Afaceri cu miros de gunoaie

marți, 15 ianuarie 2002, 00:00
6 MIN
 Afaceri cu miros de gunoaie

De citeva zile, pe strazile municipiului, pot fi vazuti mai multi oameni echipati in salopete portocalii – si nu verzi, cum eram obisnuiti -, care se ocupa cu salubrizarea orasului. Nu, nu este vorba despre o culoare specifica lunii ianuarie ori de adaptarea la tendintele modei inceputului de an 2002.
Pur si simplu, este vorba despre un nou operator pe piata serviciilor de salubritate, pe numele sau "Brai-Cata" SA. De ce un nou operator? Pentru ca municipalitatea braileana, printr-o decizie semnata de primarul Anton Lungu, a reziliat, incepind cu 1 ianuarie, contractul cu firma "RER Ecologic Service" (RWE) SRL.
Absolut toti presedintii asociatiilor de proprietari din municipiu au primit, saptamina trecuta, o adresa prin care li se aducea la cunostinta faptul ca, incepind cu 1 ianuarie 2001, sint autorizate pentru salubrizare in municipiu SC "ECO" SA, societate aflata in subordinea Consiliului Local Municipal, si SC "Brai-Cata" SA.
Mai mult, in decizia primarului, se precizeaza ca "beneficiarii care au incheiat contracte cu SC «RER Ecologic Service» SRL vor incheia contracte, de la 1 ianuarie 2002, cu operatorul «Brai-Cata» SA".
In finalul adresei, apare si motivatia schimbarii prestatorului de servicii. "De la 1 ianuarie 2002, «RER» nu mai este autorizata sa opereze in municipiu, deoarece, in cei peste 6 ani de activitate, societatea nu a investit nimic in dotarea si modernizarea parcului, fiind preocupata doar de obtinerea de profituri financiare, in detrimentul calitatii si promptitudinii serviciilor, iar salariatii fostului «RWE» au avut cele mai mici salarii."
Taierea de la portie a celui mai important prestator de servicii din Braila, insotita imediat si de interdictia de a mai depozita gunoiul in rampa locala de la Muchea, a lasat in aer, pentru citeva zile, problema colectarii deseurilor menajere din municipiu.
Ramasa fara obiectul muncii, dar avind contracte in derulare cu diversi agenti economici braileni, firma "RER" a continuat si dupa 1 ianuarie sa colecteze deseuri de la acestia. Si, in disperare de cauza, a scapat de gunoi, optind pentru o metoda empirica: l-a aruncat fara aprobarea nimanui, "pe sest", in Galati, mai precis in rampa de la Tirighina.
Contactat telefonic, directorul "RER", Dan Apostol, ne-a declarat ca nu stie nimic despre destinatia pe care o au masinile de gunoi din Braila, dar ca, in mod sigur, ele nu merg la rampa din localitate.
"Sint in concediu medical din data de 20 decembrie. In mod sigur, stiu ca, de la 1 ianuarie, «RER» nu mai are contract cu Primaria Braila. Nu stiu unde depoziteaza societatea gunoiul", sustine Dan Apostol.
Este un mister cum societatea a continuat sa colecteze deseuri menajere dupa 1 ianuarie, data la care a cazut in dizgratia municipalitatii, atita timp cit a ramas si fara bani de la bugetul local, si fara o rampa in care sa le depoziteze.
De ce rocada "RER" – "Brai-Cata"?
"Miscarea" pare a avea legatura cu recenta inlocuire a lui Mihai Turcu, fostul director zonal al firmei, aflat acum in block-starturi pentru "Brai-Cata". Supozitia noastra este intarita de consilierul municipal Daniela Vasioiu. Consilierul PD ne-a declarat ca Mihai Turcu se afla de mai mult timp in conflict cu germanii de la "RER", motivele fiind invaluite in mister. Cazut in dizgratia conducerii centrale a firmei germane, la finele lunii decembrie 2001, Turcu a fost demis si inlocuit cu Lucian Simion, un tulcean care, in orasul sau de bastina, conduce o firma de profil. Imediat dupa demiterea lui Turcu, directorul "RER", Dan Apostol, a intrat in concediu medical. Ba, mai mult, consilierul municipal Daniela Vasioiu ne-a precizat ca persoana in cauza si-ar fi prezentat demisia din functie, incepind cu 1 ianuarie, fapt ce, in cadrul dialogului telefonic, nu ne-a fost prezentat de personajul respectiv.
Dupa demiterea capilor, au aparut si "nemultumirile" salariatilor societatii, in legatura cu micimea salariilor. Urmarea: trecerea, in corpore, la noua societate de salubrizare. Noua si, totusi, veche. Veche si, totusi, fara "antecedente" in domeniu. Potrivit datelor obtinute de la Registrul Comertului Braila, firma "Brai-Cata" SA figureaza la ORC, cu numarul de inmatriculare J9 383/2000, acordat la data de 22 decembrie 2000. Societatea a declarat ca obiect de activitate "asanarea si indepartarea gunoaielor, salubritate si activitati similare". Ciudat este faptul ca, pina la 31 decembrie 2001, firma nu a colectat nici un gram de gunoi din municipiul Braila. La fel de ciudat este faptul ca sediul societatii figureaza la adresa Str. Mihai Bravu, nr. 74. Iar la adresa respectiva, surpriza!, este un imobil ce apartine directorului economic al firmei "RER". In plus, tot din datele ORC, reiese ca sediul cu pricina, daca, intr-adevar, a fost vreodata sediu de firma, a expirat la data 18 decembrie 2001, fara a fi prezentata, conform legii, o mentiune de schimbare a acestuia la o alta adresa.
