Anton Lungu

miercuri, 22 octombrie 1997, 23:00
4 MIN
 Anton Lungu

In urma dezvaluirilor publicate, ieri, in cotidianul nostru, despre modul dubios in care societatea "L.E.N. Co Electronic" SRL si-a instalat un chiosc chiar la intrarea in Primarie, seful Executivului local a reactionat defensiv, aplicind tactica strutului. Pentru a-si acoperi abuzul, primarul Anton Lungu a gasit si vinovatii. Ieri, el a decis ca doua functionare de la Serviciul Juridic "Licitatii-Contracte" vor fi date afara, dupa expirarea preavizului, pe motiv ca nu si-ar fi respectat atributiile de serviciu. Culmea, cele doua angajate nu isi primisera, nici pina ieri, fisele de post. Chiar daca administratia Lungu l-a gasit pe acarul Paun, subterfugiul nu reuseste sa mascheze ilegalitatile din Primarie.
Hotarirea de Guvern 706/1994, in vigoare la data cind primarul a aprobat – fara licitatie si fara informarea consilierilor municipali – inchirierea unui spatiu cu destinatie comerciala, in holul principal al Primariei, demonstreaza negru pe alb ca Anton Lungu a incalcat prevederile actului normativ. Potrivit acestor reglementari, Palatul Administrativ se afla in administrarea Prefecturii, iar in spatiul acestuia pot functiona doar institutiile administrative si serviciile descentralizate ale statului. HG 706 mai prevedea in mod expres "interzicerea inchirierii spatiilor din palatele administrative unor persoane fizice, societati comerciale sau altor persoane juridice decit cele sus-mentionate".
Cit despre amnezia care i-a lovit brusc pe toti cei implicati in afacere de indata ce vine vorba despre tinerea licitatiei pentru inchirierea spatiului comercial, surse oficiale din Prefectura ne-au declarat: "E o ilegalitate. In plus, nu s-a tinut nici o licitatie. Pentru asta, ar fi trebuit sa existe un caiet de sarcini, o oferta de pret, o chitanta pentru plata taxei de participare. Nu exista decit cererea patronului firmei ?L.E.N.Co Electronic? SRL, aprobata de primar."
Desi el insusi a scris pe cererea de inchiriere "de acord", cu specificarea adaugata textului initial, "in holul principal al Primariei", Anton Lungu le-a invinovatit pe nedrept pe doua biete functionare. Ieri, prin adresele 45159 si 45160, Geta Vasilescu (inspector Birou Contracte Economice, Pregatire Licitatii) si Vasilica Banciu (referent in cadrul aceluiasi birou) au primit un preaviz de 19 zile, primarul punindu-le in vedere ca, pina la expirarea termenului, "sa-si caute un alt loc de munca, in caz contrar, contractul de munca urmind sa fie desfacut in mod disciplinar". Pina pe 10 noiembrie, cele doua functionare vor fi mutate la Directia de Administrare si Gospodarire a Domeniului Public si Privat, de unde "vor raporta zilnic, in scris, modul in care isi duc la indeplinire sarcinile primite".
Argumentul acestor decizii ale primarului s-ar regasi in analiza efectuata asupra activitatii prestate de Banciu si Vasilescu, in urma careia s-ar fi constatat "mari deficiente in intocmirea contractelor de concesiune si inchirieri, precum si in pregatirea si intocmirea caietelor de sarcini necesare desfasurarii in bune conditii a licitatiilor". Culmea, chiar autorul ilegalitatilor este cel care le acuza pe cele doua functionare de "incalcarea prevederilor legale".     Aceleasi surse din Prefectura au caracterizat masura primarului drept un abuz. "Aceste posturi au fost ocupate in urma unui concurs. Desfacerea contractelor de munca, potrivit Codului Muncii, nu este un act unilateral si nu se face printr-o simpla adresa, ci prin dispozitia primarului." In plus, argumentul invocat – "analiza efectuata" – nu e decit o simpla generalitate.
Din informatiile furnizate de functionari ai Primariei care au dorit sa-si pastreze anonimatul, aici, fisa postului este o simpla notiune. Nici una dintre cele doua angajate ale Biroului de Contracte Economice, Pregatire Licitatii nu au primit in momentul angajarii o lista a atributiunilor de serviciu.
In urma unor neintelegeri aparute intre primar si Geta Vasilescu, in legatura cu rezilierea abuziva a unui alt contract de concesiune, pe 8 octombrie, acesteia i se solicita de catre conducerea Serviciului Personal completarea unui set de cinci intrebari. La intrebarea "Cunoasteti care va sint sarcinile de serviciu?", Vasilescu arata ca, "inca de la angajare, nu mi s-au stabilit sarcini de serviciu prin fisa postului de catre Biroul Personal; abia in luna februarie mi s-a cerut sa completez un formular cu sarcini de serviciu".
Secretarul Primariei, Stoian Iorga, a carui apostila o insoteste, pe ambele adrese, pe cea a primrului, a respins ostil orice discutie cu reporterul nostru. "Sint niste note explicative care se afla pe masa primarului si-atita tot", a gesticulat enervat, indreptindu-se spre un alt birou.
La Biroul Contracte Economice, Pregatire Licitatii, domnea o atmosfera de inmormintare. Cele doua femei amenintate de sabia lui Damocles priveau socate tablia birourilor, cu ochii in lacrimi. Celelalte colege inmarmurisera intr-o tacere plina de teama. Intrebate cum comenteaza decizia primarului, Geta Vasilescu si Vasilica Banciu s-au limitat sa dea din umeri a neputinta. Primul lor impuls de a deschide gura s-a topit cind in incapere a intrat o functionara de la Biroul Control Financiar Intern care a inceput sa preia arhiva gestionata de colegele cazute in dizgratia primarului.
O arhiva simbolica, dupa cum rezulta din nota explicativa pe care Geta Vasilescu o inaintase primarului pe 8 octombrie si in care specifica: "Am constatat in mod repetat ca, dupa orele de program, mi se sustrag din birou acte, anexe, cereri, motiv pentru care solicit asigurarea securitatii pastrarii documentelor pe care le intocmesc." (Mircea CIUCASU, Cristiana APOSTOLESCU)          

Comentarii