In eventualitatea unui atac chimic, prea putini dintre braileni se pot proteja

miercuri, 10 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 In eventualitatea unui atac chimic, prea putini dintre braileni se pot proteja

Dupa cum a spus-o chiar ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, Romania, alaturi de toate tarile civilizate, a declarat razboi teroristilor. Nu se stie cita nevoie vor avea americanii de noi, in lupta contra lui bin Laden, insa, daca noi le-am spus-o verde in fata teroristilor ca ii consideram inamici, s-ar putea ca si lor sa li se puna pata pe Romania. Probabil, de la aceasta premisa au pornit autoritatile, cind au introdus institutiile militarizate "intr-o prima faza de alertare".
In gradul I de alerta, se afla si Inspectoratul Judetean de Protectie Civila (IJPC) Braila. Asta inseamna ca o treime din ofiterii sai trebuie sa fie gasiti acasa, la orice ora, si ca se acorda o atentie maxima planurilor de protejare a populatiei. "Se fac demersuri pentru a ni se suplimenta bugetul", ne-a declarat colonelul Ioan Caslaru, comandantul IJPC. De bani e nevoie pentru punerea la punct a adaposturilor de protectie civila si a punctelor de comanda de la nivelul municipiului.
Dupa cum ne-a informat col. Caslaru, in Braila, avem, la ora actuala, doar 88 de adaposturi complet functionale, cu o capacitate de 10.747 locuri. Alte 157 adaposturi, ce ar putea proteja 18.600 persoane, sint neterminate, lipsindu-le instalatiile de filtroventilatie, bancile din interior si usile speciale, etanseizate. IJPC mai are in evidenta 320 subsoluri de bloc, care ar putea fi amenajate rapid, pentru protectia civililor. De asemenea, in stadiu de proiect, se afla 72 adaposturi din beton prefabricat si 55 din material lemnos. In total, facute sau nefacute inca, adaposturile prevazute pentru orasul Braila sint in numar de 671, cu o capacitate totala de 111.546 locuri. Restul populatiei – copii, batrini, elevi, profesori si femei gravide – este prinsa in planuri de evacuare.
Puncte de comanda functionale sint doua, alte zece, aflate la nivelul unor societati comerciale, avind nevoie de anumite investitii.
"O masca de gaze costa doua milioane de lei"
In actualul razboi, bombardamentele clasice lasa locul unor amenintari cum sint mult mediatizatele atacuri chimice si biologice. IJPC are la dispozitie doua laboratoare, pentru depistarea eventualilor virusi raspinditi pentru contaminarea in masa. Unul dintre ele, cel al Directiei Sanitar-Veterinare, dispune de aparatura ultramoderna. Mai exista doua echipe epidemiologice si o echipa de cercetari si determinari chimice.
Din pacate, la capitolul masti de gaze, stam foarte prost. La sfirsitul anilor ’80, Braila avea asigurate masti pentru 50% din populatie. Ele s-au distribuit, in majoritatea cazurilor, prin intreprinderi. Din cauza delasarii din acele vremuri, insa, multe nu au mai ajuns la destinatarii lor, zacind prin depozite, pina au devenit inutilizabile. La ora actuala, IJPC dispune doar de 10.000 masti de gaze, si acestea cu filtrele iesite din termenul de garantie. "Situatia e foarte dificila. Acum, o masca de gaze costa cam doua milioane de lei. Daca nu vor fi alocati bani de la buget, populatiei ii va fi foarte dificil sa se doteze cu masti sau echipamente de protectie", ne-a declarat col. Caslaru. Cit priveste medicamentele – in speta antibiotice, ce trebuie folosite in primele ore de la lansarea unui atac biologic – IJPC nu dispune de un stoc special. Fiecare dintre noi trebuie sa aiba la indemina pastilele salvatoare.
Din punctul de vedere al sistemului de instiintare si alarmare, lucrurile stau bine. In Braila, se afla 64 de sirene electrice de 5 KW, cu 200 m raza de actiune, doua sirene dinamice, ce se aud pe o raza de 500 m, si una electronica, ce "bate" pina la 800 m.
"Bineinteles ca noi speram ca nu o sa se intimple nimic, dar, preventiv, trebuie sa actionam pentru protejarea populatiei civile", ne-a mai declarat comandantul IJPC. (Florentin COMAN)

Comentarii