CJAS asteapta rectificarea de buget, pentru a putea finanta spitalele

marți, 13 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 CJAS asteapta rectificarea de buget, pentru a putea finanta spitalele

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu a semnat inca nici un act aditional la contractul initial incheiat cu spitalele brailene, in vederea alocarii de fonduri suplimentare.
Miercurea trecuta, in Sala Ronda a Prefecturii, a fost analizata situatia critica a spitalelor, datorita subfinantarii si, implicit, a neachitarii datoriilor catre furnizorii de servicii, urmind ca, pina pe 10 noiembrie – data platii chenzinei a doua pentru unitatile spitalicesti -, CJAS sa incheie un act aditional la contractul pe care il are cu fiecare spital si sa treaca la finantarea acestora, in limita bugetului existent.
Pina ieri, insa, nici un spital din Braila nu a semnat vreun un act aditional cu CJAS si nu a primit fonduri suplimentare pentru iesirea din impasul in care se afla la aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare, plata datoriilor sau aprovizionarea cu hrana pentru bolnavi.
La masa discutiilor, s-au asezat, in urma cu o saptamina, reprezentanti ai puterii locale. In prezenta subprefectului Didina Stanescu, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si a Directiei de Sanatate Publica, cit si directorii de spitale, insotiti de sefii serviciilor de contabilitate, au stabilit de comun acord o data limita, 10 noiembrie, pina la care spitalele urmau sa primeasca un colac de salvare din partea CJAS. Ieri, insa, nimeni nu stia exact ce se intimpla cu aceasta hotarire.
Pe de o parte, directorii de spitale ne-au spus ca a fost aminata pentru citeva zile semnarea actelor aditionale la contractele initiale incheiate cu CJAS, sperindu-se in solutionarea, in cel mai scurt timp, a problemelor generate de lipsa banilor. Pe de alta parte, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, nu s-au luat inca masuri concrete pentru finantarea spitalelor.
Ec. Viorica Popa, director economic al CJAS, ne-a spus ieri ca nu s-a trecut la semnarea actelor aditionale cu spitalele, intrucit se asteapta noi directive de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
"Stam pe loc, pentru ca asteptam cea de a doua rectificare si, probabil, sumele vor fi mai mari. Contractele nu s-au semnat, intrucit CNAS a dat o alta lucrare si, probabil joi, vom sti exact care este situatia", a precizat sursa citata.
Cu alte cuvinte, directorii de spitale sint nevoiti sa se descurce in continuare cu ce au: fara medicamente, fara materiale sanitare, fara hrana pentru bolnavii internati, fara aparatura de care au nevoie pentru a salva viata pacientilor.
La toate acestea, se adauga presiunea furnizorilor de servicii, care solicita plata datoriilor in cel mai scurt timp, si imposibilitatea de a tine pasul cu cheltuielile curente, ale caror costuri au luat-o razna. Intr-o situatie de plin cosmar pentru sistemul sanitar, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a dat comanda "pe loc repaus", in asteptarea rectificarii de buget, singura solutie care mai poate salva Sanatatea. (Tudorita TARNITA)

Comentarii