Un sfert din Botosani traieste din pensii

marți, 17 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Un sfert din Botosani traieste din pensii

Judetul Botosani a inregistrat, in ultimii zece ani, cea mai spectaculoasa si, totodata, cea mai periculoasa evolutie socio-democrafica din istoria sa. Nu mai putin de un sfert din populatia judetului traieste in prezent din pensiile acordate de stat din bugetul asigurarilor sociale. Asta in conditiile in care numarul contribuabililor la bugetul asigurarilor sociale, adica cel al salariatilor, este la jumatate din numarul pensionarilor. Situatia este total nefericita, daca ne gindim ca fiecare salariat tine in spate doi pensionari, un somer si un copil. Din totalul populatiei de 463.808 locuitori, 133.818 persoane sint pensionate, 74.100 sint salariate, iar 102.500 se ocupa de agricultura de subzistenta.
Numarul pensionarilor a cunoscut o crestere constanta, dublindu-se fata de 1989 cind existau 68.155 de pensionari. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in rindul pensionarilor de stat, acolo unde numarul a crescut de trei ori, de la 24.274 de pensionari in 1989 la 63.075 in 2000.
Cresterea numarului pensionarilor este determinata de conditiile de pensionare bune prevazute in vechea lege a pensiilor, care permiteau iesirea la pensie mai devreme decit cea actuala. Foarte multi salariati aflati in pragul pensionarii au acceptat, in ultmii ani, sa fie disponibilizati cu salarii compensatorii, pentru ca la expirarea acestora sa isi intocmeasca dosare pentru pensii anticipate.
Situatia este cu atit mai grea cu cit contributia la bugetul asigurarilor sociale recuperata de la cei 74.100 de angajati este total insuficienta pentru acoperirea fondului de pensii pentru pensionarii din judet. Spre exemplu, Casa Judeteana de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale Botosani are nevoie lunar pentru plata tuturor pensiilor de circa 100 de miliarde de lei, in conditiile in care sumele incasate de la asigurati si de la angajatori se ridica undeva in jurul a 30- 35 de miliarde de lei. O revenire la echilibru a numarului de angajati- contribuabili la fondul asigurarilor sociale si cel al pensionarilor- consumatori de bani din bugetul asigurarilor sociale ar putea avea loc cel mai devreme peste zece ani, atunci cind noua lege a pensiilor, intrata in vigoare in acest an isi va produce efectele. De fapt, se urmareste o limitare a numarului de pensionari prin cresterea treptata a virstei de pensioare, de la 57 la 62 de ani pentru barbati, respectiv, de la 52 la 57 pentru femei.
Tot din contributia celor 74.100 de angajati sint suportate si indemnizatiile de somaj pentru cele aproape 30.000 de persoane din judet, precum si alocatiile pentru cei 90.176 de copii. O situatie similara este intilnita si in cazul asigurarilor de sanatate, salariatii botosaneni neputind acoperi prin contributia lor lunara de 7% cheltuielile spitalelor. Casa Judeteana de asigurari de sanatate a finalizat primul semestru al anului cu un deficit de peste 60 de miliarde de lei, in conditiile in care veniturile din contributiile angajatilor s-au situat la 186 de miliarde, iar cheltuielile la peste 240 de miliarde. Fondul de pensii, fondul de somaj cit si cel de sanatate necesare judetului Botosani sint asigurate prin redistribuiri, care au loc la nivel central, din excedentul inregistrat de judetele dezvoltate. (Cristian LUPASCU)

Comentarii