Cosari rari

vineri, 21 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Cosari rari

Statisticile pompierilor brailenilor arata faptul ca un sfert din incendiile cu care s-au confruntat in lunile octombrie, noiembrie si decembrie se datoreaza cosurilor de fum degradate. Din cauza unui horn, pe 4 noiembrie, i-a ars casa in intregime unui satean din comuna Viziru, pe 11 decembrie au fost degradate trei incaperi ale unui imobil de pe strada Unirii. Pe 16 decembrie, tot de la un cos de fum, scoala din Comaneasca a ars intr-o asemenea masura, incit copiii satului nu vor mai avea unde sa invete pina la primavara. In plus fata de exemplele de mai sus, incendii ce au avut aceeasi cauza au facut de nelocuit 13 incaperi ale unor case.
In fata unei astfel de situatii, e clar ca e ceva in neregula cu cosurile de fum, iar primele ginduri care iti vin in minte sint ca brailenii sint prea delasatori ca sa si le repare sau ca nu mai exista profesionisti care sa faca o treaba de nadejde. Si e drept: foarte greu gasesti un cosar atestat in zilele noastre! In evidentele Directiei Serviciilor Publice Braila, se afla unul singur. Se numeste Ionel Liopa, 35 de ani, si are ceva experienta. "De la 16 ani, am intrat ca ucenic la un sobar, nea Alexe, care m-a invatat meserie. Acum nu mai lucreaza, e prea batrin si eu nu mai stiu pe altii ca mine, sobari si cosari cu atestat", ne-a spus Liopa. El e angajat al cooperativei "Constructorul" si nu duce lipsa de comenzi: vara face sobe, iar toamna si iarna se axeaza pe curatarea hornurilor. Bineinteles, se mai gasesc si sobari amatori, iar cosul si-l mai scutura omul si singur. Ionel Liopa tine, totusi, sa atraga atentia ca, daca treaba nu se face bine, riscurile sint foarte mari. Un horn fisurat provoaca incendii, iar unul infundat ii poate ucide prin intoxicare cu monoxid de carbon pe proprietarii casei. "Si o pinza de paianjen aflata in interiorul cosului e periculoasa, mai ales la sobele cu gaze", considera Liopa. El zice ca aceasta meserie nu prea isi mai gaseste practicanti, toti ucenicii care i-au fost repartizati de catre UCECOM renuntind rapid, dupa ce au vazut ca trebuie sa lucreze cu pamint si ca se minjesc cu funingine.
Meseria de cosar nu mai e ce a fost cindva, iar cunoscutul refren "Ti-a iesit cosaru-n drum,/ O sa ai noroc de-acum" a devenit o amintire a unor vremuri apuse. "Nu mai e ca inainte, sa merg pe strada cu scara in spinare. Acum primesc comenzi acasa, prin telefon", ne-a mai zis Ionel Liopa.
Din pacate, incendiile pornite de la hornurile sparte fac ca disparitia cosarilor sa nu provoace doar nostalgie. Pompierii spun ca 70% dintre incendiile produse de cosurile de fum se produc noaptea. Ele sint greu de observat din primele momente ale initierii arderii, iar cind sint depistate este, de multe ori, prea tirziu. In plus, proprietarii casei si vecinii incearca, in prima faza, sa stinga ei focul si apeleaza cu intirziere la pompieri. Acestia atentioneaza ca hornurile trebuie verificate cel putin o data pe luna si curatate cel putin de doua ori in sezonul rece, mai ales cind se folosesc drept combustibili carbuni, cauciucuri sau motorina. De asemenea, pompierii recomanda sa se varuiasca, in zona podului, cu var alb, pentru a se depista din timp eventualele fisuri ale hornului. (Florentin COMAN)

Comentarii