O alta adresa, insa, exista. Ea apare chiar in decizia semnata de primar: str. M. Eminescu, nr .22., adica perete in perete cu defuncta "RER", intr-o cladire ce apartine Directiei Serviciilor Publice, adica municipalitatii. Si, din cite am inteles, dupa eliberarea sediului de catre "RER", pe motiv de lipsa de autorizatie pe anul in curs, "Brai-Cata" isi va extinde birourile si aici.
Ce bonitate are, insa, "Brai-Cata"? Nu stim. Stim insa, tot de la ORC, cine sint actionarii: trei italieni si doi romani, din Galati. Actionarii majoritari sint Santamaria Filippo, 32 ani, cota de participare 31%, Esposito Raffaele, 43 ani, 10%, si Raneri Rosario, 57 ani, cu o cota de participare tot de 10%. Galatenii Raileanu Suciu Elena, 39 ani, si Alexandru C. Silviu Daniel, 23 ani, figureaza cu o cota de participare de 24%, respectiv 25%. Mai stim ca firma are capitalul social de 25 milioane de lei, adica exact minimul prevazut de lege in cazul societatilor comerciale pe actiuni.
Doua declaratii contradictorii
Primarul Anton Lungu declara ca nu cunoaste dedesubturile miscarii. Optiunea municipalitatii pentru firma "Brai-Cata" este explicata astfel: "«RER» s-a transformat in alta societate, «Brai-Cata». Deci functioneaza cum a facut-o si pina acum, dar nu mai are acelasi stapin german, ci italian. A luat fiinta alta societate. Cu oamenii de la «RER» si cu utilaje aduse din Italia. A trebuit analizata situatia cu «RER»-ul si, pe urma, s-a luat masura. Nu poate veni nimeni in Braila, de capul lui, fara stirea Primariei, mai ales in domeniul asta, al curateniei. Trebuie autorizatie." Mai departe, spune primarul: "A venit unul de la Tulcea, Lucian Simion, noul director de zona. Are 70 milioane de lei salariu, iar pe Apostol il tine, ca pe fraieri, cu 5 milioane. Masini n-a adus, piese nu, salariu astora care fac curatenia in Braila, 1,5 milioane. Adica el cu banii si noi cu munca. De la 1 ianuarie, au fost dati afara. I s-a spus la 1 ianuarie: fii atent, dumneata nu mai indeplinesti conditiile sa functionezi. Nu avea autorizatie, nu avea contract cu Primaria. Atunci, daca nu a inteles, am trimis Politia si Garda sa-i ceara aia, aia si a vazut ca n-are spor", a aratat Anton Lungu, care a inchis subiectul, spunind ca s-au incheiat contracte de catre "Brai-Cata" si ca, in viitoarea sedinta a Consiliului Local Municipal, "urmeaza sa discutam taxa pentru gunoiul ce va fi depozitat la groapa ecologica".
O declaratie oficiala in privinta problemei in discutie am obtinut si de la senatorul Viorel Balcan, presedintele PSD Braila. Varianta sa este la fel cu cea a primarului, dar difera, ici-colo, prin punctele esentiale. "Actionariatul majoritar al societatii «RER» este detinut de germani, in procent de 85%. Aportul lor in firma s-a rezumat la 4 masini de salubrizare, care erau fabricate in 1960, insa isi luau procentul ca atare din cota de profit. Salariatii aveau intre 1-1,5 milioane lei, in timp ce directorul avea 4-5 milioane. Colectivul care a fost angajat la «RER», impreuna cu actionarul minoritar al societatii, Mihai Turcu, a creat o noua firma, «Brai-Cata»", a explicat Balcan, care a incheiat de-a dreptul penibil, spunind ca "eu apreciez ideea si nu sint de acord ca firme din alte tari sa faca salubrizarea Brailei, ci firme de aici, cu oameni de aici".
Asadar, parlamentarul brailean este convins sau lasa doar sa se inteleaga faptul ca respectiva societate este rodul intreprinzatorilor locali, in speta Mihai Turcu si fostii salariati ai "RER".
Dar, pina la urma, pe cetateanul brailean il intereseaza nu numele firmei care ii aduna gunoiul din curte, ca se numeste "RER" sau "Brai-Cata", ci ca gunoiul sa-i fie ridicat din curte la timp si cu bani cit mai putini. Merita sa deslusim dedesubturile acestei afaceri, tocmai pentru ca tot el, braileanul, contribuabilul, trebuie sa stie ce face municipalitatea cu banii lui, pe care ii plateste sub forma de taxe si impozite. Vom reveni. (Mircea CIUCASU)

Comentarii