alesilor locali trebuie adoptata si de Camera Deputatilor ea urmind sa intre in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. La 60 de zile dupa intrarea in vigoare regulamentele de functionare ale consiliilor locale si judetene vor trebui modificate si completate conform prezentului act normativ. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii