Unda verde la bugetul pe anul acesta

miercuri, 16 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Unda verde la bugetul pe anul acesta

Consiliul Judetean s-a intrunit ieri in cea mai importanta sedinta de la inceputul anului. In cadrul acesteia s-a votat bugetul pe 2001, la lucrari asistind si prefectul Costica Macaleti. Consilierii judeteni au avut de impartit aproape 600 miliarde de lei reprezentind subventia pentru energia electrica, sumele destinate echilibrarii bugetelor locale si banii pentru unitatile din subordinea CJ.
Primul proiect bugetar important supus aprobarii a fost cel de acordare a subventiei pentru energia termica. Initial, pentru Botosani era prevazuta o suma de 185,1 miliarde, pentru Dorohoi 12,3 miliarde, 3,4 miliarde pentru Saveni si un miliard, respectiv 3 miliarde pentru Darabani si Bucecea.
Executivul CJ a explicat ca potrivit ultimelor prevederi legislative din domeniu sumele pentru subventie se acorda in acest an in functie de cantitatea de energie termica furnizata in iarna precedenta. Acest lucru a nemultumit insa consilierii din zona Dorohoiului. "Noua ni se da 37% din ce solicitam iar Botosaniului 60%. Si asa sintem necajiti. La Dorohoi iarna trecuta caldura a inceput sa se dea la o luna dupa ce a venit frigul, iar apoi s-a furnizat cite doua ore dimineata si seara si foarte rar in cursul zilei. Apa calda nu s-a dat niciodata", a afirmat Gheorghe Grigoras. Paradaxol insa, edilii Dorohoiului au prezentat CJ date potrivit carora numai in acest an s-au produs circa 12.000 gigacalorii, lucru care ar fi insemnat ca dorohoienii au primit caldura si apa calda pe saturate in 2001. Data fiind aceasta situatie s-a decis trimiterea la fata locului a unei echipe formate din reprezentanti ai prefecturii si ai CJ care sa verifice exactitatea datelor prezentate. Pina la urma s-a hotarit alocarea in plus a 2 miliarde de lei Dorohoiului din suma initial repartizata Botosaniului, nu inainte ca presedintele CJ Ioan Aniculaese sa reaminteasca: "Ultima preocupare a unui consiliu local este incasarea banilor de la populatie. In schimb toti se bat pe sumele de la buget. Sint oameni care platesc dar si altii care au uitat unde sint sediile asociatiilor". Revenind la sumele repartizate, prin prisma celor 183 miliarde primiti, municipiul Botosani nu ar trebui sa aiba probleme cu furnizarea agentului termic in iarna viitoare, la preturile de acum banii fiind suficienti pentru procurarea unor cantitati de combustibili care sa asigure caldura in sezonul rece urmator.
Si mai multe discutii a stirnit insa impartirea celor 126 miliarde lei pentru echilibrare, noile criterii (suprafata localitatii, numarul de persoane asistate social, numarul de elevi in invatamintul preuniversitar si capacitatea financiara a populatiei) stirnind protestul reprezentantilor primariilor. Facindu-si cruce, viceprimarul Ilie Ion a spus: "Dumneavoastra credeti ca este corect ca la o populatie de 130.000 locuitori si 12.000 elevi sa se repartizeze doar sase miliarde lei? Sa dea Dumnezeu ca miliardele pe care le dati comunelor sa nu fie aruncate pe apa simbetei. Nu se poate sa dati o suma atit de mica pentru o resedinta de judet". Viceprimarul a solicitat acordarea macar a sumei de 10 miliarde lei. Si mai vehementa a fost Maria Sofian, primar al comunei Rachiti, care, intre altele a afirmat: "Toata lumea a spus ca primarii sint prosti si nu stiu sa cheltuie banii dar inainte de a se vota trebuia sa veniti sa ne intrebati: dom’ne ce probleme aveti?".
Nici unul dintre cei care au luat cuvintul nu au reusit insa sa influenteze votul final, proiectul initial trecind neschimbat. Potrivit acestuia municipiul Botosani si Dorohoi vor primi 6,6, respectiv 2,8 miliarde lei, iar orasele Saveni si Darabani cite 0,8 si 1,3 miliarde lei. Aplicarea noilor criterii a produs anomalii, 43 de comune primind mai multi bani decit Saveniul, a treia asezare urbana a judetului, in timp ce alte doua comune (Flaminzi si Sulita) au primit aproape aceeasi bani ca Dorohoiul. In ceea ce priveste municipiul Botosani, dupa aceasta impartire, perspectivele sint cit se poate de intunecate, viceprimarul Ilie Ion anuntind ca nu se vor putea acorda banii pe cupoanele din 2000/2001, ca nu se vor putea vira sumele pentru protectia copilului, ca se vor intrerupe probabil igienizarile in scoli si ca se vor sista lucrari de investitii care vor duce implicit la trimiteri in somaj.
Spre final s-au impartit cele 251,1 miliarde lei ale bugetului propriu judetean. Cea mai mare suma, de 56,6 miliarde lei a fost alocata asistentei sociale, implicit Directiei pentru Protectia Copilului. Spre drumuri s-au directionat 38 miliarde lei, spre invatamintul special 22,1 miliarde lei, iar pentru pentru autoritatile publice 17,4 miliarde lei. Muzeul, Centrul de Creatie, Biblioteca "Mihai Eminescu" si celelalte institutii de cultura subordonate CJ au primit 18 miliarde lei, in timp ce pentru servicii, adica in principal RAJ"Apa" s-au dat 25,7 miliarde lei, iar pentru agricultura doar 2 miliarde lei. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii